Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ ΕΞΗΓΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙ...

Πολλοί οι (αν)αρμόδιοι για το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής!

* Εμπλέκονται Μητρόπολη Λάρισας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και Δήμος * Τίθεται και θέμα συντήρησης της γέφυρας

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2016 11:19

Της Νατάσας Πολυγένη

Πολλοί οι αρμόδιοι και ταυτόχρονα όλοι αναρμόδιοι για το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής Τεμπών...

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Δήμου Τεμπών στο δημοσίευμα της «Ε» για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος του προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κώστας Τσεργάς έσπευσε να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι αρμοδιότητες-ευθύνες του Δήμου σε έναν χώρο που όπως αποδεικνύεται εμπλέκονται πολλοί αλλά ίσως και να μην ενδιαφέρεται κανείς.

Όπως χαρακτηριστικά λέει η κατανομή των ευθυνών έχει ως εξής: «Για τα πάρκινγκ στο δρόμο (καθαριότητα, σήμανση κ.λπ.) υπεύθυνη είναι η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ο χώρος που οδηγεί στη γέφυρα από τα σκαλοπάτια και την υπόγεια διάβαση είναι στην ευθύνη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, ο Δήμος Τεμπών εμπλέκεται μόνο στην αποκομιδή των απορριμμάτων στο ποτάμι από την πλευρά όμως που είναι οι παράγκες ενώ η πλευρά που βρίσκεται ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής είναι στη δικαιοδοσία της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου».

Ο αντιδήμαρχος παραδέχεται ότι η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του προσκυνήματος δεν είναι η καλύτερη και πρέπει άμεσα να γίνουν εργασίες συντήρησης. Μάλιστα εξέφρασε και την ανησυχία του για τη συντήρηση της γέφυρας η οποία καθημερινά δέχεται μεγάλο όγκο επισκεπτών. Όσον αφορά στην αποκομιδή των απορριμμάτων εξηγεί ότι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς δύο φορές την εβδομάδα το απορριμματοφόρο αναγκάζεται να κατέβει από έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο που κατασκευάστηκε από ιδιώτες και μάλιστα πέρυσι συνέβη και ατύχημα. «Πέρυσι τον Οκτώβριο την ώρα που το απορριμματοφόρο προσπαθούσε να προσεγγίσει τον χώρο για να συλλέξει τα σκουπίδια, υποχώρησε τμήμα του δρόμου με αποτέλεσμα να βρεθεί στον αέρα. Χρειάστηκε πολύς κόπος για να καταφέρουμε να απεγκλωβίσουμε το όχημα. Σαν δήμος ό,τι μας ζητηθεί το κάνουμε παρότι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πράγματι υπάρχει μεγάλο θέμα. Έχω δει σκουπίδια ακόμη και μέσα στο αγίασμα, πεταμένα μπουκάλια. Εμείς ως Δήμος έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση της Κοιλάδας των Τεμπών που βρίσκει σύμφωνη και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και προβλέπει έργα ανάδειξης του χώρου με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας. Εκκρεμούν όμως οι σχετικές μελέτες», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο αντιδήμαρχος έθιξε και το θέμα των αδειών των υπαίθριων καταστημάτων που πωλούν εκκλησιαστικά αντικείμενα: «Δίχως άδεια λειτουργούν τα υπαίθρια καταστήματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχω την αίσθηση ότι μονάχα ένα από αυτά διαθέτει άδεια λειτουργίας. Είναι και αυτό ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί».

Συμπερασματικά, εύκολα θα μπορούσε κανείς να πει ότι στην υπόθεση της Αγίας Παρασκευής ισχύει η σοφή λαϊκή ρήση «Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ

Εν τω μεταξύ, πέρα από την επικοινωνία που είχε η «Ε» με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Τσεργά, ο Δήμος απέστειλε για το θέμα και σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Με αφορμή το άρθρο της έγκριτης εφημερίδας σας την Κυριακή 31 Ιουλίου έχουμε να σημειώσουμε τα εξής: Ως Δήμος Τεμπών υποχρέωσή μας είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων από τον συγκεκριμένο χώρο, δηλαδή από τον χώρο στον οποίο βρίσκονται τα υπαίθρια καταστήματα, καθώς και από τον χώρο του εκκλησιάσματος της Αγίας Παρασκευής. Αυτό γίνεται δυο φορές την εβδομάδα εκτός απροόπτου. Την ημέρα της δημοσίευσης του άρθρου τα απορρίμματα στον συγκεκριμένο χώρο δεν υπήρχαν. Να σημειώσουμε ότι η πρόσβαση είναι δύσκολη καθώς χρησιμοποιείται αγροτικός δρόμος ο οποίος έχει πρόχειρα τσιμεντοστρωθεί με ιδιωτική πρωτοβουλία. Σε ό,τι αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής σε αυτό εμπλέκονται η Ιερά Μητρόπολη Λάρισας, η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και ο ΟΣΕ. Γίνεται έτσι αντιληπτή η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων και ευθυνών. Η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή δεν περιποιεί τιμή για κανέναν. Ως Δήμος Τεμπών έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση για τη συνολική αξιοποίηση της κοιλάδας των Τεμπών, η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί επίσημα, έτυχε ευρείας αποδοχής και αναμένουμε την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass