ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΠΟΛΛΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ…

Κίνδυνος να «θαφτεί» η ιστορία της Λάρισας

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2015 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:29

Δεν είναι λίγα, εν αντιθέσει πολλά είναι τα 15 κομμάτια και μάλιστα σε μια μικρή τομή εδάφους στο Φρούριο. Τόσα μάρμαρα του Αρχαίου Θεάτρου βρέθηκαν, κατά τις εργασίες που γίνονται στην οδό Μητροπολίτου Αρσενίου στο Φρούριο. Κι όμως, δεν φαίνεται να αντιδρά κανείς, πλην των αρχαιολόγων, που ασχολούνται με το Αρχαίο Θέατρο. Οι εργασίες ανάπλασης στο Φρούριο, με μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που είχε εγκριθεί, χωρίς να περάσει από το ΚΑΣ, προχωρούν γρήγορα. Κι όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να γίνει κάποια, έστω μικρού βάθους, ανασκαφή, σε όλο το πλάτος του δρόμου. Κίνδυνος, να χαθεί και πάλι, περιμένοντας επόμενες γενιές, η ιστορία της πόλης.

Η τομή της ΔΕΥΑΛ, βάθος 40 εκατοστών και πλάτους 50, έβγαλε στο άψε- σβήσε 15 τμήματα του αρχαίου θεάτρου. Γιατί, δεν σταματά το έργο και να γίνει η ανασκαφή; Ο χρόνος αποπεράτωσης τουςέργου στο Φρούριο έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αν πρόκειται να αποκαλυφθούν τμήματα του Αρχαίου Θεάτρου. Οι αρχαιολόγοι επιμένουν: Αποδείχτηκε από τη μικρή τομή ότι στο υπέδαφος κρύβονται πολλά μάρμαρα του θεάτρου και δεν μπορεί, παρά να γίνει μικρή ανασκαφή, σε όλο το πλάτος του δρόμου.

Συμπληρώνουν δε ότι μερικά μέτρα πιο κει, στην πλατεία Μητέρας, βρισκόταν ο ναός της Πολιάδος Αθηνάς. Εκεί τοποθετούνταν, υποχρεωτικά, όλα τα ψηφίσματα των αρχαίων Λαρισαίων. Αρχαιολόγοι, που ασχολούνται με το Αρχαίο Θέατρο, επιστημονικά, γνωρίζουν ότι σε αυτό το σημείο ήταν το κέντρο της εξουσίας στην αρχαία πόλη. Το μέρος δεν ερευνήθηκε ποτέ… Μετά τις εξαγγελίες, τον Σεπτέμβριο, στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου, της δημοτικής αρχής, η ευκαιρία που δίνεται για να βρεθούν κι άλλα τμήματα του Αρχαίου Θεάτρου, είναι μοναδική. Αν το μέρος σκεπαστεί και μπουν οι πλάκες, πάει… Μια άλλη… γενιά, θα τα βρει! Δεν πρέπει ο Δήμος Λαρισαίων, να ασχοληθεί περισσότερο, έστω κι αν, αποβεί εις βάρος δύο πραγμάτων: Του χρόνου που θα παραδοθεί το έργο (μικρό το κακό) και του κόστους. Αυτό είναι θέμα, αλά πρέπει να συζητηθεί, ίσως και στο Δημοτικό Συμβούλιο…

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass