ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΞΥΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

«Ζεσταίνονται» οι μάντρες ξυλεμπόρων

* Πού κυμαίνονται οι τιμές * Τι λένε έμποροι στην «Ε»

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2016 12:41

Οι φετινές παραγγελίες ξύλων για τη θέρμανση τον χειμώνα, ξεκίνησαν ως συνήθως από το μεσοκαλόκαιρο. Οι Λαρισαίοι άρχισαν δειλά – δειλά να τα προμηθεύονται καθώς όπως λέει ο πάνσοφος λαός «ήρθε του Άι Λια βάλε ξύλα στη φωλιά».

Τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να ζεσταθούν χωρίς να ματώσουν οικονομικά, ολοένα και περισσότεροι πολίτες έκλεισαν τη στρόφιγγα του πετρελαίου και στράφηκαν σε πιο οικονομικές μορφές θέρμανσης όπως είναι τα τζάκια, οι ξυλόσομπες αλλά και οι ξυλολέβητες. «Η αλήθεια είναι πως κάθε χρόνο είναι και διαφορετικά» σχολιάζει ο ξυλέμπορος Κώστας Ζαβλιάκης και συμπληρώνει ότι «πριν από τρία με τέσσερα χρόνια η ζήτηση σημείωσε μεγάλη αύξηση, από εκεί και μετά ήταν αναλόγως τον χειμώνα».

Οι φετινές παραγγελίες σε ξύλα μπορεί να ξεκίνησαν από το καλοκαίρι, ωστόσο όπως αναφέρουν άνθρωποι του χώρου η κίνηση είναι ακόμα περιορισμένη αν και αυτοί που προμηθεύονται τα ξύλα τους αυτή την εποχή είναι και οι κερδισμένοι. «Εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης οι περισσότεροι λειτουργούν αναβλητικά, αναμένουν τον χειμώνα για να προμηθευτούν τα ξύλα της χρονιάς», αναφέρει ο κ. Ζαβλιάκης.

Οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα και οι καταναλωτές θα βρουν την οξιά στα 70 ευρώ το χωρικό κυβικό και το πουρνάρι στα 75 ευρώ το χωρικό κυβικό. «Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που οι περισσότεροι προμηθεύονται τα ξύλα του χειμώνα», λέει ο ξυλέμπορος Νίκος Καμπουρογιάννης αν και αυτοί που ξέρουν υποστηρίζουν ότι η καλύτερη περίοδος είναι ο Αύγουστος καθώς τα ξύλα είναι πιο στεγνά και έτσι καίγονται καλύτερα τον χειμώνα.

Την ίδια ώρα, η οικονομική κρίση τις προηγούμενες χρονιές έσπρωξε κάποιους στην προμήθεια ξύλων από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα από τη Βουλγαρία. «Εγώ θεωρώ ότι το εγχώριο ξύλο είναι και το καλύτερο. Ξέρουμε τι προμηθευόμαστε, ξέρουμε τι καίμε», λένε ξυλέμποροι. «Για την κίνηση στην αγορά των ξύλων τον σημαντικότερο ρόλο τον έχει ο καιρός. Ο περσινός χειμώνας με τις όχι και τόσο χαμηλές θερμοκρασίες κράτησε περιορισμένη την αγορά», τονίζει ο Κώστας Ζαβλιάκης.

Στην αγορά οι καταναλωτές μπορούν να βρουν αυτή την εποχή καλές τιμές στα ξύλα που συνδυάζουν προσιτές προσφορές. Για παράδειγμα υπάρχουν ιδιοκτήτες μαντρών που όχι απλώς μεταφέρουν τα ξύλα στις οικίες των καταναλωτών αλλά με ειδικούς γερανούς τα ανεβάζουν σε βεράντες και σε χώρους αποθήκευσης στοιβαγμένα σε ειδικές παλέτες.

Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η ζήτηση και στα συστήματα θέρμανσης, στην κορυφή των προτιμήσεων βρέθηκαν τα ενεργειακά τζάκια, τα τζάκια θερμικού νερού, που λειτουργούν ως καυστήρες διοχετεύοντας ζεστό νερό στα σώματα του καλοριφέρ, καυστήρες για ξύλα αλλά και για πέλετ.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass