ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΠΑΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ

Η ώρα της κάλπης

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2015 11:30 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:05

Μετά από μια σύντομη σε διάρκεια προεκλογική περίοδο, που χαρακτηρίστηκε από την απουσία προγραμματικών θέσεων με εξαίρεση τα θέματα της οικονομίας έφθασε η ώρα της κάλπης. Οι 249.419 κάτοικοι του νομού καλούνται να επιλέξουν μεταξύ 125 συνολικά υποψηφίων βουλευτών (σε 17 κόμματα και ενός μεμονωμένου υποψηφίου) για να εκλέξουν τους 8 εκπροσώπους στη Βουλή των 300 αλλά αυτή τη φορά θα πρέπει να ελέγξουν το... πού θα ψηφίσουν αφού οι κατάλογοι (ανά τμήμα) αναθεωρήθηκαν καθώς και τα εκλογικά τμήματα στο νομό, θα είναι φέτος λιγότερα κατά 135.

Συγκεκριμένα, στους εκλογικούς καταλόγους του νομού (Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας) είναι φέτος εγγεγραμμένοι 249.419 πολίτες (εκ των οποίων 731 ετεροδημότες) λιγότεροι ωστόσο κατά 2.149 από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Αντιθέτως στο Δήμο Λαρισαίων ο αριθμός των εγγεγραμμένων είναι αυξημένος κατά 2.747 ψηφοφόρους (108.906 φέτος από 106.159 το 2012) με αφορμή και τις νέες μεταδημοτεύσεις παρά το γεγονός ότι φέτος δεν θα ψηφίσουν οι 18άρηδες. Στο Δήμο Λαρισαίων οι 401 ετεροδημότες θα ψηφίσουν σε 4 εκλογικά τμήματα ενώ άλλοι 322 Λαρισαίοι ετεροδημότες, θα ψηφίσουν στο τόπο διαμονής.

Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7 το πρωί και λήγει στις 7 το απόγευμα -με την παρέλευση της καθορισμένης ώρας λήξης της ψηφοφορίας και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία για δύο ώρες κατ’ ανώτατο όριο.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τους διατάξεις τους ισχύουσας νομοθεσίας. Δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από το εκλογικό τους τμήμα.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται συνήθως με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας προκειμένου να αποδειχθεί η ταυτοπροσωπία. Ακόμα όμως και αν έχετε χάσει την ταυτότητά σας δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριό σας ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείτε να ψηφίσετε κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Σημειώνεται ότι κάθε ψηφοφόρος μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως ακολούθως:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς

δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές , μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Συνεπώς για το νομό Λάρισας, μια οκταεδρική εκλογική περιφέρεια, οι ψηφοφόροι μπορούν να σημειώνουν μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης σε κάθε ψηφοδέλτιο ενώ αξίζει να αναφερθεί για όσους επιλέξουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική παράταξη πως ο πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Λάρισας, δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης –πιστώνεται ως υποψήφιος το σύνολο των ψηφοδελτίων που θα εξασφαλίσει το κόμμα του στο νομό.

 

Σημειώνεται ότι σήμερα λειτουργούν όλες οι αναγκαίες Υπηρεσίες των Δήμων όπως και της ΕΛ.ΑΣ. για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων. Έτσι, με σκοπό την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των εκλογέων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων στο Δημαρχείο αλλά και στο ΚΕΠ του Δήμου (Ί. Δραγούμη και Σκ. Σούτσου) λειτουργούν σήμερα έως την ολοκλήρωση μετάδοσης των αποτελεσμάτων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά την εκλογική διαδικασία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2413500318, 2413500319, 2413500251, 2413500255, 2413500256, 2413500023-028.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass