Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2022 12:20

ΓΑΛΛΙΑ
Αν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο «θα δημιουργηθούν ερωτήματα»

ΠΑΡΙΣΙ
Αν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο έναντι της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά της» ως κράτος μέλος της Αταλαντικής Συμμαχίας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά σε

συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της Journal du Dimanche. Η Γαλλίδα υπουργός σημειώνοντας ότι «η Φινλανδία και η Σουηδία «έκαναν μια ιστορική επιλογή» και ότι «το να έχουμε και τις δύο στο ΝΑΤΟ θα ειναι ένα συν για την ασφάλεια στην Ευρώπη», υπογράμμισε πως «έχουν κάνει προσπάθειες στη συζήτησή τους με την Τουρκία» και ότι «είναι στο χέρι της Τουρκίας να κάνει τις επιλογές της μπροστά στις ευθύνες της.
Θέλει να ενισχύσει τη Συμμαχία ή είναι αντίθετη;». Ερωτηθείσα εξάλλου η Κολονά, αν η αντίθεση, στη γαλλική πολιτική σκηνή, των παρατάξεων του Ζαν Λικ Μελανσόν και της Μαριν Λεπέν στο ΝΑΤΟ περιπλέκει το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, είπε ότι «η περίοδος που ανοίγει είναι και περίοδος ξεκαθαρίσματος», ότι «αν γίνουν δεκτές οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κάτι που ελπίζουμε, τότε θα απαιτηθεί κοινοβουλευτική επικύρωση» και ότι «θα είναι σκόπιμο για όλους να κάνουν μια επιλογή για την Ιστορία, για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού μας χώρου και συνεπώς για την προστασία των Γάλλων.» Περίοδο ξεκαθαρίσματος θέσεων για τα γαλλικά κόμματα βλέπει η υπουργός Εξωτερικών και αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική της Γαλλίας, λέγοντας πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να απαντήσουν «εάν θέλουν μια ισχυρότερη Ευρώπη που μας επιτρέπει να ενισχύσουμε την κυριαρχία μας, όπως επιτύχαμε κατά τη γαλλική προεδρία της ΕΕ, ή αν την απορρίπτουν».
Αυτό ισχύει, για πολλά ζητήματα είπε όπως, για παράδειγμα, το αν επιθυμούν την αύξηση του αριθμού των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των ευρωπαϊκών εταιρειών ή αν είναι υπέρ της θεσμοθέτησης ενός αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού σε όλες τις χώρες της ΕΕ..

ΙΣΠΑΝΙΑ
Διαδηλωτές κατά της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
ΜΑΔΡΙΤΗ
Κρατώντας σημαίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες στους δρόμους της Μαδρίτης για να διαμαρτυρηθούν κατά της διοργάνωσης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην ισπανική πρωτεύουσα την επόμενη εβδομάδα. Εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας, οι ηγέτες των χωρών-μελών θα συναντηθούν στη Μαδρίτη μεταξύ 29 και 30 Ιουνίου, καθώς η Συμμαχία αντιμετωπίζει την άνευ προηγουμένου πρόκληση από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ αναμένεται να εξετάσει το αίτημα για ένταξη στους κόλπους του της Φινλανδίας και της Σουηδίας, στο οποίο αντιτίθεται το επίσης μέλος η Τουρκία. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες αιτήθηκαν την ένταξή τους στον απόηχο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

ΡΩΣΙΑ
Ο πρόεδρος Πούτιν στο πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό
ΜΟΣΧΑ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί δύο μικρά πρώην σοβιετικά κράτη της κεντρικής Ασίας αυτή την εβδομάδα, μετέδωσε χθες η ρωσική κρατική τηλεόραση στην πρώτη επίσκεψη του ρώσου ηγέτη στο εξωτερικό που γίνεται γνωστή μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι, έχουν εκτοπιστεί εκατομμύρια άλλοι και αυτό έχει οδηγήσει στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Μόσχα από την Δύση, εξαιτίας των οποίων ο Πούτιν επιδιώκει να δομήσει αυστηρότερους εμπορικούς δεσμούς με άλλες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ινδία και το Ιράν. Ο Πάβελ Ζαρούμπιν, ο ανταποκριτής για το Κρεμλίνο του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Rossiya 1, μετέδωσε ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον ινδονήσιο πρόεδρο Τζόκο Γουϊντόντο για συνομιλίες στην Μόσχα.
Στο Ντουσάνμπε ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον τατζίκο πρόεδρο Ιμομάλι Ραχμόν, έναν στενό σύμμαχο της Μόσχας και τον μακροβιότερο ηγέτη πρώην σοβιετικής χώρας. Στο Ασγκαμπάτ θα παραβρεθεί σε μια σύνοδο των χωρών της Κασπίας μαζί με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, του Ιράν και του Τουρκμενιστάν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass