ΕΣΘΟΝΙΑ: Να αφυπνίσουν τους συμμάχους οι δηλώσεις Τραμπ για ΝΑΤΟ

Δήλωσε η πρωθυπουργός Κάγια Κάλας * Η Ρωσία παίρνει στρατιωτικά το πάνω χέρι στην Ουκρανία εκτιμά η Νορβηγία

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2024 7:51

ΤΑΛΙΝ
Η πρωθυπουργός της Εσθονίας δήλωσε ότι όσα είπε ο Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ πρέπει να αφυπνίσουν τους συμμάχους να επενδύσουν στην άμυνα. Οι πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντονάλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ πρέπει να αφυπνίσουν τα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επενδύσει πολλά στην άμυνα, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.

«Νομίζω, ότι είπε ο υποψήφιος για την προεδρία στην Αμερική είναι επίσης κάτι που μπορεί να αφυπνίσει κάποιους από τους συμμάχους που δεν έχουν κάνει τόσα πολλά» είπε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Η Μέτσολα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα. Η Μέτσολα προσέθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα «ανεξάρτητα από το ποιος θα ηγηθεί της επόμενης αμερικανικής κυβέρνησης (...) ότι είμαστε αρκετά ισχυροί για να μπορούμε να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον και ότι κάθε δήλωση αυτού του είδους πρέπει να αναγνωρίζεται με τον κίνδυνο που εγκυμονεί, αλλά και μια σταθερότητα από την πλευρά μας ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα».
Ο Τραμπ πρότεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να μην προστατεύσουν από μια πιθανή ρωσική εισβολή τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα.
ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΕΦΑΛΙ
ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Η ΡΩΣΙΑ
Εν τω μεταξύ η Ρωσία είναι κοντά στο να πάρει στρατιωτικά το πάνω χέρι στην Ουκρανία λόγω ενός μεγαλύτερου αποθέματος δυνάμεων και υλικής υποστήριξης από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κίνα, προειδοποίησε χθες η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών.
Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση αποτίμησης κινδύνων από τις νορβηγικές υπηρεσίες ασφαλείας, ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Νιλς Αντρέας Στένσονς δήλωσε πως το Κίεβο θα έχει ανάγκη μιας «σημαντικής» δυτικής στρατιωτικής βοήθειας ώστε να ελπίζει ότι θα ανατρέψει την κατάσταση.
«Σε αυτόν τον πόλεμο, η Ρωσία είναι τώρα σε μια πιο ισχυρή θέση απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο και είναι κοντά στο να πάρει το πλεονέκτημα», δήλωσε ο Στένσονς στους δημοσιογράφους.
Εκτίμησε πως η Ρωσία «μπορεί να στρατολογήσει περίπου τριπλάσιο αριθμό στρατιωτών από την Ουκρανία», πως η «Μόσχα προσαρμόζεται καλύτερα του αναμενομένου στις κυρώσεις» και πως η βιομηχανία μπορεί πλέον να παράγει πυρομαχικά, οχήματα μάχης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους που επιτρέπουν στις δυνάμεις της να «διατηρούν τις πολεμικές προσπάθειές τους όλο τον χρόνο».
Η Ρωσία, είπε, επωφελείται από τη στρατιωτική υποστήριξη της Βόρειας Κορέας, του Ιράν, της Λευκορωσίας και της Κίνας, η οποία όπως είπε δεν έχει παράσχει όπλα αλλά «μηχανές, οχήματα, ηλεκτρονικά και εξαρτήματα» χρήσιμα στη ρωσική βιομηχανία εξοπλισμών.
«Θα χρειαστεί σημαντική δυτική βοήθεια σε εξοπλισμούς προκειμένου οι ουκρανικές δυνάμεις να μπορέσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να ξαναπάρουν την πρωτοβουλία στη σύγκρουση», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας τις ανάγκες για πυρομαχικά, όπλα μεγάλου βεληνεκούς, αντιαεροπορική άμυνα, άρματα και μαχητικά αεροσκάφη. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Νορβηγία είναι, μαζί με τη Δανία και την Ολλανδία κυρίως, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχει δεσμευθεί να παράσχει στην Ουκρανία μαχητικά F-16, ένα αεροσκάφος το οποίο το Κίεβο ζητά με επιμονή από τους συμμάχους του.
«Η Νορβηγία και η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμες να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες προκειμένου να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια και εκείνην των συμμάχων τους», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Μπιόρν Άριλντ Γκαμ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα που έχει προσφέρει τη μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, όμως η αδυναμία του Κογκρέσου να αποδεσμεύσει μια νέα βοήθεια και η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο εναποθέτουν μεγαλύτερες ευθύνες στους Ευρωπαίους.                 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass