ΛΟΥΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΩΝ ΚΟΠΤΩΝ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

Στο στόχαστρο η χριστιανική μειονότητα

* Δεκάδες νεκροί και τραυματίες – Τριήμερο εθνικό πένθος στην Αίγυπτο

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2016 7:38

ΚΑΙΡΟ

Τριήμερο πένθος για την Αίγυπτο κήρυξε ο πρόεδρος της χώρας Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χθες το πρωί της Κυριακής στο παρεκκλήσι του Πέτρου και Παύλου, ακριβώς δίπλα στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο.

Τουλάχιστον 25 νεκροί αθώοι πολίτες και 49 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου. «Η τρομοκρατία στοχεύει στους Κόπτες Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους της Αιγύπτου. Αλλά η Αίγυπτος μπορεί να προκύψει ακόμη πιο δυνατή και ενωμένη, κάτω από τέτοιες συνθήκες», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου. Χαρακτηρίζοντας την αποτρόπαια αυτή πράξη της βομβιστικής ενέργειας ως «έναν πόλεμο εναντίον του σπουδαίου αιγυπτιακού λαού», ο Αλ Σίσι διεμήνυσε ότι όσοι ευθύνονται για την επίθεση θα αντιμετωπίσουν τον «βαρύ πέλεκυ» της δικαιοσύνης.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα της λειτουργίας, γύρω στις 10.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), στην εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου που γειτνιάζει με τον κοπτικό καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη για την έκρηξη που ακούστηκε σε όλη την περιοχή. Οι κόπτες της Αιγύπτου αποτελούν την πλειονότητα της πιο πολυπληθούς χριστιανικής κοινότητας στη Μέση Ανατολή και μία από τις πιο παλιές.

ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟΣ

Κατόπιν εντολής του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον Πάπα και Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας Θεόδωρο Β' και διαβίβασε τα συλλυπητήρια του κ. Παυλόπουλου προς τις οικογένειες των 25 πιστών που έχασαν τη ζωή τους.

Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση και τη συμπαράστασή του προς την Κοπτική Εκκλησία εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πατριάρχη των Κοπτών Θεόδωρο Β', ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα την οποία και διακόπτει, σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Αίγυπτο, για να επιστρέψει εσπευσμένα στο Κάιρο.

Την πεποίθησή του ότι «η δύναμη που διαθέτει ο αιγυπτιακός λαός θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις δύσκολες αυτές ώρες και να βγει νικητής» εξέφρασε προς τους Αιγυπτίους ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass