ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ

Παραδοσιακοί σπόροι «φυτρώνουν» στη Λάρισα

* Πώς μπορούν οι απλοί πολίτες να γίνουν μέλη της διατήρησης παραδοσιακών καλλιεργειών

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2015 9:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:40

Του Κ. Γκιάστα

Τι σχέση μπορεί να έχουν με τη Λάρισα μια ποντιακή βελανιδιά και ένας ινδιάνικος μύθος; Μα, την καλλιέργεια της γης. Κι όχι με όποιον τρόπο να 'ναι, αλλά με παραδοσιακούς σπόρους και φυσικά χωρίς φυτοφάρμακα. Αγροτική κίνηση με φιλοσοφικό υπόβαθρο λοιπόν.

Στην πόλη μας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συγκέντρωση για τη δημιουργία τοπικής ομάδας του "Πελίτι", μιας κοινότητας που έχει σαν έδρα το Παρανέστι της Δράμας και έχει έντονη δράση τα τελευταία χρόνια.

Μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητές του είναι η δημιουργία προγράμματος ανταλλαγής σπόρων μεταξύ αγροτών στην Ελλάδα, ενώ έχει σαν στόχο να δρα ταυτόχρονα ως τράπεζα σπόρων αλλά και να προωθεί τούς σπόρους που κατάγονται αυθεντικά από το ελληνικό έδαφος.

«Εγώ ασχολούμαι αρκετό διάστημα με τους παραδοσιακούς σπόρους και πιστεύω πως υπάρχουν κι άλλοι μεμονωμένοι στη Λάρισα» τονίζει στην «Ε» ο συντονιστής της κίνησης στη Λάρισα, κ. Γιάννης Τσουρής και συνεχίζει: «Πριν από μερικούς μήνες έγινε μια μικρή παρουσίαση στην Κεντρική πλατεία και είδαμε μεγάλο ενδιαφέρον πολιτών. Εκτιμώ πως θα δημιουργηθεί η τοπική ομάδα της Λάρισας καθώς πρόκειται μια περιοχή με έντονη δραστηριότητα γύρω από τη γεωργία. Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για παραδοσιακούς σπόρους και μάλιστα χωρίς φυτοφάρμακα».

Το σήμα του "Πελίτι" είναι ένα δέντρο μια βελανιδιά που στα ποντικά ονομάζεται πελίτ. Γύρω από αυτό στο σήμα πιασμένοι χέρι, χέρι χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκες. Είναι εμπνευσμένο από έναν Ινδιάνικο μύθο.

«Ξεκινάμε από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι' αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τα γεγονότα με τη στάση και τη σκέψη μας. Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων ούτε φταίνε οι άλλοι για αυτά που ζούμε εμείς. Εστιάζουμε την προσοχή μας στα θετικά πράγματα που γίνονται και αυτά ως διά μαγείας αυξάνουν.

... Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πολεμάμε με κανέναν έξω από μας, αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές. Κάθε μέρα με το πιρούνι μας επιλέγουμε τι γεωργία και τι πλανήτη θέλουμε» είναι η φιλοσοφία του "Πελίτι".

ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ –

ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΠΟΡΩΝ ΔΩΡΕΑΝ

Το "Πελίτι" από το 1995 ως σήμερα έχει διανείμει πάνω από 4.000 ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ.ά. σε περισσότερους από 120.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές.

Έχει τη δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων σε καλλιεργητές. Οι σπόροι αυτοί είναι αβελτίωτες ποικιλίες και δίνονται δωρεάν από το "Πελίτι". Η περίοδος αποστολής σπόρων από το "Πελίτι" με το ΕΛ.ΤΑ. είναι από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο. Υπολογίζεται πως διανέμουν πάνω από 50.000 φακελάκια με σπόρους το χρόνο.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΡΩΝ

Από τον Απρίλιο του 2012 ξεκίνησε μια προσπάθεια οργάνωσης της συλλογής των σπόρων που έχει στα χέρια του το "Πελίτι". Στο πρόγραμμα είναι να καταγραφούν όλα τα δείγματα σπόρων σε μια βάση δεδομένων, να τοποθετηθούν σε κατάλληλες συσκευασίες και συνθήκες για τη διατήρησή τους και να οργανωθεί ένα σχέδιο για την ανανέωση των δειγμάτων. Για την οργάνωση της τράπεζας, ο Δήμος Παρανεστίου παραχώρησε στο "Πελίτι" το κτίριο του σχολείου του χωριού Καρποφόρο. Στον συγκεκριμένο χώρο μεταφέρθηκαν όλοι οι σπόροι και ξεκίνησε μια προσπάθεια να βρεθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος οργάνωσης (και ανάλογος των δυνατοτήτων). Υπολογίζεται ότι τα δείγματα της συλλογής είναι περισσότερα από 4.000.

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Όπως ανακοινώθηκε η συνάντηση της Κυριακής για την τοπική ομάδα του "Πελίτι" Λάρισας θα γίνει στις 11:30 στο καφέ "Super Ball" επί της οδού Καραολή-Δημητρίου 83, στη Νεάπολη. Καλούνται όσοι φίλοι θέλουνε να βοηθήσουνε στη δημιουργία της ομάδος, να παρευρεθούν. Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχει το τηλέφωνο 6932-339912 (Γιάννης Τσιουρής).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass