«Εκατόν δέκα μέτρα με εμπόδια» η μετακίνηση με το λευκό μπαστούνι

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2016 12:15

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

«Δεν βλέπεται» κυριολεκτικά η κατάσταση. Εικόνες που δημιουργούν θυμό, απογοήτευση, αγανάκτηση καθημερινά στα πεζοδρόμια της πόλης, καθώς κυριαρχεί η ασέβεια απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες και συγκεκριμένα σε όσους έχουν προβλήματα όρασης.

Η μετακίνηση στο κέντρο και τις συνοικίες της πόλης, ενώ θα έπρεπε να είναι για όλους μια ευχάριστη διαδικασία, εξελίσσεται σε αγώνα αποφυγής ατυχημάτων για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης ή με κινητικά προβλήματα. Καταστήματα εστίασης τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα πάνω στις πλάκες όδευσης των τυφλών, εμπορικά «διαλαλούν» την πραμάτεια τους βγάζοντας τα καλάθια τους στο πεζοδρόμιο και βεβαίως ανεύθυνοι οδηγοί αυτοκινήτων παρκάρουν πάνω σε αυτά.

Πεζοδρόμια που κατασκευάστηκαν ειδικά και με αυξημένο κόστος, προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια σε άτομα με προβλήματα όρασης, οδηγούν πάνω σε αντικείμενα ή ακόμα και μέσα σε παρέες γύρω από τραπέζια σε καφετέριες.

Τα τελευταία χρόνια το τμήμα Δημοσίων Έργων και οι αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχωρούν σε βελτιωτικές αλλαγές στα πεζοδρόμια, ούτως ώστε αυτά να μπορούν να εξυπηρετούν άτομα με αναπηρίες. Σ’ αυτό το πλαίσιο, τοποθετούνται στα πεζοδρόμια σειρές ειδικών πλακών, οι οποίες είναι χαραγμένες και με την ιδιαίτερη αίσθηση στα πέλματα κατευθύνουν τους τυφλούς διαβάτες με ασφάλεια. Έτσι έγινε και στα καινούργια πεζοδρόμια στην οδό Σωκράτους στη συνοικία της Νέας Σμύρνης. Ερχόμενος κάποιος από την παλιά εθνική οδό προς το κέντρο της πόλης, από το ύψος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και μετά, παρατηρεί ότι τα μονοπάτια για τους τυφλούς τοποθετήθηκαν μόνο από το δεξί πεζοδρόμιο. Για να το χρησιμοποιήσει άνθρωπος θα πρέπει να διασχίσει την οδό Σωκράτους, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά του, καθώς αποτελεί έναν δρόμο με αυξημένη κίνηση. Με τη διέλευση συγχρόνως και πολλών φορτηγών και άλλων βαρέων οχημάτων. «Πρόκειται για μια σοβαρή παράλειψη», αναφέρει ο Ράλλης Τσιουλάκης πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας. «Η όδευση των τυφλών αλλά και των κινητικά αναπήρων είναι σε πολλά σημεία της πόλης δύσκολη. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη και από τα δύο πεζοδρόμια. Με ανακατασκευή και της αριστερής πλευράς. Με εμπεριστατωμένη παρέμβαση. Πρέπει να υπάρχει ένας σοβαρός σχεδιασμός, δεν μπορείς να κινηθείς στα πεζοδρόμια της Λάρισας με λευκό μπαστούνι».

Αν, λοιπόν, ο κινητικά ανάπηρος ή ο τυφλός συνάνθρωπός μας ξεπεράσει το πρώτο εμπόδιο αυτό του δρόμου με την αυξημένη κίνηση τότε καλείται να χρησιμοποιήσει τις πλάκες με την ειδική σήμανση. Κατά τη διαδρομή του θα δυσκολευτεί από τα αμέτρητα αυτοκίνητα που οι ιδιοκτήτες τους βρήκαν ως χώρο στάθμευσης την τοποθέτησή τους στη μέση των πεζοδρομίων, αδιαφορώντας εκτός των τυφλών και για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, τους ηλικιωμένους, τους γονείς με τα καρότσια. Αν καταφέρει να ξεπεράσει τα οχήματα τότε έχει να αντιμετωπίσει τον ιμπεριαλισμό των επιχειρήσεων. Καρέκλες, τραπέζια, αυτοκίνητα από μάντρες μέχρι και σκυλοτροφές θα βρει στο διάβα του. Για να κάνει λίγα μέτρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει διάφορους κινδύνους και ποικίλα εμπόδια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass