ΜΕΡΚΕΛ ΣΕ ΟΜΠΑΜΑ ΠΟΥ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετή πρόοδο

* Να παραμείνει στην ΕΕ προτρέπει τη Βρετανία ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2015 9:30

 

 

 

Ουάσινγκτον

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση που είχαν στη Γερμανία, στο περιθώριο της συνόδου των G7.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.

Η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη αρκετή πρόοδο, φέρεται να είπε στον Μπαράκ Ομπάμα η Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

Ερωτηθείσα από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF για το εάν υποσχέθηκε στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί -  από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό».

Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, το Σάββατο, ενώ σημείωσε ότι τους G-7 ενημέρωσε σχετικά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. 

*Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν ότι θα συναντηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

ΝΑ ΜΕΙΕΝΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε τη Βρετανία να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της θετικής επιρροής που ασκεί η ηγεσία της στην Ένωση αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Ευελπιστούμε ότι η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο περιθώριο της συνόδου των επτά ισχυρότερων οικονομιών (G7) στη Γερμανία, την Κυριακή.

Διεργασίες στο Λονδίνο

Εν τω μεταξύ, 50 βουλευτές από το κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνουν έτοιμοι να ενταχθούν σε εκστρατεία υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, αν εκείνος δεν επιτύχει ριζικές μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Οι βουλευτές αυτοί ξεκίνησαν την Κυριακή την εκστρατεία τους ως νέα πολιτική ομάδα -η λεγόμενη «Συντηρητικοί για τη Βρετανία» (CfB)-, η οποία θα υποστηρίζει το αίτημα του Κάμερον για μεταρρυθμίσεις και θα ζητεί την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ αν δεν επιτευχθούν αυτές.

«Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά αν οι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν αντιληφθούν την πιθανότητα μία από τις μεγαλύτερες χώρες-μέλη της ΕΕ να εννοεί στα σοβαρά ότι απαιτείται θεμελιώδης αλλαγή στη σχέση μας, η πρότασή μας προς τους βρετανούς ψηφοφόρους θα είναι πιθανώς η έξοδος» δήλωσε ο βουλευτής των Τόρις Στιβ Μπέικερ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε νωρίτερα χθες ότι η κυβέρνηση χρειάζεται την αλλαγή των ιδρυτικών συμφωνιών της ΕΕ για να προστατεύσει τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει σε ζητήματα όπως η κοινωνική πρόνοια, ώστε αυτά να μη μπορούν να αμφισβητούνται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι εκτιμά πως η επαναδιαπραγμάτευση θα βελτιώσει τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ. «Πάντα θα υπάρχει μία ομάδα συναδέλφων μας που θα θέλει την έξοδο από την ΕΕ ό,τι κι αν συμβεί» δήλωσε ο Χάμοντ ερωτηθείς για την ομάδα CfB.

«Δεν βρίσκεται εκεί η κυβέρνηση... Είμαστε σαφείς ότι η ΕΕ δεν λειτουργεί όπως είναι αυτή τη στιγμή, δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα, αλλά θεωρούμε ότι μπορεί να διορθωθεί» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Μπέικερ είπε ότι η CfB έχει ήδη συγκεντρώσει 50 βουλευτές, αλλά ο αριθμός αναμένεται σύντομα να αυξηθεί και να φτάσει τους 100, περιλαμβανομένων κάποιων υπουργών.

Η ομάδα ανακοίνωσε ότι θα αναφερθεί με λεπτομέρειες στις ακριβείς αλλαγές που επιθυμεί, σε δεύτερο χρόνο, αλλά ως προτεραιότητές της επισήμανε τους κανόνες ως προς την ελευθερία κινήσεων και την αποκέντρωση των δικαστικών εξουσιών από τις Βρυξέλλες.

Δημοσκόπηση της εταιρείας ICM εμφανίζει το 59% των Βρετανών να τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και το 41% κατά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass