Ιορδανία και Ιράκ άνοιξαν τον εναέριο χώρο

Δημοσίευση: 15 Απρ 2024 8:05

ΔΑΜΑΣΚΟΣ

Η Ιορδανία και το Ιράκ άνοιξαν εκ νέου τον εναέριο χώρο τους, αφού τον έκλεισαν προχθές το βράδυ.

Το άνοιγμα του εναέριου χώρου της Ιορδανίας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας, ήρθε πάνω από τρεις ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο και ακολουθεί το Ισραήλ που έκανε το ίδιο. Η Ιορδανία, η οποία βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, είχε προετοιμάσει την αεράμυνα για να αναχαιτίσει οποιοδήποτε μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή πύραυλο που παραβίαζε το έδαφός της, δήλωσαν δύο περιφερειακές πηγές ασφαλείας. Η αεροπορική αρχή του Ιράκ δήλωσε ότι οι κίνδυνοι ασφαλείας έχουν πλέον ξεπεραστεί.
*Το άνοιγμα του εναέριου χώρου του Ισραήλ που είχε κλείσει λόγω της επίθεσης του Ιράν ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας στις 7:30 το πρωί. Τα ισραηλινά F-35 επέστρεψαν μετά την υπεράσπιση του εναέριου χώρου του Ισραήλ.
*Το Ιράν κάλεσε το Ισραήλ να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην επίθεση που εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας, την οποία παρουσίασε ως δικαιολογημένη απάντηση στο πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό.
«Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», ανακοίνωσε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ με μήνυμα που ανήρτησε τρεις ώρες μετά την έναρξη της ιρανικής επιχείρησης.
Ωστόσο, προειδοποίησε παράλληλα πως, «αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο σφάλμα, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή».
*Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «πριν από το περιστατικό» -την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ- «μιλήσαμε με τις ιρανικές και αμερικανικές αρχές και ζητήσαμε αυτοσυγκράτηση. Οι αμοιβαίες προσδοκίες και τα μηνύματα των μερών μεταφέρθηκαν επίσης από την Τουρκία και αναλήφθηκαν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί ότι οι αντιδράσεις θα είναι αναλογικές». Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: Η ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, η οποία παραβίασε το διεθνές δίκαιο, δικαίωσε τις ανησυχίες μας. Τα αντίποινα του Ιράν σε αυτή την επίθεση και οι επακόλουθες εξελίξεις έδειξαν για άλλη μια φορά ότι τα γεγονότα θα μπορούσαν γρήγορα να κλιμακωθούν σε περιφερειακό πόλεμο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass