ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΛΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ

Γιορτάστηκαν οι Τρεις Ιεράρχες στον Τύρναβο

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2015 11:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:29

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Με τη συμμετοχή πολλών πολιτών και κυρίως δασκάλων, καθηγητών, μαθητών αλλά και γονέων τιμήθηκαν και στον Τύρναβο οι Τρεις Ιεράρχες.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε θεία λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου, ιερουργούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Τυρνάβου αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνού Ζαφειρίου. Θείες λειτουργίες τελέστηκαν και στις άλλες τρείς ενορίες της πόλης του Τυρνάβου, και στην πόλη του Αμπελώνα και τα χωριά του Δήμου Τυρνάβου.

Ως Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται οι τρεις επιφανείς άγιοι και θεολόγοι της χριστιανικής θρησκείας, προστάτες των Γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Αναδείχθηκαν πατέρες της εκκλησίας και άγιοι. Η σοφία και η δράση τους τους έδωσε τον τίτλο των μεγίστων φωστήρων, όπως ψάλλεται και στο τροπάριό τους: «Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου θεότητος...».

Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, οι διαδικασίες καθιέρωσης της εορτής ως εκπαιδευτικής συνδέονται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεδρίαση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου στις 9 Αυγούστου του 1841. Ο πρώτος εορτασμός-μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1842. Η πραγματική θεσμοθέτηση της εορτής όμως θα καθυστερήσει και θα πραγματοποιηθεί το 1911 όταν το ανώτατο αυτό ακαδημαϊκό ίδρυμα θα αποκτήσει τον καινούργιο οργανισμό του και μέσα σ΄ αυτόν θα προσδιορίσει και τις εορτές του.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Δήμο Τυρνάβου παραβρέθηκαν στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, ενώ στον Αμπελώνα ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Χρυσοβέργης.

 Ευχές για την Ημέρα των Τριών Ιεραρχών έδωσε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου και εκπαιδευτικός με υπηρεσία ως διευθύντρια του ιστορικού Δημοτικού Σχολείου του ακριτικού Καστελόριζου, στη Μεγίστη, κ. Ρούλα Σουρλατζή – Ζαχαράκη.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass