ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Ξεσηκωμός στα συνδικάτα για το «ασφαλιστικό»

* Ανοιχτή εκδήλωση με τα Σωματεία χθες στο ΕΚΛ

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2016 0:10

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Σε απεργιακό πυρετό βρίσκονται για τα καλά οι εργαζόμενοι και τα συνδικαλιστικά σωματεία του νομού καθώς έχει σημάνει γενικός συναγερμός εν όψει της τελικής πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Ήδη για το Σάββατο 24 Ιανουαρίου αποφασίστηκε από το Eργατικό Kέντρο Λάρισας να πραγματοποιηθεί στις 11.30 το πρωί στην Κεντρική πλατεία συλλαλητήριο, ενώ προετοιμάζονται και γενικές απεργίες στο πλαίσιο της ΓΕΣΕΕ που συνεδριάζει σήμερα και που προσανατολίζονται προς τα τέλη του μήνα με αρχές του Φεβρουαρίου.

Χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συγκεντρώσεων του ΕΚΛ πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση με τη συμμετοχή εργαζομένων και εκπροσώπων των σωματείων και των συνταξιούχων, όπου και παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του Κέντρου για την κοινωνική ασφάλιση αλλά και τη διοργάνωση των κινητοποιήσεων.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Τάσος Τσιαπλές επισήμανε ότι η σφοδρότητα της επίθεσης στο ασφαλιστικό δεν αφήνει κανένα κλάδο ανέγγιχτο και είναι ανάγκη να υπάρξει δράση, αγώνας και συντονισμός στις ενέργειες κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου και να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο να έρθει για ψήφιση στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση, τόνισε, έδωσε στη δημοσιότητα το νέο σχέδιο λαιμητόμο για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, για τις συντάξεις, για το δικαίωμα μας στην υγεία και την πρόνοια. Η αντιλαϊκή πρόταση της κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι θα είναι και αυτό που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Μεσολαβεί η συζήτηση με το «κουαρτέτο», με κρίσιμες παραμέτρους να είναι ανοιχτές, καθώς δεν αποκλείεται η «εθνική σύνταξη» να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ ανοιχτό παραμένει και το θέμα της αύξησης των αναγκαίων ημερών ασφάλισης από τις 4.500 στις 6.000.

Η μοναδική αλήθεια είναι πως το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό αποτελεί ταφόπλακα για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, σφαγιάζει κύριες και επικουρικές συντάξεις για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, μειώνει και σε μια πορεία καταργεί το ΕΚΑΣ, τις αναπηρικές συντάξεις, τα προνοιακά επιδόματα, νομιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.

Η κυβερνητική πρόταση αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την εργατική-λαϊκή οικογένεια που θα έχει και συνέχεια. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει οργανωμένα και αγωνιστικά να την αποτρέψουν με κάθε τρόπο.

Στο όνομα της δικαιοσύνης, της ισότητας και της προστασίας δήθεν των νέων εργαζομένων η κυβερνητική πρόταση σαρώνει το τελικό ποσό των σύνταξης, κύριας και επικουρικής, που λαμβάνει σήμερα ένας συνταξιούχος. Η κυβέρνηση φέρνοντας παραδείγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, καθώς το κυβερνητικό σχέδιο δημιουργεί ένα πλαίσιο που πέρα από τις μειώσεις που σήμερα συνεχίζονται και παγιώνονται, σε ελάχιστα χρόνια οι συντάξεις θα κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για όλους.

Τι μέρες ασφάλισης θα έχει σε 20-30 χρόνια ο σημερινός 20άρης-30άρης-40άρης που μαστίζεται από την τεράστια ανεργία; Τι μέρες ασφάλισης θα έχει ένας οικοδόμος, ένας εργάτης μετάλλου, ξύλου, μια γαζώτρια, που σήμερα λειτουργούν με μεροκάματα στη χάση και στη φέξη, με κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης των Δήμων, των Επιμελητηρίων και άλλων φορέων; Τι μέρες ασφάλισης θα έχει ένας εργαζόμενος σε ξενοδοχεία, σε καφετέριες, όταν κυριαρχεί η ανασφάλιστη εργασία και η εποχικότητα; Τι μέρες ασφάλισης θα έχει μια εργαζομένη στο εμπόριο που πάνω από τις μισές δουλεύουν με 4ωρα; Τι μέρες ασφάλισης θα έχει ο 5μηνιτης του ΟΑΕΔ όταν έχει 125 μέρες ασφάλισης ανά 2 έτη και κυρίως, αυτά τα ένσημα αν θα υπολογίζονται στην τελική σύνταξη. Διότι αν πάρουμε υπόψη πως η αναλογική σύνταξη θα βγαίνει με βάση τις εισφορές που πληρώνει ο εργαζόμενος τότε οι 5μηνίτες βγαίνουν εκτός, καθώς τις εισφορές του εργαζομένου στα προγράμματα τις πληρώνει ο ΟΑΕΔ.

To ΕΚΝΛ, κατέληξε ο κ. Τσιαπλές, καλεί σήμερα σε αγώνα για την ανακούφιση του εργαζόμενου λαού από τις συνέπειες της κρίσης, για την αναπλήρωση των απωλειών του. Καλεί κάθε εργαζόμενο να πάρει την ατομική ευθύνη καθώς από τη στάση του, από την οργάνωση και τη συμμετοχή μας στους αγώνες, εξαρτάται η έκβαση της αναμέτρησης».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Εν τω μεταξύ το ερχόμενο χρονικό διάστημα πυκνώνουν και οι παρεμβάσεις και οι δραστηριότητες των συνδικαλιστών σε όλους τους χώρους.

Έτσι την ερχόμενη Τρίτη 19 Ιανουαρίου τα σωματεία των συνταξιούχων θα κάνουν παρέμβαση-συνέντευξη στα γραφεία του ΠΕΔΥ. Ενώ το ΕΚΝΛ οργανώνει συγκεντρώσεις, συσκέψεις και στις γειτονιές της Λάρισας και σε κοντινά κεφαλοχώρια.

Ακόμα τη Τρίτη διοργανώνονται μια σειρά από ομιλίες και συγκεκριμένα:

- Στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης (παλιές), θα μιλήσει στις 8 μ.μ., ο πρόεδρος του ΕΚΝΛ, Τάσος Τσιαπλές.

- Στον Τύρναβο (καφενείο «Πανελλήνιο»), θα μιλήσει στις 6.30 μ.μ., ο γραμματέας του ΕΚΝΛ, Πάρις Λιόλιος.

- Στη συνοικία Αβέρωφ (καφέ Φοίνικας), στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιάννης Σκόκας, μέλος του Δ.Σ του ΕΚΝΛ.

- Στη Νεάπολη (στο ΚΑΠΗ), θα μιλήσει στις 7 μ.μ., ο αν. γραμματέας του ΕΚΝΛ Χρήστος Καλούσης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμα και εκπρόσωποι των αγροτών, ενώ την παρακολούθησε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass