«Θα μπει μια τάξη...» στην καθαριότητα των σχολείων

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2016 9:45

Από το διδακτικό έτος 2017-2018 και εφεξής, η εκτίμηση της ανάγκης πρόσληψης καθαριστριών-ών στα σχολεία, με συμβάσεις έργου, ανήκει αποκλειστικά στους δήμους καθώς και η κάλυψη του κόστους αυτών, ορίζει τροπολογία (υπ’ αριθ. 549/44), που ψηφίστηκε στο σχέδιο νόμου περί “Ρύθμισης θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας”.

Η συγκεκριμένη τροπολογία περιλαμβανόταν σε διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα των ΟΤΑ και δίνει τα ηνία στους δήμους να αναλάβουν εξ ολοκλήρου και την οικονομική διαχείριση του θέματος της καθαριότητας των σχολικών χώρων, με δικά τους κονδύλια, όπως αυτοί κρίνουν, συνάπτοντας βάσει των αναγκών τους τις ανάλογες συμβάσεις έργου.

Θετική, σχολιάζει στην «Ε», την εξέλιξη αυτή, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Λαρισαίων κ. Αλέξης Μπατζιανούλης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «θα μπει μια τάξη».

Συγκεκριμένα δηλώνει: «Σήμερα με την ισχύουσα κατάσταση, είναι δύσκολη η διαχείριση της καθαριότητας των σχολείων, καθώς κάθε κίνηση του δήμου να λύσει τέτοιους είδους προβλήματα και να καλύψει άμεσα ανάγκες, «σκοντάφτει» σε γρανάζια γραφειοκρατίας, ελέγχων του Επιτρόπου, χωρίς στην ουσία να δίνονται οριστικές λύσεις.

Η διαδικασία αυτή έχει αποδείξει ότι δυστυχώς το μόνο που καταφέρνει, είναι να διαιωνίζει τα προβλήματα και χωρίς αποτέλεσμα».

Τονίζει δε πως «φέτος το κονδύλι που κατατέθηκε στον Δήμο Λαρισαίων για να καλύψει ανάγκες καθαριότητας σχολείων, ήταν κατά 10% μειωμένο σε σχέση με πέρυσι. Αυτό δημιούργησε προβλήματα που μας ανάγκασε να αναζητήσουμε χρήματα, για να καταφέρουμε να καλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες.

Έτσι ο δήμος διέθεσε 120.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 70.000 ευρώ για την καθαριότητα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία) και τα 50.000 ευρώ των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» και καταλήγει: «Ο κάθε δήμος είναι καλύτερα να διαχειρίζεται μόνος του αυτές τις ανάγκες, κυρίως για λόγους άμεσης λύσης τους. Να μεταφερθούν τα κονδύλια που δίνονται σήμερα από το υπουργείο για τον καθαρισμό των σχολείων στους ΟΤΑ και να κάνουν τον προγραμματισμό τους...».

Αναλυτικότερα η εν λόγω διάταξη που περιλαμβάνεται στη νέα τροπολογία υπ’ αριθ. 549/44 η οποία κατατέθηκε στις 15.07.2016 στο Σχέδιο Νόμου: “Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας” αναφέρει τα εξής: «... προβλέπεται ότι για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων κι εφόσον οι ανάγκες αυτές δεν καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που απασχολείται στους δήμους, μεταβατικά και για τα διδακτικά έτη 2015-2016 και 2016-2017, η κατάρτιση συμβάσεων μίσθωσης έργου, θα γίνει από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους η κατάρτιση των συμβάσεων αυτών ανατέθηκε κατά τα προηγούμενα διδακτικά έτη στο εν λόγω Υπουργείο.

Για τα επόμενα διδακτικά έτη (2017-2018 και εξής), η εκτίμηση της ανάγκης πρόσληψης με συμβάσεις έργου, ανήκει αποκλειστικά στους δήμους και παράλληλα διευθετείται η κάλυψη του κόστους των συμβάσεων, που τυχόν θα παραστεί ανάγκη να συνάψουν οι δήμοι».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass