Ελπίζω να εισακουσθούν οι παραινέσεις της ΕΕ για αποκλιμάκωση

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατ. Μεσόγειο, τόνισε ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2022 12:15

Ικανοποίηση για το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. «Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο πρωθυπουργός. «Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».


«Και ελπίζω να εισακούσει η Τουρκία αυτήν τη φορά αυτές τις παραινέσεις, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες, με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα» πρόσθεσε.
ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αναφορικά με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, υπογράμμισε: «Θα έχουμε τη δυνατότητα αύριο, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Οι δυνατότητες των προϋπολογισμών για ν’ αντιμετωπίσουμε την κρίση είναι πεπερασμένες. Έχουμε ήδη υλοποιήσει σημαντικό εθνικό σχέδιο, πρόγραμμα fuel pass, power pass και αντικατάσταση ενεργοβόρων κλιματιστικών και μαζί με την πολιτική μείωσης φόρων που έχει δρομολογηθεί, παρέχουμε πλαίσιο στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, που ροκανίζει το εισόδημα».
Και πρόσθεσε: «Επειδή όμως είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, η γενεσιουργός αιτία οφείλεται στις ιδιαίτερα ψηλές τιμές φυσικού αερίου, που παρασύρουν και το ηλεκτρικό ρεύμα. Θα επαναφέρω το κατεπείγον αίτημα για τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή πλαφον στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Είναι ένα θέμα που συζητάμε εδώ και καιρό και δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη κινητικότητα. Νομίζω πια ότι όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση, για ν’ αντιμετωπίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τα προβλήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass