ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Όχι στην πώληση του Ζαχάρεως

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2016 12:34

Του Γιώργου Ρούστα

Την καθολική τους άρνηση στην προοπτική πώλησης του εργοστασίου Ζαχάρεως στη Λάρισα εκφράζουν, με δηλώσεις τους στην «Ε» τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών και Τευτλοεξαγωγέων Θόδωρος Δαλακούρας.

Όπως είναι γνωστό το «πράσινο φως» και επίσημα στο σχέδιο διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, μέσω της δανειακής αναδιάρθρωσης από την τράπεζα Πειραιώς, άναψε η γενική συνέλευση της ΕΒΖ, η οποία κοστολόγησε το εργοστάσιο της Λάρισας, έναντι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ και το εργοστάσιο της Ξάνθης, συμπεριλαμβανομένου του μηχανολογικού εξοπλισμού, έναντι τουλάχιστον 7,8 εκατ. ευρώ.

Στην εξέλιξη αυτή αντέδρασαν τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός όσο και ο σύλλογος τευτλοπαραγωγών, οι οποίοι θα συναντηθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση τους στην προοπτική πώλησης του τοπικού εργοστασίου και να συντονίσουν τη δράση τους. Αμφότεροι υποστηρίζουν ότι είναι άκαιρη χρονικά η πώληση του εργοστασίου, καθώς το 2017 δίνεται η δυνατότητα σε 13.000 τευτλοπαραγωγούς (εκ των οποίων 8.000 στη Θεσσαλία) που αποζημιώθηκαν το 2006 για να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, να ξανασπείρουν τεύτλα, ενώ οι διεθνείς συγκυρίες για τη ζάχαρη χαρακτηρίζονται θετικές. Η εκτίμηση των δύο πλευρών είναι πως το εργοστάσιο της Λάρισας δύσκολα θα πουληθεί, καθώς είναι εξαιρετικά ανέφικτο να βρεθεί αγοραστής, αν και κάποια σενάρια μιλούν για γερμανικό και πολωνικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου τευτλοπαραγωγών Θοδ. Δαλακούρα «όλοι εμείς οι παραγωγοί τεύτλων αντιδρούμε στην πώληση του τοπικού εργοστασίου, γιατί σε μια περίοδο που η καλλιέργεια κερδίζει έδαφος, δεν μπορεί να φύγει ένα δυναμικό εργοστάσιο που χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος και σημείο μεταφόρτωσης της συγκομισθείσας παραγωγής προς το Πλατύ. Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους βουλευτές του νομού να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση όχι μόνο της μη πώλησης του εργοστασίου, αλλά και αναβάθμισής του».

Ο κ. Δαλακούρας αναφέρεται και στις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν με τις πληρωμές των παραγωγών. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της ΕΒΖ προ ημερών «στα μέσα Σεπτεμβρίου και λίγες μέρες αφότου ξεκινήσει η φετινή καμπάνια της Βιομηχανίας, θα δοθεί και το υπόλοιπο 25% των χρημάτων για την εξόφληση της περσινής σοδειάς, ενώ στόχος είναι για τη φετινή σοδειά η εξόφληση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2016».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός δήλωσε στην «Ε» τα εξής: Μας ενδιαφέρει η παραγωγή ζάχαρης και αυτή θα πρέπει να έχει εξέχουσα θέση στο νέο μοντέλο αγροτικής παραγωγής που πρέπει να διαμορφώσουμε επιτέλους σαν χώρα. Από τη στιγμή που τερματίζεται φέτος ο περιορισμός της παραγωγής και 13.000 παραγωγοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να επιστρέψουν στα τεύτλα, είναι άκαιρη και καταστροφική μια απόφαση πώλησης εργοστασίων της Βιομηχανίας, πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για το Ζαχάρεως της Λάρισας, με την τόσο σημαντική γεωγραφική του θέση, αλλά και τις δυνατότητες που παρουσιάζει για την επαναλειτουργία του. Οι τευτλοπαραγωγοί ανέκαθεν εφάρμοζαν τη συμβολαιακή γεωργία, καθώς προμηθεύονταν από τη Βιομηχανία τα λιπάσματα και τα φάρμακα και αφού παρέδιδαν τη σοδειά τους, γινόταν η εκκαθάριση. Από τη στιγμή που συνεχίζονται οι εισαγωγές ζάχαρης και σαν χώρα η Ελλάδα είναι ελλειμματική στο προϊόν, με τον σωστό προγραμματισμό μπορούμε να κάνουμε την καλλιέργεια κερδοφόρα. Ένα λάθος δεν πρέπει να διορθωθεί με ένα ακόμη λάθος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass