Προκαλεί ξανά η Τουρκία

ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΦΡΕΓΑΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΟ «ORUC REIS»

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2019 15:16

ΑΘΗΝΑ
Στα ύψη η ένταση με την Τουρκία. Νοτιοανατολικά του Καστελόριζου αλλά εκτός, προς το παρόν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUÇREİS συνοδευόμενο από ομώνυμη φρεγάτα.
Συγκεκριμένα:


Στην ανατολική Μεσόγειο κατέπλευσε το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», το οποίο συνοδεύεται από φρεγάτα TCG ORU ÇREİS των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis είναι το τέταρτο πλοίο της Τουρκίας που βρίσκεται στη Μεσόγειο συνδράμοντας τα δύο γεωτρύπανά της Φατίχ και Γιαβούς και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός στις δραστηριότητές της για υδρογονάνθρακες.
Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, το ερευνητικό σκάφος βγήκε από το λιμάνι της Αττάλειας προκειμένου να διενεργήσει τις σεισμογραφικές έρευνες ανατολικά του ακριτικού ελληνικού νησιού.
Να θυμίσουμε πως με την NAVTEX 1016/19 η Τουρκία δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή ανατολικά του ακριτικού ελληνικού νησιού και στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Οκτωβρίου ζητώντας μάλιστα από τα διερχόμενα πλοία να τηρήσουν απόσταση 6 ναυτικών μιλίων.
Οι Ελληνικές Αρχές παρακολουθούν τον πλου του τουρκικού ερευνητικού ενώ μονάδες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή είτε για λόγους φύλαξης είτε στο πλαίσιο της άσκησης «Μίνωας» που ξεκίνησε χθες.
Παράλληλα η Τουρκία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την άσκηση «Αποφασιστικότητα 2019» που διεξάγεται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΑΜ, στο πλαίσιο της άσκησης διενεργούνται πραγματικά πυρά, εκπαιδευτικές αμφίβιες και ναυτικές επιχειρήσεις για την περίπτωση κρίσης και πολέμου.
ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
«Μοιραστείτε τους φυσικούς πόρους της Κύπρου προτού είναι πολύ αργά» ήταν το νέο προκλητικό μήνυμα – απειλή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προς την κυπριακή κυβέρνηση σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακίντζι.
Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ειρήνη και σταθερότητα, λέγοντας πως είπαν σε όλα τα φόρα ότι θα διαφυλάξουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.
«Με τα πλοία μας, το Fatih, το Yavuz, το Barbaros και το Oruc Reis, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο, γεωτρητικές και σεισμογραφικές».
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΓΙΑΒΟΥΖ
Ανοικτά της πόλης Τασουτσιού της νότιας Τουρκίας βρίσκεται πλέον το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο επιχειρούσε παράνομα ανοικτά του κατεχόμενου κόλπου της Καρπασίας από τον Μάιο.
Το τουρκικό γεωτρύπανο -που σύμφωνα με τουρκικές πηγές- πραγματοποιούσε εργασίες για άγνωστους λόγους μετακινήθηκε στα, απέναντι από την κατεχόμενη Καρπασία, τουρκικά παράλια.
Το τουρκικό πρακτορείο IHA αναφέρει ότι το γεωτρύπανο περιμένει για ανεφοδιασμό στα ανοιχτά της συνοικίας Τασουτσού της Μερσίνας ενώ αναμένει οδηγίες αν στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Κύπρο ή όχι.
Στις 19 Αυγούστου, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανέφερε ότι «το »Γιαβούζ» βρίσκεται στα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας εδώ και ένα μήνα και το »Φατίχ» διενεργεί γεώτρηση εδώ και τέσσερις μήνες  στον στόχο-όπως τον αποκαλεί »Φοινίκη 1»».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass