ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΠΟΡΕΙΑ

Οι ελεύθεροι… καβαλάρηδες της Λάρισας

* Τι λέει στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αραβανίτικων Αλόγων «Άγιος Γεώργιος» Γόννων, κ. Χρήστος Καρπούζας για την Πανελλήνια Συνάντηση της Πατωμένης

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2016 11:30

 

Του Κώστα Γκιάστα

Όμορφο και ποιητικό. Σύμβολο της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Δύναμη και παρόρμηση μαζί. Το άλογο, καθαρό και ελεύθερο.

Το αίσθημα της περηφάνιας έχει την ικανότητα να το μεταφέρει και στον ιππέα. Πόσο μάλιστα όταν θα βρίσκονται στη διαδικασία της ελεύθερης ιππασίας σε μια πανέμορφη διαδρομή στο βουνό.

Για μια τέτοιου είδους εμπειρία θα συναντηθούν άνθρωποι και άλογα μεθαύριο Παρασκευή στην Πατωμένη Καλλιπεύκης και για τρεις ημέρες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον συνδυασμό. «Πρόκειται για την Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων Αλόγων Ελεύθερης Ιππασίας του νομού Λάρισας που διοργανώνει ο Σύλλογος Αραβανίτικων Αλόγων Άγιος Γεώργιος Γόννων σε συνεργασία με το ΔΟΠΑΠΕΠΤ Δήμου Τεμπών» διευκρινίζει στην «Ε» ο πρόεδρος του εν λόγω συλλόγου κ. Χρήστος Καρπούζας ο οποίος αυτές τις ημέρες προσπαθεί να ρυθμίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Είναι μια διοργάνωση που γίνεται για 6η συνεχόμενη χρονιά αλλά πέρυσι έπεσε πάνω στα… κάπιταλ κοντρόλ και η μεταφορά της ημερομηνίας δεν την ευνόησε καθόλου. Ωστόσο φέτος «περιμένουμε πολύ κόσμο απ’ όλη την Ελλάδα. Πρόπερσι ήταν 140 άλογα και φέτος ελπίζουμε να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή» υπογραμμίζει ο κ. Καρπούζας.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν πρόκειται για διαγωνισμό. Αλλά για μια βόλτα «σαν να πας βόλτα με τον φίλο σου. Αυτό είναι η ελεύθερη ιππασία. Ιδιαίτερα μάλιστα με τα αραβανίτικα άλογα είναι μια απόλαυση» τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου που αριθμεί από το 2010, που ιδρύθηκε, 40 μέλη με 100 περίπου άλογα.

Τι το ιδιαίτερο όμως έχουνε τα αραβανίτικα άλογα ή πλαγιοτροχαστές. Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Κέντρου Ανάπτυξης της Ιππικής Τέχνης, κ. Θεοχάρη Αγγελίδη, η ελληνική επαρχία έζησε μαζί τους για αιώνες. Τα αραβάνια χρησιμοποιήθηκαν τόσο για τις μεταφορές με κάρα, όσο και για την εκτέλεση αγροτικών εργασιών, όπως η άροση, το σκάλισμα με σκαλιστήρι. Χρησιμοποιήθηκαν ακόμη για να μεταφέρουν τους βοσκούς, τις προμήθειές τους στην πλάτη τους, με τη χρήση κυρίως σαμαριών. Στην κτηνοτροφία υπήρξε μεγάλος σύμμαχος των βοσκών, στις μετακινήσεις τους κατά την ελεύθερη βόσκηση των γιδοπροβάτων αλλά και των μεγαλύτερων θηλαστικών ενώ χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα για τη μεταφορά ξύλων από τα ορεινά δάση.

Σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα αραβάνια είχαν λάβει από παλιά την υψηλή θέση που τους άρμοζε. Εκτιμήθηκε τόσο η αξία τους στην εργασία όσο και ο καλός τους χαρακτήρας καθώς και η μεγάλη τους ευφυΐα. Ίσχυαν ως περήφανα άλογα, που έκαναν τους καβαλάρηδές τους να τα καμαρώνουν. Ήταν παρόντα εκτός από τον χώρο της εργασίας στις γιορτές και στα πανηγύρια. Οι κάτοχοί τους επινοούσαν διαρκώς τρόπους να τα φέρνουν στο προσκήνιο.

Σήμερα που τα αραβάνια δεν χρησιμοποιούνται πια για λόγους εργασίας, αλλά για λόγους αναψυχής, διακρίνονται ως άλογα μακρών αποστάσεων, ως άλογα οικογενείας, ως άλογα έλξης, ως άλογα ιππικού τουρισμού.

Όσον αφορά τώρα στην καταγωγή τους, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, γύρω στο 1000 π.Χ. οι Δωριείς με την κάθοδό τους έφεραν τα άλογά τους από τις στέπες. Κατά τη διέλευσή τους από τη Θεσσαλία πήραν μαζί τους μεγάλο αριθμό από τα περίφημα, εκεί ήδη συστηματικά εκτρεφόμενα, θεσσαλικά άλογα, κατέληξαν στη Νότια Πελοπόννησο και σε μερικά νησιά. Τα άλογά τους αναμίχθηκαν με τα θεσσαλικά άλογα, και έτσι δημιουργήθηκαν οι πρόγονοι των αραβανιών.

ΟΙ ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΩΜΕΝΗ

Οι πρώτες αφίξεις των αλόγων, των ιδιοκτητών τους αλλά και των επισκεπτών θα γίνουν από μεθαύριο Παρασκευή. Το Σάββατο θα συνεχιστεί η προσέλευση των κατασκηνωτών ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει μια πορεία 15 χιλιομέτρων με τα άλογα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Πατωμένη. Το βράδυ θα ακολουθήσει και γλέντι με ορχήστρα. Την Κυριακή 10 Ιουλίου, τελευταία ημέρα της διοργάνωσης θα γίνει αγιασμός αλόγων το πρωί και θα ακολουθήσει η μεγάλη πορεία των 32 χιλιομέτρων.

«Είναι μια πορεία μέσα στο δάσος για αρκετή ώρα και σίγουρα μια ευκαιρία να αναπτύξουμε ακόμα καλύτερες σχέσεις» καταλήγει ο πρόεδρος κ. Καρπούζας στην τοποθέτησή του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass