Προκαλούν βροχή εκτοξεύοντας άλατα στα σύννεφα

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2024 8:51

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ
Από ένα κτίριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετεωρολόγοι και εμπειρογνώμονες παρακολουθούν και παρεμβαίνουν στην τεχνητή δημιουργία βροχόπτωσης για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει επενδύσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα για να ξεκινήσει μια διαδικασία που ονομάζεται σπορά νεφών για την τεχνητή δημιουργία βροχόπτωσης, σύμφωνα με την αγγλική έκδοση του πρακτορείου Al Arabiya.

Η σπορά σύννεφων έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην ενίσχυση των ετήσιων βροχοπτώσεων, δήλωσε ο αξιωματούχος της NCM. Σε μια θολή ατμόσφαιρα, η σπορά σύννεφων έδειξε τη δυνατότητα αύξησης των βροχοπτώσεων έως και κατά 15%.
«Η τεχνολογία σποράς σύννεφων λειτουργεί με την εισαγωγή παραγόντων σποράς στο κατώτερο τμήμα των σύννεφων που έχουν ευνοϊκά ανοδικά ρεύματα», δήλωσε ο αξιωματούχος της NCM. «Οι παράγοντες αυτοί μεταφέρονται προς τα πάνω στα σύννεφα, ενισχύοντας μικροφυσικές διεργασίες όπως η συμπύκνωση και η συνένωση».
Και πρόσθεσε: «Αυτή η ενίσχυση οδηγεί στην αύξηση του μεγέθους των σταγονιδίων, καθιστώντας τα βαρύτερα. Η διαδικασία προϋποθέτει τη διασπορά αυτών των παραγόντων σποράς στην ατμόσφαιρα με διάφορες μεθόδους, όπως επίγειες γεννήτριες και αεροσκάφη.
Στο πρόγραμμά μας για τη σπορά των νεφών στο NCM υιοθετούμε μια συμβατική προσέγγιση που περιλαμβάνει την ανάφλεξη υγροσκοπικών φωτοβολίδων που περιέχουν φυσικά άλατα, κυρίως χλωριούχο κάλιο. Αυτές οι φωτοβολίδες απελευθερώνονται από εξειδικευμένα αεροσκάφη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass