ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο «χτύπησε» τα συνδικάτα

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2018 18:03

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Σοβαρό πλήγμα στα συνδικάτα δημοσίων υπαλλήλων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφερε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, καθώς αποφάσισε πως οι εργαζόμενοι που δεν είναι μέλη δεν έχουν υποχρέωση να καταβάλουν ειδικές συνδρομές.


Οι συνδρομές χρεώνονταν ως αντίτιμο για την εκπροσώπηση ακόμα και των μη εγγεγραμμένων εργαζόμενων από τα συνδικάτα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όμως το Δικαστήριο έκρινε κατ’ αυτόν τον τόπο παραβιάζεται η πρώτη αναθεώρηση του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης.
Η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 5-4, με τη συντηρητική πτέρυγα της έδρας να ψηφίζει σύσσωμη υπέρ της κατάργησης των συνδρομών για τα μη μέλη. «Οι υπάλληλοι πρέπει να επιλέγουν να επιλέξουν το συνδικάτο προτού παρθεί οτιδήποτε», έγραψε ο δικαστής Σάμουελ Αλίτο, ο οποίος συνέταξε την ετυμηγορία. Η κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου μπορεί να επηρεάσει έως και πέντε εκατομμύρια εργαζόμενους σε 22 πολιτείες, σύμφωνα με την «Wall Street Journal». Συνιστά πλήγμα για το ήδη αποδυναμωμένο συνδικαλιστικό κίνημα στις ΗΠΑ, καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε επιτάχυνση της ήδη έντονης τάσης προς χώρους εργασίας όπου οι ενώσεις έχουν ελάχιστη παρουσία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε την απόφαση, γράφοντας στο Twitter πως πρόκειται για «μεγάλη απώλεια για τα σεντούκια των Δημοκρατικών».
Με τη νεότερη απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε παλαιότερη ετυμηγορία, του 1977, με την οποία είχε επιτρέψει την επιβολή συνδρομών σε μη μέλη εφόσον τα συνδικάτα χρησιμοποιούσαν τα έσοδα αμιγώς για να χρηματοδοτήσουν λειτουργικές ανάγκες, κι όχι πολιτικές δραστηριότητες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass