ΠΡΩΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ, ΣΤΑ 81 ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η αγέραστος… πέτρα της Λάρισας

*Ο κ. Κώστας Γκιόλβας μπορεί να μην πήγε ποτέ σχολείο αλλά «διδάσκει» στα παιδιά της πόλης ένα ιδιαίτερο μάθημα ζωής

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2016 11:30

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ. Λεωνίδας Τζέκας

Γράμματα δεν έμαθε ποτέ σε σχολείο. Δεν μπήκε ποτέ σε αίθουσα, δεν έπιασε μολύβι πάνω από τετράδιο. Παρ’ όλα αυτά καταφέρνει στα 81 του χρόνια να «διδάσκει» τόσο στα μικρά παιδιά τη χαρακτική τέχνη πάνω στην πέτρα όσο και στους μεγάλους την «τέχνη» του να ξεπερνάς δυσκολίες στη ζωή. Και τέτοιες μέρες δύσκολες σαν να χρειαζόμαστε αντίστοιχα παραδείγματα.

Γεννημένος στην Κρανιά Κάτω Ολύμπου το 1935, γνώρισε τις κακουχίες από μικρός.

Χρόνια πολέμων και μεγάλης φτώχειας. Μέσα σε όλα αυτά είχε να διαχειριστεί και την ορφάνια από τη μάνα του. Δεν το έβαλε κάτω, έκανε πολλές δουλειές ως παιδί και λίγο μετά τα δέκα του πήγε για οικοδόμος όπου και πρόκοψε. Σκληρή δουλειά αλλά το σφυρί δεν το άφηνε από τα χέρια του. Πειραματιζόταν με αυτό και με ένα καρφί. Είχε ανησυχίες και μάλιστα καλλιτεχνικές. Αυτό ήταν που τον οδήγησε στο σκάλισμα πάνω στην πέτρα.

«Μια φορά έτυχε να πάω στην Τήνο. Θες να το πιστέψεις ή όχι είναι αλήθεια. Με το που γύρισα στη Λάρισα σα να ξύπνησε κάτι μέσα μου και έκανα την Παναγία του νησιού με ένα ατσαλόκαρφο. Χωρίς να μου δείξει κανένας τίποτα. Χωρίς να ξέρω το παραμικρό. Βρήκα μια πέτρα και άρχισα να τη φτιάνω. Τόσο απλά» λέει και μας τη δείχνει με περηφάνια.

Ζει σε ένα σπίτι πραγματική γκαλερί στη Φιλιππούπολη. Δεκάδες έργα φτιαγμένα με μεράκι, εμπνευσμένα από την ελληνική λαϊκή παράδοση και όχι μόνο. «Ό,τι βλέπω και με εμπνέει το κάνω. Έτσι απλά. Χρησιμοποιώ κυρίως πέτρα Καρύστου. Είναι λεπτή και καλή για τη δουλειά αυτή. Ενίοτε βέβαια χρησιμοποιώ και άλλες πέτρες αλλά κυρίως της Καρύστου».

Το βλέμμα του σπινθιροβόλο, νεανικό και πάντα γελαστό. Χαίρεται που τον επισκεφτήκαμε γιατί θέλει να μεταδώσει ένα μήνυμα. Παίρνει φωτογραφίες και μας δείχνει. Είναι επισκέψεις από σχολεία στο σπίτι του. «Πηγαίνω στα σχολεία και δίνω προσκλήσεις. Κάποια από αυτά έρχονται στο σπίτι για να παρακολουθήσουν την έκθεση. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος. Να έρθουν τα παιδιά και να δούνε τι μπορεί να καταφέρεις μόνο με το μεράκι. Τους μιλάω για το γεγονός πως έχουν την ευκαιρία να μάθουν γράμματα και να κάνουν ό,τι ονειρεύονται στη ζωή τους όσο είναι νέοι και μου σφίγγουν το χέρι φεύγοντας και μου λένε «σας ευχαριστούμε κύριε αγράμματε». Αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος για μένα».

Μα αν και αγράμματος όπως συστήνεται, φαίνεται μορφωμένος. Γράφει στιχάκια, παίζει μουσική και έχει όραμα για την τελειότητα. Πάθος για ζωή και σκληρά χέρια. Στα 81 του δεν το βάζει κάτω. Γνήσιος βουνήσιος. Μα εκεί που λες πως πρόκειται για άνθρωπο άλλης εποχής δέχεσαι ένα αίτημα φιλίας στο Facebook και σκέφτεσαι πόσο μπροστά μπορεί να είναι τελικά ο άνθρωπος…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass