ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ

Έτσι θα γίνει η Κοιλάδα των Τεμπών

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2015 9:30 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:26

Της Λένας Κισσάβου

Βόλτα με δρεζίνα, πεζοπορία στο «κλέφτικο» μονοπάτι, ποδηλατική περιήγηση κατά μήκος των θεόρατων βράχων, διάσχιση του Πηνειού με «περαταριά», βόλτα με πλοιάριο, περιήγηση στα αρχαιολογικά ευρήματα προτείνεται να απολαμβάνουν οι επισκέπτες της Κοιλάδας των Τεμπών.

Όλα αυτά όμως είναι ακόμη στη σφαίρα της φαντασίας και αποτελούν πρόταση που κατατέθηκε πρόσφατα για την αξιοποίηση της Κοιλάδας, όταν για πρώτη φορά τα βλέμματα των αρμόδιων τοπικών φορέων, στράφηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον εδώ και χρόνια ξεχασμένο θησαυρό του τόπου μας.

Οι περισσότεροι σήμερα γνωρίζουν την Κοιλάδα των Τεμπών μέχρι και το σημείο της Αγίας Παρασκευής, αλλά κρύβει πολλά μοναδικά μέρη, που αξίζει να αναδειχθούν και η αναβίωσή τους μέσα από τα απομεινάρια του παρελθόντος, να δώσει μια άλλη ζωή στο σημείο που ο Κίσσαβος και ο Όλυμπος δημιουργούν στην ένωσή τους έναν επίγειο παράδεισο.

Πηγές, μονοπάτια, εναέριες περαταριές (χειροκίνητα τελεφερίκ), δριστέλλα, αρχαίο λατομείο στο οποίο υπάρχει σκαλισμένη η μορφή του Ηρακλή, σπηλιές, είναι μόνο λίγα από αυτά που σήμερα οι επισκέπτες δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν, παρά μόνον όταν ο χώρος αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Η εν λόγω πρόταση έχει συνταχθεί από ομάδα αρχιτεκτόνων του γραφείου «Α+Α Κατσαρός και συνεργάτες» και η οποία αποτελείται από τους κ.κ. Απόστολο Κατσαρό, Αντώνη Κατσαρό, Έλενα Κανάκη και Νικολέτα Ζαφείρη.

Οι ίδιοι μάς παρουσίασαν το δημιούργημά τους, το οποίο χαρακτηρίζουν οι ήπιες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τα όσα μας είπαν, αυτές προτείνονται τόσο στον Όλυμπο όσο και στον Κίσσαβο, αλλάζουν τη «χαοτική» εικόνα του σημείου της Αγίας Παρασκευής και επαναλειτουργούν τα στοιχεία και απομεινάρια, της ζωής και του πολιτισμού που άκμασε στον τόπο αυτό.

Αναλυτικότερα η πρότασή τους είναι η εξής:

ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

«Ξεκινώντας από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Ιτέας-«Δρυάς», ο επισκέπτης θα έχει τις εξής επιλογές:

* Να χρησιμοποιήσει το παρόχθιο ορειβατικό μονοπάτι, που διατρέχει όλο το μήκος της ολύμπιας όχθης, τερματίζοντας στην αερογέφυρα.

* Να χρησιμοποιήσει το «κλέφτικο» ή «αντάρτικο» μονοπάτι, για να εποπτεύσει από ύψος και πανοραμικά, όλα τα αξιοθέατα της Κοιλάδας.

Αρχίζει από το οινοποιείο «Ντούγκου» και τερματίζει στο οινοποιείο «Τσάνταλη»

* Να πάρει τη Δρεζίνα, που συντηρεί και λειτουργεί ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου στην παλιά γραμμή.

* Να κάνει ποδηλατική περιήγηση, ακολουθώντας την παλαιά σιδηροδρομική γραμμή. Στην Αγία Παρασκευή και στο τέρμα θα υπάρχουν ποδηλατοστάσια, όπου θα δίνονται κοινόχρηστα ποδήλατα.

* Να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα εναλλακτικού τουρισμού, όπως: να παραμείνει για αναψυχή σε διάφορα σημεία, να ψαρέψει, να ανεβεί σε παρατηρητήριο πουλιών και τοπίου, να κάνει αναρρίχηση στους Ολύμπιους βράχους, Canoe ή Rafting στο ποτάμι ή να παραμείνει στο χώρο της Αγίας Παρασκευής.

* Να επιβιβασθεί στο τουριστικό πλοιάριο που αγκυροβολεί στην προβλήτα της Αγίας Παρασκευής και να διαπλεύσει τον Πηνειό.

* Να περάσει στην απέναντι πλευρά της Κοιλάδας, μέσω νέας πεζογέφυρας που προτείνεται στη θέση «νταϊλιάνι», ή μέσω λειτουργίας «περαταριάς» που προβλέπεται στην πηγή Δάφνης και στο παρακείμενο πλάτωμα από την πηγή Αφροδίτης».

ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

«Ξεκινώντας από την ίδια αρχή, ο επισκέπτης έχει τις εξής επιλογές:

* Να επισκεφθεί το αρχαίο λατομείο, να ανιχνεύσει τον οικισμό βυζαντινών και ελληνιστικών χρόνων, να διαβεί την προτεινόμενη προς κατασκευή γέφυρα για να παρατηρήσει το «νταϊλιάνι» ή να περάσει στην αντίπερα όχθη έτσι ώστε να λάβει μέρος σε μία ή περισσότερες δραστηριότητες που προσφέρονται από την ολύμπια πλευρά.

*  Να σταθμεύσει σε ένα από τα τρία πάρκινγκ που βρίσκονται στην περιοχή της πηγής Αφροδίτης και να γνωρίσει το κάστρο της Ωριάς, να ανέβει στον πύργο της Ωριάς, να επισκεφθεί την πηγή Αφροδίτης, να φθάσει, στο φυσικό πλάτωμα που προσφέρεται για πικ-νικ, barbeque, παιχνίδι, διασκέδαση, κ.ά.), να χρησιμοποιήσει το χώρο που διαμορφώνεται σε παιχνιδότοπο (παιχνίδια συμβατά με το ποτάμι και το νερό όπως π.χ. υδροχαρές, νεροτσουλήθρες), να διαβεί με περαταριά το ποτάμι

* Να επισκεφθεί την Αγία Παρασκευή, το υδροτριβείο/Δριστέλλα Μαργκά.

* Να απολαύσει την πηγή Δάφνης, όπου θα λειτουργεί και περαταριά για να περάσει στην άλλη όχθη».

Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

«Σκοπός των προτεινόμενων παρεμβάσεων είναι να απαλειφθούν εκείνα τα στοιχεία που θίγουν την εικόνα της, προσβάλλουν την αισθητική και υποβαθμίζουν το περιβάλλον. Τελικός στόχος είναι να αποδοθεί η περιοχή της Αγίας Παρασκευής αναβαθμισμένη αισθητικά και λειτουργικά. Συγκεκριμένα:

* Αποκαθίστανται και εξυγιαίνονται οι κλίμακες και η υπόγεια διάβαση προσέγγισης προς το χώρο.

* Κατασκευάζονται τρεις ανελκυστήρες προσβασιμότητας για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

* Καθαιρούνται οι υπάρχουσες παράγκες των μικροπωλητών και στη θέση τους κατασκευάζονται σε άλλη θέση 22 νέα όμοια ξύλινα περίπτερα, εν σειρά και σε δύο στοίχους, για την αναγκαία λειτουργία του μικροεμπορίου. Η επιλογή του είδους των προϊόντων, προτείνεται να είναι αυστηρώς προσδιορισμένη, με έμφαση στη διάθεση των παραγόμενων τοπικών προϊόντων (λάδι, ελιές, γλυκά, ακτινίδια, κρασί και συναφή, πίτες, κ.α.).

* Καθαιρείται το κτίριο του αναψυκτηρίου και στη θέση του κατασκευάζεται νέο, με όρους αρχιτεκτονικής, μορφολογικά συμβατό με τη φυσιογνωμία του τοπίου και σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της τεχνικής.

* Καθαιρούνται τα υπάρχοντα «αποχωρητήρια». Κατασκευάζονται τρεις σύγχρονες τουαλέτες με πρόβλεψη εξυπηρέτησης ΑμεΑ, δύο στην πλευρά της εκκλησίας και μία στην πλευρά των μικροπωλητών.

* Καθαιρούνται οι πρόχειρες κατασκευές, δίπλα από το αναψυκτήριο που χρησιμοποιούνταν από τους υπαλλήλους του ΟΣΕ

* Δημιουργείται νέα, σύγχρονη και ασφαλής προβλήτα για την επιβίβαση-αποβίβαση στο πλοιάριο και κατασκευάζεται ράμπα προσέγγισης στην προβλήτα.

* Τα δύο διώροφα κτίρια που ανήκουν στον ΟΣΕ θα λειτουργήσουν ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και ως Μουσείο Σιδηροδρόμων κ.α.».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass