Κρανίου τόπος η Βηρυτός

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 135 ΝΕΚΡΟΙ, 5.000 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ, ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2020 12:00

ΒΗΡΥΤΟΣ
Τουλάχιστον 135 νεκροί και περίπου 5.000 τραυματίες είναι ο νεώτερος απολογισμός των ισχυρότατων εκρήξεων σε αποθήκη που ισοπέδωσε το λιμάνι της Βηρυτού. Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.


Η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε την πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες, ενώ παρέδωσε στον στρατό τον έλεγχο της ασφάλειας της πόλης.
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ
Τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα της τραγωδίας έχει κηρυχθεί στον Λίβανο. Εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 200 και οι τραυματίες τους 6.000, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χαοτική.
Από τις εκρήξεις η πόλη θυμίζει Κρανίου τόπος αφού ισοπεδώθηκαν το λιμάνι και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, με τις υλικές ζημιές να εκτείνονται σε ακτίνα τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων.
Στην αποθήκη όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις φυλασσόταν εδώ και έξι χρόνια τεράστια ποσότητα νιτρικού αμμωνίου και άλλα εξαιρετικά εύφλεκτα υλικά, που χρησιμοποιούνται ως χημικά λιπάσματα αλλά και για την κατασκευή βομβών.
Όπως μετέδωσε από τη Βηρυτό ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Ουαλίντ Ελίας, το απόγευμα της Τρίτης γίνονταν τεχνικές εργασίες στη συγκεκριμένη αποθήκη.
Η φωτιά που προκάλεσε τις εκρήξεις φαίνεται ότι ξεκίνησε κατά τη διάρκεια εργασιών ηλεκτροσυγκόλλησης που γίνονταν στην αποθήκη προκειμένου να κλείσει μια τρύπα.
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ  ΑΜΕΛΕΙΑ
Από τις αρχικές έρευνες προκύπτει ότι οι εκρήξεις οφείλονται σε εγκληματική αμέλεια. Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των ευρημάτων, οι τελωνειακές αρχές της πόλης είχαν από χρόνια ειδοποιήσει τις δικαστικές αρχές για την ανάγκη απομάκρυνσης των 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας και άλλων εύφλεκτων υλικών που είχαν αποθηκευτεί χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι.
Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν δόθηκε ποτέ εντολή για τη μεταφορά ή την καταστροφή τους. Τα επικίνδυνα χημικά είχαν μεταφερθεί σε αποθήκη από τα αμπάρια ενός πλοίου με σημαία Μολδαβίας το οποίο είχε ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης το 2013.
Διεξοδική έρευνα για να αποκαλυφθούν το συντομότερο δυνατόν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό δυστύχημα υποσχέθηκε ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν.
Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου αποφάσισε να θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό όλους τους αξιωματούχους του λιμένα της Βηρυτού, οι οποίοι επέβλεπαν την αποθήκευση και την ασφάλεια από το 2014.
Ο στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό των αξιωματούχων μέχρι να καθοριστούν τυχόν ευθύνες για τις εκρήξεις.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Την αλληλεγγύη της προς τον Λίβανο εξέφρασε η διεθνής κοινότητα, με πολλές κυβερνήσεις να στέλνουν βοήθεια στη Βηρυτό. Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό του Λιβάνου, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ στη Βηρυτό μεταβαίνει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας του Λιβάνου, Reda Al Moussawi,δήλωσε ότι η Βηρυτός έχει ήδη λάβει ανθρωπιστική βοήθεια από το Κουβέιτ, το Κατάρ και την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι Αρχές περιμένουν βοήθεια και από άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass