Ο Ντ. Τραμπ δεν έχει προεδρική ασυλία

AΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2024 7:15

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει προεδρική ασυλία και μπορεί να διωχθεί με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να ανατρέψει τις εκλογές του 2020», αποφάνθηκε αμερικανικό δικαστήριο σε μια απόφαση - καταπέλτη, την ώρα που οι υποστηρικτές του δίνουν σκληρό αγώνα προκειμένου να τον χρήσουν ως μοναδικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, ενόψει των 60ών αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2024.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ισχυριστεί ότι είναι υπό καθεστώς ασυλίας όσον αφορά τις ποινικές διώξεις για πράξεις που, όπως είπε, εμπίπτουν στα καθήκοντά του ως προέδρου.
Οι τρεις δικαστές του Εφετείου της Ουάσινγκτον απέρριψαν την επιχειρηματολογία Τραμπ ότι δεν μπορεί να διωχθεί, επειδή οι κατηγορίες σχετίζονται με τις επίσημες ευθύνες του ως προέδρου. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το πόστο του προέδρου τοποθετεί τους πρώην προέδρους υπεράνω του νόμου για πάντα έπειτα», τόνισαν οι δικαστές στην ομόφωνη απόφασή τους. Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε «εκτελεστική ασυλία» που μπορεί να προστάτευε τον Τραμπ από ποινικές διώξεις ενώ υπηρετούσε ως πρόεδρος «δεν τον προστατεύει πλέον από αυτή τη δίωξη». Πρόκειται για δυνατό πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επί χρόνια επικαλείται την προεδρική ασυλία. Ο 77χρονος πρώην πρόεδρος αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση θα μπορούσε τελικά να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι συντηρητικοί διαθέτουν πλειοψηφία 6-3. Εάν η υπόθεση φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, θα μπορούσε να καθυστερήσει για εβδομάδες, αν όχι μήνες. Ο ειδικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζακ Σμιθ έχει κατηγορήσει τον Τραμπ για «συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020 και για διάπραξη απάτης προκειμένου να παραμείνει στο αξίωμα».
Η δίκη για την υπόθεση αυτή είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε εν αναμονή της απόφασης επί του αιτήματος ασυλίας. Στα τέλη του Δεκεμβρίου 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να αποφανθεί σχετικά με τον ισχυρισμό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι διαθέτει ασυλία και επομένως δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020.
Οι δικαστές αναφέρουν στο σκεπτικό τους ότι θα πρέπει προηγουμένως να λάβει απόφαση για το θέμα ένα κατώτερο δικαστήριο. Οι δικαστές, απορρίπτοντας το αίτημα του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, αρνήθηκαν να παρακάμψουν το κατώτερο Εφετείο προκειμένου να επισπεύσουν την ετυμηγορία τους αναφορικά με το αν ο Τραμπ έχει ή όχι ποινική ασυλία, ενόψει της δίκης του. Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Τραμπ, το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024, ότι επιχείρησε να παρεμποδίσει τις εργασίες του Κογκρέσου και να εξαπατήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ προωθώντας σχέδια για την ανατροπή της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η υπόθεση πρέπει να απορριφθεί επειδή οι πρώην πρόεδροι δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά για ενέργειες που σχετίζονται με την εκτέλεση των επίσημων καθηκόντων τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass