ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ 75η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Αποθέωση του ηρωισμού, η αντίσταση των Κρητικών

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2016 7:55

 

«Για τους Κρητικούς πρόκειται για μία σημαντική μάχη και παράλληλα κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι η πρώτη φορά που άμαχος πληθυσμός έδειξε τόσο σθεναρή αντίσταση στη ναζιστική εισβολή, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των Γερμανών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη αντίσταση από τον τοπικό πληθυσμό, από αστράτευτους και απόστρατους, ηλικιωμένους άνδρες, γυναίκες και παιδιά» τόνισε η γιατρός Μαρία – Αγγελική Καλογερίδη, μιλώντας σε εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Κρητικών Λάρισας «Ο Ψηλορείτης» με αφορμή την 75η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941. Χθες το πρωί έγινε δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης όπου εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Λάρισας κατέθεσαν στεφάνι.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Λάρισας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Γιατρουδάκης απηύθυνε χαιρετισμό ενώ στο ιστορικό της Μάχης, αναφέρθηκε εκτενώς με ομιλία της η κ. Καλογερίδη. Για να καταλήξει υπογραμμίζοντας ότι «οι Γερμανοί πίστευαν ότι θα είχαν μια «εύκολη» νίκη στη μάχη της Κρήτης. Αντ΄ αυτού πέτυχαν μία «πύρρειο» νίκη. Τα οφέλη που αποκόμισαν ήταν μικρά σε σχέση με τις τεράστιες απώλειές τους.

Αντίθετα, η αντίσταση των ηρωικών Κρητών και των συμμάχων, που καθυστέρησε τη γερμανική επέλαση και επηρέασε την εξέλιξη του πολέμου, έγινε αντικείμενο παγκόσμιου θαυμασμού. Και όπως τόνισαν οι Times του Λονδίνου: "Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε το συναρπαστικότερο γεγονός του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Και η αποθέωση του ανθρώπινου ηρωισμού"» κατέληξε η ομιλήτρια. Την εκδήλωση, που περιελάμβανε παραδοσιακό κρητικό κέρασμα, πλαισίωσε μουσικά το συγκρότημα «Μαδαρίτες» του Στ. Ντούρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass