Από τις φυλακές, «κούρευε»… «ιερές» καταθέσεις

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2016 11:50

Ενας 39χρονος κρατούμενος σήμερα των Φυλακών Πάτρας, είναι κατά την ΕΛ.ΑΣ., ο «εγκέφαλος» της «πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης» που σε 36 τουλάχιστον περιπτώσεις, εδώ και ένα χρόνο εξαπατούσε πολίτες σε όλη τη χώρα, με το πρόσχημα του επικείμενου «κουρέματος» των καταθέσεων.

Ο 39χρονος, με «φορτωμένο» μητρώο για απάτες, μαζί με άλλους 5 συλληφθέντες αλλά και 33 «εισπράκτορες» - «περιφερειακά μέλη της οργάνωσης» κατάφερε σε ένα χρόνο να αποσπάσει περί τις 180.000 ευρώ από τα ανυποψίαστα θύματά του, δρώντας σε όλη την Ελλάδα.

Ο «ευγενικός και με ευφράδεια λόγου» κρατούμενος, όπως τον περιγράφουν τα θύματά του, παρά το γεγονός ότι κρατούνταν σε διάφορες φυλακές (Γρεβενών και Πατρών), εκμεταλλεύθηκε την πολιτική συγκυρία του περασμένου καλοκαιριού όπου ήταν έντονη η φημολογία περί «κουρέματος τραπεζικών καταθέσεων».

Ετσι - σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» κατάφερε να εξαπατήσει… μητροπολίτες, ιερείς, μοναχές και πρεσβυτέρες και σε ελάχιστες περιπτώσεις πολίτες, σε όλη τη χώρα οι οποίοι θέλησαν να «σώσουν» κυρίως τις ατομικές καταθέσεις και λιγότερο, καταθέσεις μοναστηριών και μητροπόλεων.

Σύμφωνα με την έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας, που εξιχνίασε την υπόθεση μετά από πολύμηνη έρευνα και παρακολουθήσεις, μεταξύ των 6 συνολικά συλληφθέντων «είναι και ο αρχηγός της οργάνωσης, έγκλειστος στο Κατάστημα Κράτησης Πατρών, απ’ όπου κατηύθυνε τη δράση της οργάνωσης» ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία «εξιχνιάστηκαν 36 περιπτώσεις τετελεσμένης απάτης και 17 ακόμη απόπειρες απάτης».

«ΧΙΛΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ»

Ο 39χρονος τηλεφωνούσε πρωινές ώρες και συστηνόταν με «χίλια πρόσωπα» στα θύματά του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», άλλοτε συστηνόταν ως «ο Γιώργος ο διευθυντής της τράπεζας» ενώ αν δεν γινόταν πιστευτός συστηνόταν ως «ο νέος διευθυντής της τράπεζας».

Στους ιερωμένους, για να γίνει πιο πιστευτός, συστηνόταν ως «ο οδηγός του μητροπολίτη» για «έξοδα νοσηλείας» ιερωμένου, ως «ο πάτερ Δαμασκηνός από τη Σύνοδο» με αφορμή την «έγκριση» προγράμματος ΕΣΠΑ , ως ο «πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης» ή ως «ο Σπύρος ο δικηγόρος της Μητρόπολης», ζητώντας από την ηγουμένη να καταθέσει μέρος των καταθέσεων του μοναστηριού σε λογαριασμό της μητρόπολης για «να μην χαθούν από το κούρεμα».

Σε κάθε περίπτωση ο 39χρονος ελισσόταν (σ.σ. ανάλογα και με τις αντιδράσεις του υποψηφίου θύματος δηλαδή) και, «διαβασμένος» καθώς ήταν για το υποψήφιο θύμα του, ζητούσε επειγόντως χρήματα αφού «μέχρι το 12 το μεσημέρι θα γίνει κούρεμα κατά 42% στις καταθέσεις».

Μάλιστα στις περιπτώσεις που συστηνόταν ως τραπεζικός, κολάκευε το υποψήφιο θύμα ότι «είναι καλός πελάτης» και με «εχεμύθεια» τον πληροφορούσε «εμπιστευτικά» για το κούρεμα. Ετσι εισέπραττε χρήματα που έπρεπε να κατατεθούν για τον ίδιο σκοπό σε «κρυφό λογαριασμό», για τα «έξοδα του φακέλου».

Σε άλλες περιπτώσεις που εξηγεί ίσως πως τα θύματα έπεφταν στην παγίδα του, συστηνόταν ως υπάλληλος του Ταμείου Ασφάλισης Κληρικών και ζητούσε «προκαταβολές» για διευθέτηση υποθέσεων που αφορούσαν σε εφάπαξ ή αναδρομική καταβολή χρημάτων ή για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας ιερωμένου.

ΕΡΕΥΝΑ

Την υπόθεση ανέλαβε το Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας, όταν τον Αύγουστο του 2015, ο 39χρονος απέσπασε 8.000 ευρώ από ιερέα χωριού της περιοχής για να καταγραφεί στη συνέχεια, δεύτερο κρούσμα απάτης σε βάρος ιερέα σε χωριό των Φαρσάλων.

Προχθές, αστυνομικοί του Τμήματος Ελασσόνας και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας με τη συνδρομή αστυνομικών από τη Δυτ. Αττική και την Τρίπολη συνέλαβαν, μάνα και κόρη στην Αγ. Βαρβάρα Αττικής και άλλα τρία αδέλφια στην Καλαμάτα, όλοι τους Ρομά.

Όπως Ρομά είναι και οι 33 ακόμη συνεργοί της «εγκληματικής οργάνωσης» οι οποίοι είχαν «υποβοηθητικό ρόλο» κατά την ΕΛ.ΑΣ. καθώς ήταν οι λεγόμενοι «εισπράκτορες», αυτοί δηλαδή που απλά εισέπρατταν τις επιταγές (“money express”) σε διάφορα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα. Από τους 39 συνολικά εμπλεκόμενους στην υπόθεση, μόνο ο ένας είναι Λαρισαίος ο οποίος είχε συλληφθεί προ καιρού στα ΕΛΤΑ Λάρισας καθώς «εισέπραξε» στο όνομά του επιταγή από μοναστήρι των Γρεβενών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την εξιχνίαση της υπόθεσης παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη τύπου, ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. υποστράτηγος Δ. Κοτσιάφτης, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Γ. Αγάκος και ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Π. Μουταφίδης.

Για να τονίσουν μεταξύ άλλων πως «εξαρθρώθηκε, ύστερα από εμπεριστατωμένη και ενδελεχή έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση πολιτών, κατά κύριο λόγο ιερωμένους, με το πρόσχημα επικείμενου «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων και τη χορήγηση δανείων με οικονομικά οφέλη.

Στο πλαίσιο των ερευνών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση των 39 συνολικά μελών της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με όφελος ή ζημία που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ.

Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα εξιχνιάστηκαν 36 περιπτώσεις τετελεσμένων απατών και 17 απόπειρες απάτης, που έλαβαν χώρα από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και το Μάιο του 2016, σε όλη σχεδόν την Ελληνική Επικράτεια.

Τα μέλη της οργάνωσης απέσπασαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 179.819 ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 64.356 ευρώ, κατά την εγκληματική τους δράση σε βάρος 38 ατόμων.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις 13-06-2016 σε Αθήνα, Τρίπολη και Καλαμάτα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Λάρισας, Δυτικής Αττικής και Καλαμάτας, καθώς και του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, συνελήφθησαν έξι μέλη της οργάνωσης, τρεις άντρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας 39, 30, 24, 33, 24 και 42 ετών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της, όλοι τους ημεδαποί.

Η εξάρθρωση της οργάνωσης είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, που συνδυάστηκαν με εμπεριστατωμένες αστυνομικές έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων διακριβώθηκε η ιεραρχική δομή της οργάνωσης και ταυτοποιήθηκε η δράση των μελών της, ενώ διαπιστώθηκαν οι επιμέρους ρόλοι του καθενός, ενώ ταυτόχρονα προσδιορίστηκε ο τρόπος και ο χρόνος δράσης τους.

Ειδικότερα, προέκυψε ότι διευθύνοντα ρόλο στην οργάνωση, ως ηγετικό στέλεχος, είχε ο 39χρονος ημεδαπός, έγκλειστος στο Κατάστημα Κράτησης Πατρών. Ο 39χρονος, προσποιούμενος κυρίως τον τραπεζικό υπάλληλο, εκπρόσωπο Ιερών Μητροπόλεων ή υπάλληλο εφορίας, προέβαινε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα ανυποψίαστα θύματα και με το πρόσχημα επικείμενου «κουρέματος» των τραπεζικών τους καταθέσεων, τα έπειθε να καταθέσουν, ως αντίτιμο, διάφορα χρηματικά ποσά μέσω τηλεφωνικών επιταγών προς άτομα που υποδείκνυε, προκειμένου να καταστεί δυνατή η προστασία των καταθέσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα μιλούσε ο ίδιος απευθείας με τους υπάλληλους των ταχυδρομείων-πρακτορειών, μέσω των κινητών τηλεφώνων των θυμάτων του, ώστε να βεβαιωθεί ότι θα επιτύχει τον σκοπό του.

Όσον αφορά τα άλλα συλληφθέντα άτομα, αποτελούσαν τον κεντρικό ιστό της οργάνωσης, έχοντας ενεργό ρόλο και συγκεκριμένα: Ο 30χρονος είχε ρόλο αρχηγικού μέλους της «επιχειρησιακής» ομάδας, επικοινωνώντας με τον αρχηγό και μεταφέροντας τις εντολές του στα υπόλοιπα μέλη, η 33χρονη είχε αναλάβει το ρόλο του «ταμία» και ο 24χρονος και οι δύο γυναίκες, ηλικίας 42 και 24 ετών, μέλη της επιχειρησιακής ομάδας, συμμετείχαν στην οργάνωση παρέχοντας άμεση συνδρομή με διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό κατά τη διάρκεια των απατών και σε πολλές περιπτώσεις είχαν το ρόλο του «εισπράκτορα», εξαργυρώνοντας εμβάσματα.

Ως προς το ρόλο των υπολοίπων 33 ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα ίδια αδικήματα, αυτοί είχαν τον υποβοηθητικό ρόλο του παραλήπτη – «εισπράκτορα» των χρηματικών ποσών, που αποκόμιζε η οργάνωση, μέσω τηλεφωνικών επιταγών και εμβασμάτων από ταχυδρομικά καταστήματα ή πρακτορεία.

Μέρος των αποκομισθέντων χρημάτων παρακρατούσαν τα μέλη-εισπράκτορες της οργάνωσης, ως αμοιβή για την εμπλοκή τους στις απάτες, ενώ παρέδιδαν το υπόλοιπο ποσό στα ηγετικά στελέχη, σύμφωνα πάντα με τις εντολές του αρχηγού.

Ένα από τα στοιχεία της δράσης της οργάνωσης ήταν οι διαφορετικές τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της, οι οποίες φαινομενικά ανήκαν σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς. Η δράση της οργάνωσης εντοπίζεται σε όλη σχεδόν την Ελληνική Επικράτεια και ειδικότερα στο Διδυμότειχο, την Ξάνθη, τη Λήμνο, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, το Κιλκίς, την Ημαθία, την Πιερία, τη Λάρισα, τη Σκόπελο, την Πρέβεζα, τη Βόνιτσα, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στα Καλάβρυτα, το Ναύπλιο, την Κορινθία, την Τρίπολη, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Κύθνο και τη Σύμη.

Από την κατοχή των συλληφθέντων, αλλά και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικείες και οχήματα, κατασχέθηκαν συνολικά: χρηματικό ποσό των 5.230 ευρώ, 14 κινητά τηλέφωνα και ισάριθμες κάρτες sim, 10 συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb), 2 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο».

Για να καταλήξουν επαναλαμβάνοντας οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. προς τους πολίτες για την αποφυγή φαινομένων εξαπάτησης με διάφορα προσχήματα, μεταξύ των οποίων και το τροχαίο ατύχημα.

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ

Οι 6 συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες ενώπιον των εισαγγελικών αρχών της Λάρισας όπου ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν ενώ από το Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας, συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου «να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, καθώς και η τυχόν συμμετοχή των μελών της σε άλλα παρόμοια αδικήματα».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass