Πρόταση για βαλκανική συνδιοργάνωση του Μουντιάλ 2030

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Β. Ελλάδας

Δημοσίευση: 03 Νοε 2018 15:37

ΒΑΡΝΑ

Θεσμό χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την τετραμερή Διάσκεψη Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στην οποία συμμετείχε χθές και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, τον οποίο χαρακτήρισε έναν σημαντικό συνομιλητή και έναν πολύ σημαντικό φίλο.

Μαζί του θα κουβεντιάσουμε, είπε, για τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας των χωρών μας και σταθερής τετραμερούς συνεργασίας των 4 μας με έναν εταίρο, το Ισραήλ, που μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην περιοχή. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Νετανιάχου κατά τη συνάντησή τους, πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι μπορούν να συζητούν εποικοδομητικά, τόσο στις συναντήσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο Ισραήλ όσο και τώρα με αφορμή τη Τετραμερή Σύνοδο σε μια άλλη χώρα των Βαλκανίων. Κι αυτό, γιατί, όπως τόνισε, τα Βαλκάνια έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία και ειδικότερα για το μεγάλο πρότζεκτ του Eastmed για το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα Βαλκάνια 4 χρόνια πριν, για να τονίσει πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση σήμερα. «Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών", είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου. Επισήμανε δε, τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται μαζί με τη Σερβία σε αυτήν την πρωτοβουλία.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ

«Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή μας, υπογράμμισε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Μια συμφωνία, όπως τόνισε, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συν-ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και που μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο.

Εργο υψηλής σημασίας ο αγωγός IGB

Μιλήσαμε για τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τη συνεργασία των χωρών μας για επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό IGB ως έργο υψηλής σημασίας. Πρόσθεσε ότι και με την παρουσία στη Βάρνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και τη δυνατότητα «ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για τις χώρας μας, αλλά ευρύτερα για την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ο East med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, να έχει τη δυνατότητα να πάει και προς τα Βόρεια μέσω των ήδη υπαρχουσών υποδομών στην Ελλάδα».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Εν τω μεταξύ πρόταση για συνδιοργάνωση του Μουντιάλ του 2030 από τις τέσσερις βαλκανικές χώρες, προέκυψε, όταν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ πρότεινε την κοινή υποψηφιότητα για το Μουντιάλ 2030, από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, στη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής στη Βάρνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν, παίρνοντας τον λόγο, είχε αποκαλύψει πως ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εκδήλωσε την επιθυμία οι τέσσερις χώρες να διοργανώσουν ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός σε βάθος δεκαετίας. Τότε ήταν που ο Μπόικο Μπορίσοφ προχώρησε στη συγκεκριμένη πρόταση. Η χθεσινή Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής είναι η πέμπτη στη σειρά, με την προηγούμενη να είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη. Αρχισε ως Τριμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε Τετραμερή, με τη συμμετοχή και της Ρουμανίας με την πρώτη Σύνοδο να πραγματοποιείται πριν ένα χρόνο στη Βάρνα. Πρόκειται για μία εξέλιξη που αποδεικνύει τη μεγάλη δυναμική του εγχειρήματος και την προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, επιτρέποντάς τους την εξέταση της από κοινού διοργάνωσης του κορυφαίου ποδοσφαιρικού γεγονότος στον κόσμο, του Μουντιάλ, το 2030. Να σημειωθεί πάντως, ότι στην προσπάθειά τους αυτή, θα συναντήσουν δύσκολους αντιπάλους, αφού για το Μουντιάλ του 2030 υπάρχει ήδη η κοινή υποψηφιότητα Αργεντινής, Παραγουάης και Ουρουγουάης, ενώ η ομοσπονδία της Ιρλανδίας, γνωστοποίησε πως θα σταθεί στο πλευρό των Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Β.Ιρλανδίας, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα κοινής υποψηφιότητας για το Μουντιάλ του 2030. Επιπλέον σκέψεις κάνουν για κοινή πρόταση Αλγερία, Τυνησία και Μαρόκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass