ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ

Προσέχουν για να (μην) έχουν στην Ελασσόνα

* Αντιδήμαρχος Διονύσης Μπαλούκας στην «Ε»: «Ήμασταν υποχρεωμένοι προς τους κατοίκους μας να το κάνουμε και είναι καθαρά για προληπτικούς λόγους»

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2016 12:04

 

Του Κώστα Γκιάστα

Με γνώμονα πως «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» το Δημοτικό Συμβούλιο της Ελασσόνας αποφάσισε ομόφωνα πριν από μερικές ημέρες να εγκρίνει ένα μνημόνιο ενεργειών για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων. Το συγκεκριμένο καταρτίστηκε στη βάση του Σχεδίου «Ξενοκράτης» και των οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Διονύσιος Μπαλούκας ήταν αυτός που ανέπτυξε το θέμα κατά τη διάρκεια του συμβουλίου.

 «Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως ό,τι γίνεται, γίνεται καθαρά για προληπτικούς λόγους» τόνισε στην «Ε» αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα και συνέχισε «Έχουμε την υποχρέωση να το κάνουμε για τους πολίτες της Ελασσόνας και γι’ αυτό το κάναμε. Σκοπός του μνημονίου είναι ο καθορισμός όλων των ενεργειών στις οποίες θα προβεί ο Δήμος Ελασσόνας, τόσο κατά τη διάρκεια της ηρεμίας, όσο και μετά τον σεισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν από αυτόν. Η αποστολή του Δήμου είναι να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κατά τη διάρκεια της ηρεμίας και να προβεί στις άμεσες απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των καταστάσεων και προβλημάτων που θα προκύψουν από τον σεισμό. Το μνημόνιο είναι μια σειρά από οδηγίες, ενέργειες και κατευθύνσεις, όπως για απλό παράδειγμα πού θα πρέπει να συγκεντρωθεί ο κόσμος, τι να κάνει, ποια μηχανήματα και πώς οφείλουν να συνδράμουν σε περίπτωση σεισμού. Είναι κάτι ανάλογο με περιπτώσεις πυρκαγιών και πλημμύρων».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ελασσόνας «οι πρόποδες του Ολύμπου δεν είναι σεισμογενής περιοχή. Ωστόσο ο δήμος οφείλει να μεριμνήσει για παν ενδεχόμενο» τονίζει και εξηγεί πως ήδη εξετάζει και την περίπτωση να εφαρμόσει ένα μνημόνιο για τους… μικρούς Ελασσονίτες, δηλαδή τους μαθητές για να μπορούν να κατανοήσουν τι πρέπει να κάνουν σε μια δύσκολη κατάσταση.

Δεν πάνε όμως παρά μόνο λίγες ημέρες από τότε που ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος παράλληλα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στη Λάρισα σε ημερίδα με θέμα «Ετοιμότητα πόλης - πολιτών σε περίπτωση σεισμού» τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη της πρόληψης αλλά και της διαρκούς ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων για να διαχειρισθούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ 2000) η χώρα υποδιαιρείται σε τρεις Ζώνες Σεισμικής Επικινδυνότητας I, II, IIΙ, τα όρια των οποίων καθορίζονται στον Χάρτη Ζωνών Σεισμικής Επικινδυνότητας της Ελλάδας. Ο χάρτης αυτός προσδιορίζει τις σεισμικές δράσεις σχεδιασμού, δηλαδή την ένταση των σεισμικών δονήσεων με βάση την οποία σχεδιάζονται οι κατασκευές σε κάθε περιοχή. Ο ελληνικός χώρος κατανέμεται σε τρεις ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας, ανάλογα με τη σεισμική επικινδυνότητα. Οι τιμές εδαφικών επιταχύνσεων σχεδιασμού είναι 0,16g (ποσοστό της επιτάχυνσης της βαρύτητας g) για την πρώτη ζώνη, 0,24g για τη δεύτερη ζώνη και 0,36g για την τρίτη ζώνη. Ο Δήμος Ελασσόνας βρίσκεται στην πρώτη ζώνη ενώ την ίδια ώρα ο νομός Λάρισας χωρίζεται στη μέση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ζώνης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass