ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Άλλαξε η εικόνα στον οικισμό Ρομά

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2016 11:01

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Τα έργα ανάπλασης στον οικισμό των Ρομά Τυρνάβου, τα τελευταία χρόνια άλλαξαν την εικόνα του οικισμού, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τυρνάβου να προσπαθούν παρά τις ιδιαιτερότητες, να κρατούν τα έργα ανάπλασης σε πολύ καλή κατάσταση. Ωστόσο ορισμένοι δημιουργούν προβλήματα όπως στις παιδικές χαρές από τις οποίες έχουν «εξαφανιστεί» οι …κούνιες ενώ επίσης έχουν «εξαφανιστεί» παγκάκια, υπαίθριες ψησταριές και άλλα.

Πρόκειται για σημαντικά έργα αναβάθμισης του οικισμού του Τυρνάβου, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα και με τις υποδείξεις της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.

Έγινε η βελτίωση της υποδομής τμημάτων δημοτικών οδών συνολικού μήκους δυόμισι χιλιομέτρων, ο ηλεκτροφωτισμός δρόμων μήκους ενός χιλιομέτρου, καθώς και η δημιουργία χώρου πρασίνου πέντε στρεμμάτων στον οικισμό.

Πιο συγκεκριμένα, έγιναν οι απαιτούμενες εκσκαφές για την τοποθέτηση κρασπεδορείθρων, πεζοδρομίων και διαδρόμων. Στρώθηκαν με 3Α υπάρχοντες δρόμοι συνολικού μήκους 810 μέτρων. Ασφαλτοστρώθηκαν οι δρόμοι συνολικού μήκους 2.460 μέτρων εντός του οικισμού των Ρομά του Δήμου Τυρνάβου. Επίσης έγινε η απαιτούμενη διαγράμμιση και σήμανση των δρόμων.

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Σε μήκος δρόμου ενός χιλιομέτρου τοποθετήθηκαν 36 ιστοί ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά σώματα ώστε να είναι ασφαλέστερη η κυκλοφορία.

Έγιναν οι απαιτούμενες εκσκαφές για την τοποθέτηση των καλωδίων, φρεατίων, ιστών και οι απαιτούμενες σκυροδετήσεις.

Τοποθετήθηκαν τα πίλαρ ηλεκτροδότησης. Έγινε η τοποθέτηση των ιστών ηλεκτροφωτισμού και των φωτιστικών σωμάτων.

ΧΩΡΟΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ

Επίσης, κατασκευάστηκε πέτρινη βρύση. Τοποθετήθηκαν όργανα παιδικής χαράς, καθώς επίσης παγκάκια, τραπεζόπαγκοι, ψησταριές και ξύλινη πέργκολα. Δυστυχώς οι χώροι αυτοί δεν προστατεύονται από τους περίοικους. Συχνά πυκνά όπως και χθες στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου Τυρνάβου περιποιούνται τους χώρους πρασίνου και την καθαριότητα δρόμων και πεζοδρομίων.

Ουσιαστικά έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τυρνάβου, δύο εργολαβίες με τη μία να συνεχίζει την άλλη.

Η σύμβαση του έργου της δεύτερης εργολαβίας ήταν προϋπολογισμού 790.000 ευρώ. Χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ανάδοχος του έργου ήταν η κοινοπραξία ΔΟΜΗ ΕΠΕ – Γιαννούκας Ηλίας και ΣΙΑ Ε.Ε.

Από τον Δήμο Τυρνάβου είχε προηγηθεί η κατασκευή του έργου: «Κατασκευή έργων προσπέλασης και ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων στον Οικισμό Ελλήνων Τσιγγάνων». Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλ. Διακυβέρνησης με προϋπολογισμό 720.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα έγιναν έργα οδοποιίας και υδραυλικά:

Κατασκευάστηκαν 1.720 μέτρα δικτύων σωληνώσεων ύδρευσης με τα αντίστοιχα φρεάτια.

Κατασκευάστηκαν 1.100 μέτρα δικτύων συλλογής ομβρίων από τσιμεντοσωλήνες σειράς 100 και σε διατομές από Φ400 και Φ600 καθώς και τα αντίστοιχα φρεάτια υδροσυλλογής ομβρίων υδάτων.

Έγινε ανακατασκευή του κεντρικού δρόμου του οικισμού, με πεζοδρόμια, κρασπεδόρειθρα και ασφαλτικό οδόστρωμα πλάτους 8,0 μέτρων.

Έγινε ανακατασκευή του δρόμου του οικισμού που οδηγεί στον οικισμό στα «Πλάγια», με ασφαλτικό οδόστρωμα πλάτους 5,0 μ.

Και για τα δύο έργα από την πλευρά του Δήμου Τυρνάβου επιβλέποντες μηχανικοί ήταν ο κ. Νίκος Παπαδούλης και η κ. Βασιλική Ξάνθου, οι οποίοι έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά τόσο επιστημονικά στον τομέα τους όσο και με την καθημερινή επιτόπια επίβλεψη για τη σωστή προώθηση των εργασιών και την ολοκλήρωσή τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass