Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το αναθεωρημένο Γ.Π.Σ. «ξεμπλοκάρει» την Τερψιθέα

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2016 12:05

Το θέμα της αρτιότητας εκτάσεων, με μείωση του ορίου δόμησης από τα 20 στα 10 στρέμματα, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα κατοίκων της Τερψιθέας έρχεται να επιλύσει, μεταξύ άλλων, η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Λαρισαίων.

Η πρώτη φάση του σχεδίου διόρθωσης και τροποποίησης του ΓΠΣ της Λάρισας, επί του οποίου γνωμοδότησε χθες θετικά, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας καθώς καταψήφισε η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ, έρχεται να ικανοποιήσει παράλληλα αιτήματα εκατοντάδων Λαρισαίων και κυρίως να επικαιροποιήσει το ισχύον ΓΠΣ που ψηφίσθηκε πριν από 7 χρόνια.

«Είναι καλό» τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδης, «η πόλη να εξοπλίζεται με σύγχρονα στρατηγικά σχέδια που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σήμερα». Μετά και τη χθεσινή υιοθέτηση της εισήγησης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λαρισαίων η τελική μορφή του τροποποιημένου ΓΠΣ θα έρθει εκ νέου προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από ένα δίμηνο περίπου. Με τη διευκρίνιση ότι το αναθεωρημένο ΓΠΣ αναφέρεται στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Λαρισαίων και όχι στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους Γιάννουλης και Κοιλάδας.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ

Την Α’ φάση του σχεδίου διόρθωσης και τροποποίησης του ΓΠΣ της Δημοτικής Ενότητας Λάρισας παρουσίασε χθες στο σώμα, ο μελετητής Χρ. Κουτάκος κάνοντας αναλυτική αναφορά στις σχεδιαζόμενες αλλαγές, τονίζοντας ότι στο ίδιο πλαίσιο εξετάσθηκαν αιτήσεις πολιτών και επαγγελματιών.

Με τον κ. Μαβίδη, να σημειώνει ότι «πέρασαν 7 χρόνια από την προηγούμενη αναθεώρηση και πως είναι καλό η πόλη να εξοπλίζεται με σύγχρονα στρατηγικά σχέδια που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σήμερα». Καταλήγοντας να εισηγείται επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, την εξέταση του θέματος της περιοχής του Φρουρίου.

ΤΕΡΨΙΘΕΑ

Με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Τερψιθέας Νικ. Μπόνια, σημειώνοντας την ικανοποίησή του για την προηγηθείσα διαβούλευση, να υπογραμμίζει την ανάγκη ανάπτυξης μικρών κτηνοτροφικών μονάδων. Διευκρινίζοντας ότι με την τροποποίηση του ΓΠΣ ικανοποιούνται θέματα όπως της μείωσης του ορίου δόμησης σε όλες τις ζώνες από τα 20 στα 10 στρέμματα, της δημιουργίας κτηνοτροφικών μονάδων και στις 2 ζώνες, της ανέγερσης αγροτικών αποθηκών και στην Α1 ζώνη και, της επέκτασης βιομηχανικών μονάδων μικρών όχλησης έως το ύψος κέντρου αποκατάστασης.

Με τον κ. Μαβίδη να αποσαφηνίζει πως το επικαιροποιημένο ΓΠΣ ρυθμίζει και το πρόβλημα που υπήρχε στη φορολόγηση των περιοχών Α1 και Α2 στην Τερψιθέα, όπως και το θέμα της αρτιότητας από τα 20 στα 10 στρέμματα με την παρέκκλιση των 4 στρεμμάτων για όσες ιδιοκτησίες ήταν πριν το 2009.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Α' φάση του σχεδίου διόρθωσης και τροποποίησης του ΓΠΣ συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τα μέλη της οποίας, ζήτησαν στο πλαίσιο της μελέτης του θέματος, να ληφθούν υπ' όψιν τα εξής σημεία:

«Στην περιοχή μαιανδρισμού του Πηνειού (Π2) Αισθητικό Άλσος, να ληφθούν υπόψη οι υπάρχουσες-εγκατεστημένες χρήσεις. Να γίνει πρόβλεψη για επιχειρηματικά πάρκα-εμπορευματικά κέντρα στην περιοχή Β1. Να προβλεφθεί χώρος δημιουργίας εμπορευματικού σταθμού ΟΣΕ στο Κουλούρι. Να επανεξετασθούν οι χρήσεις γης στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού ΟΣΕ καθώς και ο χαρακτηρισμός της ως περιοχή ανάπλασης.

Να εξετασθεί η μετεγκατάσταση του μηχανοστασίου του ΟΣΕ καθώς και το θέμα του σταθμού διαλογής στο Μεζούρλο. Να εξετασθούν οι χρήσεις γης στους χώρους των στρατοπέδων (Μπουγά-στρατολογία- στρατιωτικό πρατήριο) σε περίπτωση απομάκρυνσής τους ή αξιοποίησής τους.

Να προβλεφθούν στον «Μύλο του Παππά» οι χρήσεις Μουσείο-Εκπαίδευση-Ψυχαγωγία. Στην έκταση που καταλαμβάνει το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.(Βοτανικός Κήπος) οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις να εκσυγχρονιστούν, να αποκτήσουν χρήσεις γης κοινής ωφέλειας και πολιτισμού.

Η χρήση γης στον χώρο ανέγερσης του κτιρίου Αποκεντρωμένης διοίκησης (Οδός Σαρίμβεη) να συμμορφωθεί με την απόφαση του Σ.τ.Ε.. Η ζώνη Α2 στο νότιο τμήμα της να περιοριστεί μέχρι την κορυφογραμμή των υψωμάτων. Στο τμήμα από την κορυφογραμμή και νότια ως τα όρια της Δ.Ε., να επιτρέπεται η εγκατάσταση κτηνοτροφικής μονάδας βοοειδών μέχρι τα 40 ισοδύναμα και με την κατεύθυνση δημιουργίας οργανωμένου υποδοχέα για τη χρήση αυτή.

Στη σχετική παράγραφο να διαγραφεί η φράση: «Ειδικά στην έκταση του στρατοπέδου Τζήμα που ανήκει στον Δήμο Λαρισαίων προβλέπεται η εκτέλεση επειγόντων στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)». Να επιβληθεί χρήση γης που να επιτρέπει την ανέγερση σχολικών κτιρίων σε τμήμα του στρατοπέδου Ν. Πλαστήρα.

Για τις εκτάσεις του πρώην ΕΘΙΑΓΕ να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις χρήσεων γης, σε εφαρμογή της απόφασης παραχώρησης κατά χρήση» καταλήγει η Επιτροπή.

* Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου ψήφισε την εισήγηση σημειώνοντας ότι «λύνονται σημαντικά θέματα της Τερψιθέας αλλά και πολλά μικρά θέματα συμπολιτών» ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ Π. Κρίκης καταψήφιζε την εισήγηση σημειώνοντας ότι «παρά τις όποιες “τακτοποιητικές” διαθέσεις η τροποποίηση του ΓΠΣ δεν αλλάζει το βασικό χαρακτήρα του ΓΠΣ αφού δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες αλλά την επιχειρηματικότητα».

Η συνεδρίαση συνεχίσθηκε με τη συζήτηση τρεχόντων θεμάτων διαφόρων Διευθύνσεων του Δήμου ενώ αναβλήθηκε η συζήτηση για τη σύναψη δανείου από το Ταμείου Παρακαταθηκών για αντικατάσταση φωτισμού.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass