ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟ ΜΟΝ ΠΕΛΕΡΑΝ

"Είμαι έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο"

Δημοσίευση: 24 Νοε 2016 7:05

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Έτοιμος να συνεχιστούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εμφανίστηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, που απέφυγε το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών για το «ναυάγιο» στις συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν.

Ο Κύπριος Πρόεδρος περιέγραψε τη δύσκολη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η οποία προσέκρουε στην άρνηση της άλλης πλευράς.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι απέρριψε την πρόταση της τουρκικής πλευράς να συνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας των εγγυήσεων και εξήγησε ότι μέχρι την ύστατη ώρα, εκείνος κατέθετε συμβιβαστικές προτάσεις.

Εξέφρασε δε, τις ευχαριστίες του προς τον Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξη που του προσέφερε.

«Υπήρξε μια άριστη συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η στήριξη ήταν αμέριστη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε μάλιστα έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο από το σημείο που διακόπηκε.

Όπως τόνισε, είχε συμφωνήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από την πρώτη τους συνάντηση στην Ελβετία ότι οι συζητήσεις τους θα επικεντρώνονται στα τρία βασικά κριτήρια του εδαφικού: Το ποσοστό εδάφους κάθε πλευράς, τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων προσφύγων οι οποίοι θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση και η έκταση των ακτογραμμών για την κάθε πλευρά.

Προς απόδειξη της πολιτικής του βούλησης, είπε ο κ. Αναστασιάδης, αποδέχθηκε να καθοριστούν τα κριτήρια για το εδαφικό με ελαφρά απόκλιση, ενώ αποδέχθηκε και αποκλίσεις σε σχέση με την παραμονή Τουρκοκυπρίων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα ίσχυε και για τους Ελληνοκύπριους στην ευρύτερη περιοχή της Καρπασίας.

Η συμφωνία που επήλθε επί του ποσοστού του εδάφους της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν 28,2% -μια πρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς- με 29,2% (πρόταση της Τουρκοκυπριακής πλευράς).

Για το θέμα της επιστροφής προσφύγων, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι με βάση εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών θα έπρεπε να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση 78.247 πρόσφυγες το ελάχιστο ή 94. 484 το μέγιστο.

«Ήταν εμφανής η πρόθεση διασύνδεσης του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Απέρριψα σαν απαράδεκτη την πρόταση και επέμεινα στους αριθμούς με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass