ΗΠΑ

Δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιεί τους πόρους της

Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην Ανατ. Μεσόγειο, επαναλαμβάνει ο Ακάρ

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2022 12:28

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ) υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για ευρήματα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ανάπτυξη των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στην οικονομική ευημερία ολόκληρης της περιοχής.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ενωμένες με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στη δέσμευση για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση της συλλογικής μας εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και τη διατήρηση της πίεσης στο Κρεμλίνο. Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».
ΑΚΑΡ ΓΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Συνεχίζει τις απειλές προς Ελλάδα και Κύπρο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
«Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα» στην Ανατολική Μεσόγειο απείλησε ο Τουρκός υπουργός Άμυνας με αφορμή τον εντοπισμό του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Ο Ακάρ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε δίκιο, και είμαστε δυνατοί επειδή έχουμε δίκιο. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι για να συνομιλήσουμε. Όμως, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί για να μην επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, της Τουρκίας και των 85 εκατομμυρίων πολιτών μας, ούτε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας και να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός».    
«Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έρχεται για συνομιλίες, δεν κάθεται  στο τραπέζι, δεν ακούει, λέει συνέχεια ψέματα. Κάθε λεπτό κάθε δευτερόλεπτο και ένα ψέμα. Έχουμε βαρεθεί να το αποδεικνύουμε ότι είναι ψέμα» ανέφερε Τούρκος υπουργός.
«Όμως τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης πλέον τα βλέπουν κάποιοι Έλληνες πολιτικοί, απόστρατοι στρατηγοί και ναύαρχοι, ακαδημαϊκοί, ορισμένα στελέχη των Μέσων Ενημέρωσης και Έλληνες που έχουν κοινή λογική» συνέχισε ο Ακάρ, ο οποίος έχει πλέον καθιερώσει σχεδόν σε καθημερινή βάση την προκλητική ρητορική.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass