Οργισμένος με τον Ζάεφ ο Σκοπιανός πρόεδρος

Δήλωσε ότι δεν υπογράφει «το ταπεινωτικό κεΙμενο». Διευκρινήσεις για το τι έχει αποδεχθεί η κάθε πλευρά

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2018 16:06

ΣΚΟΠΙΑ
Τη διαφωνία του για τη συμφωνία με την Ελλάδα επανέλαβε ακόμη μια φορά στο χθεσινό διάγγελμά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της χώρας, με αυτή την συμφωνία παραβιάζεται η συνταγματική τάξη και διαγράφεται η ιστορία της χώρας του.
Ο Σκοπιανός πρόεδρος μάλιστα προέβη και σε μια άκρως προκλητική δήλωση για την Ελλάδα, αναφέροντας: «Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία».
Η δήλωσή του: «Με αυτή τη συμφωνία, η μακεδονική ταυτότητα δεν ενισχύεται και τα ήδη αποκτηθέντα δικαιώματα στα Ηνωμένα Έθνη υποβαθμίζονται. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ηττήθηκε, ενώ η 20ετής ιστορία του ανεξάρτητου κράτους της πΓΔΜ διαγράφεται.
Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για μια κακή συμφωνία. Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα προσπαθήσω να επιτύχω μια λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα του μακεδονικού λαού. Δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το ταπεινωτικό κείμενο σχετικά με τη συμφωνία. Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία».
Χθες το πρωί, η συνάντηση του Γκιόργκι Ιβάνοφ με τον Ζόραν Ζάεφ είχε απροσδόκητη εξέλιξη καθώς ολοκληρώθηκε μόλις σε δύο λεπτά.
Ο Σκοπιανός πρόεδρος σταμάτησε τον πρωθυπουργός πριν καν αρχίσει την ενημέρωση για τη συμφωνία. Μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας μεταδίδουν πως ο Ιβάνοφ είναι οργισμένος με τη συμφωνία και δεν ήθελε να ακούσει τις λεπτομέρειες.ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΣΑΦΕΙΑ…
Κριτική για το non paper του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την επίτευξη της συμφωνίας, άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων.
Μάλιστα, σχολίασε ότι το non paper είναι ερμηνεία και δεν ανταποκρίνεται στους αρχικούς όρους της συμφωνίας.
«Η βάση της συμφωνίας είναι το πώς η Ελλάδα ερμηνεύει και κατανοεί τον όρο Μακεδονία. Και αποδέχθηκαν το πώς εμείς κατανοούμε και ερμηνεύουμε τον όρο Μακεδονία. Μία σαφής διάκριση γίνεται ανάμεσα στο τι σημαίνει Μακεδονία για εκείνους και τι είναι αποδεκτό σε εμάς και τι σημαίνει για εμάς Μακεδονία και είναι αποδεκτό για εκείνους», είπε αρχικά ο Μίλε Μποσνιακόφσκι.
Μάλιστα, τόνισε: «Διατηρούμε το δικαίωμα να αποκαλούμε τους εαυτούς μας Μακεδόνες», ενώ συμπλήρωσε ότι η συμφωνία «διατηρεί τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα».
Σε ό,τι αφορά στα σύμβολα, εξήγησε ότι δεν αποτέλεσαν μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας και διευκρίνισε ότι ο ύμνος και η σημαία της γειτονικής χώρας δεν θα αλλάξουν.  ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Οριστικοποιήθηκε το τι θα γίνει με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, καθώς και με άλλα μνημεία της Μακεδονίας που έχουν ανεγερθεί στην ΠΓΔΜ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, Μίλε Μποσνιακόφσκι, ανακοίνωσε την Τρίτη (13/6), ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κατεδάφιση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι απλώς θα μετονομαστεί. Συγκεκριμένα, ο κ. Μποσνιακόφσκι ανέφερε ότι το άγαλμα του Μακεδόνα στρατηλάτη που κοσμεί την κεντρική πλατεία των Σκοπίων θα παραμείνει στη θέση του, αλλά θα αλλάξει όνομα και πλέον θα ονομάζεται «Ο πολεμιστής του αλόγου».
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, την ίδια τύχη θα έχουν και όλα τα υπόλοιπα αγάλματα που είχαν κατασκευαστεί στο πλαίσιο του σχεδίου «Σκόπια 2014» (το οποίο είχε εκπονήσει ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι), όπως, π.χ., ένα μνημείο του Φιλίππου Β' και ένα της Ολυμπιάδας (πατέρα και μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αντίστοιχα).
«Τα μνημεία που απεικονίζουν τον ελληνικό πολιτισμό ως ιστορική κληρονομιά του κόσμου θα αναγνωρίζονται ως τέτοια. Θα μετονομάσουμε σε "Πολεμιστή του αλόγου" τον Μέγα Αλέξανδρο και θα εξηγήσουμε ότι είναι μέρος της ελληνικής αρχαίας περιόδου, που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Δεν θα υπάρξει κατεδάφιση, το άγαλμα θα γίνει σύμβολο φιλίας μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Δεν ντρεπόμαστε να αποκαλούμε τα μνημεία με το όνομά τους», είπε χαρακτηριστικά ο Μποσνιακόφσκι.
Και πρόσθεσε ότι «στο άγαλμα θα αναγράφεται ότι αυτό αναφέρεται στον Μέγα Αλέξανδρο, ως μέρος της αρχαίας ελληνικής περιόδου και ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass