ΠΡΩΙ - ΠΡΩΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥΣΑΝ ΧΘΕΣ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΝ ΩΣ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ

«Λερναία ύδρα» οι απατεώνες με τα τροχαία

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2016 12:00
Εκλεψαν 2.000 ευρώ από 74χρονη Λαρισαία λέγοντας ότι η νύφη της «σκότωσε ανήλικο σε τροχαίο» - «Μην πείθεσθε, επικοινωνήστε οι ίδιοι με τα παιδιά σας» τονίζει η ΕΛ.ΑΣ. Εκλεψαν 2.000 ευρώ από 74χρονη Λαρισαία λέγοντας ότι η νύφη της «σκότωσε ανήλικο σε τροχαίο» - «Μην πείθεσθε, επικοινωνήστε οι ίδιοι με τα παιδιά σας» τονίζει η ΕΛ.ΑΣ.

Τελειωμό δεν έχει η δράση των απατεώνων που επιχειρούν να εξαπατήσουν πολίτες, με το πρόσχημα του τροχαίου δυστυχήματος στο οποίο υποτίθεται πως εμπλέκονται συγγενικά πρόσωπα των υποψήφιων θυμάτων και συνήθως τα παιδιά τους. Παρά τις αναρίθμητες συλλήψεις δραστών σε όλη την Ελλάδα, παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. με συμβουλές και οδηγίες, οι απατεώνες αποδεικνύονται «λερναία ύδρα» και απτόητοι συνεχίζουν τη δράση τους.

Το απύθμενο θράσος των δραστών, έχει ως αποτέλεσμα να τρομοκρατούνται άνθρωποι, όπως είναι φυσιολογικό, όταν τους ανακοινώνεται ότι ο γιός τους ή η κόρη τους, προκάλεσε τροχαίο δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ένα ανήλικο παιδί. Μετά από "απραξία" ημερών οι άγνωστοι δράστες που συστήνονταν ως τροχονόμοι επανήλθαν χθες το πρωί και επικοινώνησαν – σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ» - με τουλάχιστον 10 συμπολίτες ενώ κατάφεραν να εξαπατήσουν 74χρονη Λαρισαία αποσπώντας 2.000 ευρώ.

Σπέρνοντας τον φόβο στους συμπολίτες που έτρεμαν στην κυριολεξία, μέχρις ότου επικοινωνήσουν με το παιδί τους και αποδειχθεί ότι πρόκειται για απάτη. Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα εκτιμάται ότι οι απατεώνες εδρεύουν στη Βουλγαρία ενώ Βούλγαροι υπήκοοι (σ.σ. 13 από τους 15 συλληφθέντες πανελλαδικά) είναι όσοι έχουν συλληφθεί και στη Λάρισα για την ίδια απάτη οι οποίοι αξιοποιούνται ως «ταχυδρόμοι», οι άνθρωποι δηλαδή που πάνε στα σπίτια για να εισπράξουν τα χρήματα.

Το περίεργο είναι επίσης, όπως επιβεβαιώθηκε και χθες στη Λάρισα, είναι ότι οι δράστες έχουν αποσπάσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψηφίων θυμάτων αφού είναι υπαρκτά τα πρόσωπα τα οποία επικαλούνται.

Το κόλπο των δραστών είναι πλέον γνωστό αλλά ούτε αυτό τους εμποδίζει να επανέρχονται. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και χθες στη Λάρισα, άγνωστος άνδρας – ενίοτε και γυναίκα – καλεί τηλεφωνικά με απόκρυψη σε σπίτια συμπολιτών. Οπου τους ανακοινώνει ότι ο γιός τους ή η κόρη τους (σ.σ. συνήθως τους αναφέρει ονομαστικά) οδηγώντας αυτοκίνητο, παρέσυραν ανήλικο παιδί που ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο, «ξεψύχησε».

Ετσι σοκάρουν τα υποψήφια θύματα ενώ συνεργάτες των δραστών προσποιούνται τα παιδιά που ακούγονται να εκλιπαρούν τους γονείς σε βοήθεια. Στη συνέχεια οι δράστες, ως «τροχονόμοι», ζητάνε έως και 50.000 ευρώ δίνοντας εξωπραγματικές υποσχέσεις. Ότι δηλαδή θα παρέμβουν σε γνωστούς του δικαστές έτσι ώστε ο οδηγός του αυτοκινήτου, παρότι προκάλεσε θανατηφόρο δυστύχημα να… απαλλαγεί από τις ποινικές ευθύνες, να μην φυλακισθεί δηλαδή!

Όταν, όπως διευκρινίζεται από την ΕΛ.ΑΣ., «στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών».

Οι χθεσινές προσπάθειες των δραστών να εξαπατήσουν Λαρισαίους δεν είχαν, στην πλειοψηφία τους, τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους απατεώνες, με συμπολίτες να ενημερώνουν την ΕΛ.ΑΣ. για τα τηλεφωνήματα που δέχθηκαν. Εξαίρεση αποτέλεσε 74χρονη Λαρισαία από την οποία οι απατεώνες κατάφεραν να αποσπάσουν 2.000 ευρώ την οποία έπεισαν λέγοντάς της ότι η νύφη της «σκότωσε ανήλικο σε τροχαίο».

Σημειώνεται πως και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί επίσης επιτυχημένες προσπάθειες εξαπάτησης, με συμπολίτες να χάνουν χιλιάδες ευρώ.

ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ

Μόλις προχθές το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση μετά τις αναρίθμητες και τις διαρκώς αυξανόμενες περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών σε όλη τη χώρα. Συνιστώντας μεταξύ άλλων στους πολίτες «να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.

Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.

Να μην πείθεστε και να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση. Σε καμία περίπτωση να μην πείθεσθε, ακόμη κι αν μιλήσετε με άτομο το οποίο σας έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ σας τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο τον συγγενή σας. Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.

Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τον παραπάνω τρόπο δράσης και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους» καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass