Η ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΚΗΡΥΞΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ - Η ΜΑΔΡΙΤΗ ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ

Σε αχαρτογράφητα νερά «πλέει» η Ισπανία

Ραχόι: Εκλογές στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου - Θα επαναφέρουμε την κανονικότητα

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2017 15:05

ΜΑΔΡΙΤΗ
Σε αχαρτογράφητα νερά «πλέει» πλέον η Ισπανία, καθώς η καταλανική βουλή ανακήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας ενώ η ισπανική γερουσία «απάντησε» άμεσα υπερψηφίζοντας το άρθρο που επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής.
Αναλυτικότερα:


Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε ψήφισμα που ανακηρύσσει την περιφέρεια «ανεξάρτητο Κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας» και επιτρέπει στην τοπική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό. Η πρόταση πέρασε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρχαν και δύο λευκά.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία, καθώς βουλευτές του  Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos. Η ψηφοφορία ήταν μυστική, όπως αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ, για να αποφευχθεί η πιθανότητα βουλευτές να κατηγορηθούν για αποστασία.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην αίθουσα ακούστηκαν χειροκροτήματα ενώ οι βουλευτές αγκαλιάζονταν μεταξύ τους. Την ίδια ώρα, μια «λαοθάλασσα» διαδηλωτών ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης χορεύοντας, τραγουδώντας και ανοίγοντας σαμπάνιες.
Όπως αναφέρει το Reuters η «αμφιλεγόμενη» αυτή ψηφοφορία ενδέχεται να κηρυχθεί παράνομη από το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας.
ΑΜΕΣΗ «ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ
Λίγα λεπτά αργότερα άμεση ήταν η απάντηση της Μαδρίτης καθώς η Γερουσία του ισπανικού κοινοβουλίου αποφάσισε την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του Συντάγματος, καθαιρώντας την κυβέρνησή της και περνώντας τις αρμοδιότητές της στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση.
Υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 του Συντάγματος, που προβλέπει καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και απευθείας έλεγχο των τοπικών υπηρεσιών από τη Μαδρίτη, τάχθηκαν 214 γερουσιαστές, ενώ μόλις 47 ψήφισαν κατά. Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται το άρθρο 155 μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ισπανία.
Νωρίτερα, την ομιλία του ενώπιον της Γερουσίας, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε την πρόθεσή του να αναιρέσει την κυβέρνηση του Πουτζδεμόν.
ΡΑΧΟΪ: ΣΥΝΙΣΤΩ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Καταλονία, ο Μαριάνο Ραχόι έσπευσε να καθησυχάσει τους Ισπανούς πολίτες. «Συνιστώ ηρεμία σε όλους τους Ισπανούς. Το κράτος δικαίου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία», ήταν το πρώτο σχόλιο του  μέσω Twitter.
Λίγο αργότερα με διάγγελμά του ανακοίνωσε  τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας προκηρύσσοντας παράλληλα εκλογές στην περιφέρεια την 21η Δεκεμβρίου
«Σήμερα είναι μία πολύ λυπηρή μέρα. Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής της καταλανικής διοίκησης να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής» υπογράμμισε ο  Ραχόι στο διάγγελμά του μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η Γερουσία προκειμένου η Καταλονία να τεθεί υπό καθεστώς κηδεμονίας.
«Η ανεξαρτησία είναι κάτι πολύ λυπητερό το οποίο θέτει προ των ευθυνών τους όλους τους υπεύθυνους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα για αυτό και θα πάρουμε νέα μέτρα. Διαλύθηκε το κοινοβούλιο της Καταλονίας και για αυτό θα γίνουν εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου».
Ο Μαριάνο Ραχόι παράλληλα, δήλωσε, ότι καθαιρέθηκε και ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας.
«Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα λαμβάνουμε. Οι αποφάσεις που λάβαμε είναι για να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα. Οι Καταλανοί πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους και να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν μπορεί να ενεργεί εκτός νόμου και κατά βούληση», σημείωσε στο Ραχόι,
«Ζήτησα να προκηρυχθούν οι εκλογές όσο το δυνατό πιο γρήγορα και με έναν νόμιμο τρόπο για να επιστρέψουμε γρηγορότερα στην κανονικότητα», πρόσθεσε.ΠΟΥΤΖΔΕΜΟΝ: ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ
ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ
Με τη σειρά του, ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν προχώρησε σε μια «θολή» -για ακόμη μια φορά- δήλωση.
«Θέλω να πω λίγα λόγια από την καρδιά και με λογική να συμβάλλω στο μεγαλείο της στιγμής. Κάναμε ένα βήμα και αγωνιστήκαμε σκληρά για να επικυρώσουμε μία εντολή. Πολίτες της Καταλονίας υπάρχουν στιγμές που καλούμαστε να διατηρήσουμε τη χώρα σε μία πορεία» είπε ενώ παράλληλα προέτρεψε τους πολίτες να υπερασπιστούν τη νέα χώρα με «ειρήνη, ευγένεια και αξιοπρέπεια».
ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΖΔΕΜΟΝ
Την ώρα που η καταναλική κυβέρνηση ζητά από τους δημόσιους υπαλλήλους να μην υπακούσουν στις διαταγές της Μαδρίτης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γενική Εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης.
«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.
Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass