ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

Ερώτηση για Ρομά από Γ. Κατσιαντώνη

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2016 7:23 | Τελευταία ενημέρωση: 21 Ιουλ 2016 8:54

Ερώτημα στη Βουλή και συγκεκριμένα προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γεώργιο Σταθάκη, τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νικόλαο Φίλη και τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο για τους Ρομά κατέθεσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων ν. Λάρισας κ. Γιώργος Κατσιαντώνης.

Το θέμα ήταν οι «Απαράδεκτες συνθήκες αποκλεισμού λόγω ελλείψεως δράσεων, παρά τη δυνατότητα μέσω διατιθέμενων πόρων εκ των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων».

Η ερώτηση ανέφερε τα παρακάτω: «Στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζουν περίπου 265.000 Ρομά (2,47% του πληθυσμού).

Με βάση στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «για την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 15,11 δισεκατ. ευρώ (τρέχουσες τιμές) κοινοτικής χρηματοδότησης, εκ των οποίων 11,86 δισεκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΚΤ και το ΕΤΠΑ. Τουλάχιστον 28,1% αυτού του ποσού θα δαπανηθεί στο πλαίσιο του ΕΚΤ, με τουλάχιστον 20% αυτού να προορίζεται για να προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας. Το δεύτερο ποσό θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει και ζητήματα που αφορούν τους Ρομά».

Ακόμη και σήμερα, πολλοί Ρομά εξακολουθούν να τελούν σε καθεστώς κοινωνικού, εκπαιδευτικού, πολιτικού, εργασιακού και πολιτισμικού αποκλεισμού, πράγμα αντίθετο τόσο στην κοινωνική και πολιτική και πολιτισμική μας κληρονομιά ως χώρα όσο και στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξακολουθούν να στερούνται επαρκούς πρόσβασης στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην υγεία, στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλεια, στην ανάπτυξη του επαγγελματικού προσανατολισμού και της επιχειρηματικότητάς τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του σχεδιασμού εργαλείων προσέγγισης σε επίπεδο εθνικών στρατηγικών ένταξης των Ρομά μέχρι το 2021, προσεγγίζει σε σύνολο και με ουσιαστικό τρόπο την αντιμετώπιση των διακρίσεων εις βάρος των Ρομά και την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής τους ένταξης.

Με βάση όλα τα ανωτέρω, ερωτούνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1.- πότε και πώς προτίθεστε να ενεργοποιήσετε συγκεκριμένες Δράσεις χρηματοδότησης ζητημάτων που αφορούν στους Ρομά (στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην υγεία, στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλεια, στην ανάπτυξη του επαγγελματικού προσανατολισμού και της επιχειρηματικότητάς τους), σύμφωνα με τις δυνατότητες που σας δίνουν τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020;

2.- ποια είναι τα πραγματικά ποσά που χρησιμοποιήθηκαν ή πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε χρηματοδοτικά εργαλεία στη Χώρα μας για το σκοπό της «Ένταξης περιθωριοποιημένων κοινοτήτων όπως οι Ρομά», επί του συνόλου των 73 εκ. ευρώ που διατέθηκαν για την περίοδο 2014-2020 για τον αυτό σκοπό, σύμφωνα και με την Ειδική έκθεση αριθ. 14/2016 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συμβουλίου για τις «Πρωτοβουλίες πολιτικής της Ε.Ε. και τη χρηματοδοτική στήριξή της για την ένταξη των Ρομά»;

3.- η υπάρχουσα εθνική στρατηγική για την ένταξη των Ρομά έχει προσαρμοστεί στους στόχους της Ε.Ε., για την ένταξη των Ρομά, με στοχευμένες δράσεις και επαρκή χρηματοδότηση (εθνική, της Ε.Ε. και άλλη) για την επίτευξή τους;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass