ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΕΝΟΨΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Αλλαγές σε δομές και πρόσωπα

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2016 7:11

Σε δημόσιο απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής, προχωρά ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης. Η εκδήλωση που χρονικά προσδιορίζεται γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να επικεντρωθεί κυρίως στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για τα επόμενα 3 χρόνια χωρίς να παραλειφθεί ο απολογισμός.

Απολογισμός και... προγραμματισμός, με κοινό παρονομαστή την καθημερινότητα του πολίτη, «πεδίο» που εστιάζει η αντιπολίτευση – για τους δικούς της λόγους βέβαια - αλλά και στελέχη της δημοτικής αρχής αναγνωρίζουν ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Ο δημόσιος απολογισμός «απαντά» στη «φιλοσοφία» της σημερινής δημοτικής αρχής περί λογοδοσίας στον πολίτη αλλά και στην ανάγκη ακόμη πιο ενεργούς συμμετοχής των πολιτών, διά των φορέων του, στα κοινά, πρακτική που ακολουθήθηκε μέσω διαβουλεύσεων για τη Λάρισα του μέλλοντος.

Η «μεταβατική» περίοδος, μεταξύ των δυο ΕΣΠΑ, ολοκληρώθηκε και η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να παρουσιάσει το δικό της όραμα ενώ η συμπλήρωση δυο ετών θητείας συμπίπτει με την «ανάγκη», όπως χαρακτηρίζεται από την ίδια τη δημοτική αρχή, αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, προκειμένου αυτές «να υποστηρίξουν καλύτερα τον σχεδιασμό των επόμενων ετών».

Έτσι, ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας που αναμένεται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα σημάνει αλλαγές σε επίπεδο προσώπων ενώ ο ευρύτερος σχεδιασμός του δημάρχου δεν αποκλείεται να σημάνει και αλλαγές αντιδημάρχων η θητεία των οποίων, θεωρητικά, λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο.

Οι 8 αντιδήμαρχοι, στο πλαίσιο της δημόσιας εκδήλωσης, έχουν κληθεί από τον κ. Καλογιάννη να παραδώσουν απολογισμό δράσης και, μένει να αποδειχθεί, αν ο απολογισμός σηματοδοτήσει παράλληλα αλλαγές προσώπων και σε αυτό επίπεδο.

ΕΡΓΟ

Η δημοτική αρχή θέλει να «επιταχύνει» τις δράσεις της, τόσο σε θέματα καθημερινότητας όσο και θέματα που αφορούν σε έργα πνοής. Στα πρώτα δυο χρόνια της θητείας, που συνέπεσαν με τη μετάβαση από το παλιό στο νέο ΕΣΠΑ, διακρίνονται έργα που συνδέονται με την καθημερινότητα.

Μεταξύ των οποίων, η αντικατάσταση των παλαιών δικτύων ύδρευσης (από τα αποθεματικά της ΔΕΥΑΛ) σε συνοικίες όπως και οι ασφαλτοστρώσεις του εγκαταλελειμμένου από χρόνια, οδικού δικτύου εντός της πόλης, από ιδίους πόρους.

Έμφαση δόθηκε επίσης στα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής (κοινωνικό τιμολόγιο, ξενώνας αστέγων, Παιδικοί Σταθμοί κ.λπ.), στα οικονομικά με «νοικοκύρεμα» και «υλοποιήσιμους προϋπολογισμούς», όπως και στην αντιμετώπιση θεμάτων προσωπικού, σε Διευθύνσεις όπως η Καθαριότητα (οδοκαθαριστές, εξοπλισμός κ.λπ.). Πρόβλημα, που παραμένει στη Διεύθυνση Πρασίνου με αφορμή και τις μεγάλες ανάγκες.

Για τα θέματα προσωπικού, η αλήθεια είναι βέβαια πως η δημοτική αρχή «προσαρμόσθηκε», από τις καταγγελίες των ελαστικών σχέσεων όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση, στις προσλήψεις με δίμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις, αφού τέτοιο είναι το καθεστώς που έχει δημιουργηθεί, ειδικά μετά των πάγωμα των μόνιμων προσλήψεων προσωπικού, λόγω μνημονίων.

Στα θέματα της καθημερινότητας, εντάσσεται και το θέμα των αυθαίρετων καταλήψεων κοινόχρηστων χώρων. Παρά τις εξαγγελίες για «τάξη» στο κέντρο με τα τραπεζοκαθίσματα για παράδειγμα, παρά τη νέα Κανονιστική, παρά τις παρεμβάσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, μέχρι σήμερα δεν καταγράφεται αισθητή μεταβολή. Το κέντρο της πόλης παραμένει «καθρέπτης» και σε αυτό το σκέλος η δημοτική αρχή, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, υστερεί.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Στα μεγαλύτερα τώρα έργα, παρότι σε κάποιες περιπτώσεις - όπως συνέβη με την οδό Καράγιωργα - παρενέβη καθοριστικά η δημοτική αρχή, αυτά είχαν σχεδιασθεί από τη δημοτική αρχή Τζανακούλη.

Σε ό,τι αφορά όμως στο μέλλον, η συγκυρία πλέον του νέου ΕΣΠΑ, δημιουργεί νέα δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Καλογιάννης, στο πλαίσιο σύσκεψης με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό για την Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση, βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει πως σήμερα, «έχουμε στα χέρια μας τέσσερα βασικά εργαλεία που μας δίνουν τη δυνατότητα να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας».

Διευκρινίζοντας ότι «τα εργαλεία αυτά είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ), το σχέδιο Μάρκετινγκ της πόλης και, ο φάκελος για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Φάκελος που ήταν η αιτία και η αφορμή για την παραχώρηση των 220 στρεμμάτων από το ΕΘΙΑΓΕ».

Προφανώς κατά τον δημόσιο απολογισμό, ο κ. Καλογιάννης θα παρουσιάσει ένα εκτενέστερο σχέδιο για τη «δεύτερη φάση» της δημαρχιακής θητείας, με «έργα πνοής» της σημερινής δημοτικής αρχής. Εκκρεμούν βεβαίως οι παράλληλες, διαχρονικές επί τι ακριβέστερο, διεκδικήσεις για στρατόπεδα, ΟΣΕ, Αρχαίο Θέατρο με τη δημοτική αρχή να πιστώνεται τη δέσμευση σημαντικού χρηματικού ποσού για την κατεδάφιση κτιρίων σε κοινόχρηστο χώρο, επί της Βενιζέλου.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Η δημοτική αρχή θεωρεί ως ανάγκη «μετά από 2 χρόνια να αλλάξει και η διάρθρωση των υπηρεσιών του δήμου», με αφορμή την αλλαγή του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) για να «μπορέσουν οι υπηρεσίες, να υποστηρίξουν καλύτερα τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής» κατά πως συζητάται στον Δήμο Λαρισαίων.

Ο ΟΕΥ θα έρθει προς συζήτηση, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στο Δημοτικό Συμβούλιο οπότε και θα γίνουν ευρέως γνωστές οι σχεδιαζόμενες αλλαγές. Αυτό που αναμένεται να αποδειχθεί είναι, αν οι αλλαγές στις δομές θα σημάνουν και αλλαγές στους αντιδημάρχους οι οποίοι, όπως προαναφέρθηκε, ενόψει του δημόσιου απολογισμού Καλογιάννη κλήθηκαν ήδη να παραδώσουν απολογισμό στους τομείς ευθύνης τους.

Το βέβαιο είναι πως θα αυξηθούν οι «αρμοδιότητες» των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας που θα αποκτήσουν «δικαίωμα υπογραφής» καθώς σήμερα, θεωρείται επιτυχημένος ο θεσμός των εντεταλμένων συμβούλων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass