Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας

Συζήτησε με τον Σέρβο πρόεδρο Βούτσιτς για ενέργεια και μεταφορές

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2024 7:58

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Σταθερό σύμμαχο της Σερβίας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χαρακτήρισε τη χώρα μας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι συνομιλίες απέκτησαν νέα δυναμική στις Βρυξέλλες μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν για άλλα κράτη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει το Βελιγράδι να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που άκουσε τον Πρόεδρο της Σερβίας να μιλά ξεκάθαρα για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του. «Δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον για τα δυτικά Βαλκάνια χωρίς να υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για τη Σερβία. Στρατηγικός στόχος για την Ελλάδα είναι η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Τόνισε ότι τη χώρα μας την ενδιαφέρει η διασύνδεση με τη Σερβία μεταξύ άλλων στην ενέργεια και στις μεταφορές και στον εκσυγχρονισμό της γραμμής Θεσσαλονίκη- Βελιγράδι και την ολοκλήρωση του άξονα Πειραιά- Βουδαπέστη που, όπως είπε, είναι στρατηγικής σημασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και πρέπει να αξιοποιηθούν γι’ αυτό ευρωπαϊκοί πόροι. Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει τη συμμετοχή της ΕΕ στην ανάπτυξη της Βαλκανικής χερσονήσου και πρόσθεσε ότι η διμερής συνεργασία επεκτείνεται στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό και η Αθήνα υποστηρίζει τον κάθετο αγωγό μεταφοράς αερίου από τον νότο στον βορρά, ενώ μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και άλλων σταθμών θα μπορούμε να μεταφέρουμε αέριο στη Σερβία. «Παράγουμε σχεδόν το 50% της ενέργειας από ΑΠΕ και φιλοδοξούμε να γίνουμε κόμβος εξαγωγής ενέργειας. Έχουμε την τεχνογνωσία», είπε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τη Σερβία ως την «μακράν μεγαλύτερη οικονομία στα δυτικά Βαλκάνια», υπογραμμίζοντας ότι η «διασύνδεση μας μόνο όφελος μπορεί να έχει για τις δύο χώρες». «Μπορούμε να κάνουμε το 2024 χρονιά σημαντικής προόδου για τη Σερβία», είπε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε για τον διάλογο με την Πρίστινα, λέγοντας ότι σταθερή θέση της Ελλάδας είναι ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο πλευρών και θα σηματοδοτούσε σταθερότητα στην περιοχή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass