ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

«Η πόλη στο προσκήνιο»

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2016 9:30

Το πράσινο φως για την υλοποίηση έργων, όπως μεταξύ άλλων η δημιουργία εκτεταμένου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων και, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας που θα αλλάξουν τη Λάρισα σε μια ιδιαίτερα επιβαρημένη περιοχή που περιλαμβάνεται από το κέντρο της πόλης και επεκτείνεται έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και τη Νέα Σμύρνη, άναψε χθες το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας.

Εγκρίνοντας κατά τη πλειοψηφία – καθώς καταψήφισε η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ – το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) που περιλαμβάνει έργα και δράσεις ύψους 17 εκατ. ευρώ, σχέδιο που θα υποβληθεί στη Διαχειριστική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας για ένταξη στο ΠΕΠ Θεσσαλίας.

Η πρόταση του δήμου Λαρισαίων θα πρέπει να κατατεθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έως τις 20 Σεπτεμβρίου, όπως έχει συμφωνηθεί στην τελευταία σύσκεψη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού και των δημάρχων Λάρισας και Βόλου, έτσι ώστε να ακολουθήσει η ένταξη από τη Διαχειριστική Αρχή και το δημοτικό συμβούλιο, σε επόμενες συνεδριάσεις να οριστικοποιήσει τα έργα ανά περιοχές και τομείς.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να σημειώνει πως συμφωνεί με τη φιλοσοφία του «νέου ΕΣΠΑ» καθώς στο ΣΒΑΑ περιλαμβάνονται κριτήρια που αφορούν στην υλοποίηση έργων με στήριξη ευπαθών ομάδων και δομών αλλά και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Για να επαναλάβει πως τα σχεδιαζόμενα από τη δημοτική αρχή έργα της επόμενης περιόδου, χωρίς να υπολογισθούν όσα υλοποιούνται ήδη από τη ΔΕΥΑΛ σε συνοικίες, θα στηριχθούν, στην πρόταση για το ΣΒΑΑ, τις διεκδικήσεις για ένταξη έργων σε Τομεακά Προγράμματα, σε οριζόντιες προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ αλλά και σε ίδιους πόρους του Δήμου Λαρισαίων.

Κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην ολοκλήρωση του Προσκηνίου Πολιτισμού (Θέατρο ΟΥΗΛ) σκοπό για τον οποίο ο Δήμος θα διαθέσει 3 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Τ. Κωστούλας και η Γενική Διευθύντρια του Δήμου Λίλη Γιοβρή, παρουσίασαν αναλυτικά στο σώμα την πρόταση του Δήμου για το ΣΒΑΑ. Σύμφωνα με την πρόταση, ο δήμος Λαρισαίων θα διεκδικήσει την ένταξη έργων ύψους 17 εκατ. ευρώ που κατανέμονται στους εξής άξονες: Σε έργα στο ευρύτερο κέντρο της πόλης (2,8 εκατ. ευρώ), σε έργα στον τομέα του πολιτισμού (5,3 εκατ. ευρώ), σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας (3,3 εκατ. ευρώ), σε υποδομές κοινωνικής πολιτικής (2,3 εκατ. ευρώ), στη λειτουργία των δομών κοινωνικής πολιτικής (2,3 εκατ. ευρώ) και τέλος, στην αύξηση της απασχόλησης (950.000 ευρώ).

Ο αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης αναφέρθηκε στη διαβούλευση που προηγήθηκε ενώ με αφορμή τις προτάσεις που κατέθεσαν πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημ. Αδάμ και ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Μιχ. Σακελλαρίου (σ.σ. και οι τρεις παραβρέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση) ο κ. Καλογιάννης διευκρίνισε ότι «από μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης, στις προτάσεις αυτών των φορέων δόθηκε ο χαρακτήρας της διαφωνίας. Το κείμενό τους είναι σε πλήρη σύμπνοια με τη δημοτική αρχή, έχουμε εξαιρετική συνεργασία, υπάρχει σύμπνοια στο όραμα για την ανάπτυξη της πόλης».

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου, παρότι ψήφισε την εισήγηση, επέκρινε τη δημοτική αρχή λέγοντας ότι «το Σχέδιο δεν αποτέλεσε πρόταση της κοινωνίας» και πως «η διαβούλευση ήταν παρωδία» τονίζοντας ακόμη ότι «η περιοχή παρέμβασης θα έπρεπε να ήταν διαφορετική».

Μάλιστα απευθυνόμενη στον κ. Καλογιάννη, η κ. Καραλαριώτου σημείωσε πως «στην αρχή της θητεία σας είχατε ονομάσει “φαραωνικό” έργο το Προσκήνιο Πολιτισμού και σήμερα λέτε πως θα το ολοκληρώσετε», αντιπροτείνοντας τη «χρηματοδότηση του έργου από Τομεακά Προγράμματα».

Την ικανοποίησή του για τη δέσμευση του Προσκηνίου εξέφρασε και ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης υπογραμμίζοντας ότι «το έργο δεν θέλησαν να ολοκληρωθεί, ούτε η Περιφέρεια ούτε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Επισημάνσεις κατέθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος Εκτ. Νασιώκας λέγοντας πως «είναι μια θετική πρόταση που θέλουμε να στηρίζουμε» ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ζήτησε «ιεράρχηση με προτεραιότητα στις ευαίσθητες ομάδες» αφού διευκρίνισε πως «δεν ξέρω αν η περιοχή παρέμβασης είναι η καλύτερη αλλά έπρεπε να είναι σε αυτές».

Τις δικές του παρατηρήσεις επί της πρότασης κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Ντίν. Διαμάντος σημειώνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη το θέμα της προσβασιμότητας «να έχει ολιστική παρέμβαση, να μην αφορά μόνο στην κινητική προσβασιμότητα».

Την πολιτική του διαφωνία, καταψηφίζοντας την πρόταση, σημείωσε και ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ «(Λαϊκή Συσπείρωση») Π. Κρίκης λέγοντας ότι «από τις τοποθετήσεις όλων των προηγούμενων ομιλητών δεν απαντήθηκε το ερώτημα: Ανάπτυξη από ποιόν και για ποιόν». Προσθέτοντας ότι «το ΣΒΑΑ είναι εργαλείο της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για λογαριασμό του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών σχεδίων που υλοποιεί η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΣΑ – ΛΑΕ και λοιπών».

Ο κ. Κρίκης τόνισε επίσης πως «χέρι – χέρι το επόμενο διάστημα θα πορευθούν το κεφάλαιο της πόλης και η δημοτική αρχή» με αφορμή το όσα επισημάνθηκαν νωρίτερα από τον κ. Καλογιάννη για την «ταύτιση» των θέσεων με ΣΘΕΒ, Επιμελητήριο και Αστικό ΚΤΕΛ ενώ σημείωσε τέλος και τις «αβρότητες της πρώην και νυν δημοτικής αρχής» με αφορμή την συνέχιση έργων της προηγούμενης δημοτικής αρχής από τη σημερινή, όπως για παράδειγμα με το Θέατρο ΟΥΗΛ και, τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Νωρίτερα το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την αποδοχή δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών για την αντικατάσταση περίπου 8.000 σωμάτων οδοφωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Απόφαση την οποία επίσης καταψήφισε η παράταξη του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι στην πρόβλεψη για εξοικονόμηση ενέργειας, δεν περιλαμβάνεται και πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών.

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ερώτηση που κατέθεσε η κ. Καραλαριώτου σχετικά με τη μετακίνηση δημοσιογράφου του Δημοτικού Ραδιοφώνου Λάρισας στο Θεσσαλικό Θέατρο, την περίοδο που, όπως τόνισε, «γίνονται συμβάσεις με άλλους δημοσιογράφους, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, άλλη δημοσιογράφος καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ ενώ δεν υπάρχει οργανική θέση δημοσιογράφου στο ΔΗΠΕΘΕ».

Ο κ. Καλογιάννης τόνισε πως «έχω μείνει» με τα όσα ακούγονται, ακόμη ότι «εγώ κάνω πολιτικές διώξεις». «Πολύς κουρνιαχτός για το τίποτα» πρόσθεσε ο κ. Καλογιάννης διευκρινίζοντας ότι «θα τα πω τη Δευτέρα και με την ίδια. Αλλά αν αυτός ο θόρυβος σηκώθηκε από την ίδια, μάλλον κάνει κακό στον εαυτό της.

Μετακινήσεις δημοσιογράφων έγιναν και στο παρελθόν, γίνονται και τώρα με κύριο γνώμονα την καλύτερη απόδοση του μηχανισμού. Η κ. Παπακαλούση θα διατηρήσει τη θέση της στο ραδιόφωνο αλλά θα δουλέψει και αλλού» κατέληξε ο δήμαρχος αναφέροντας και άλλα παραδείγματα δημοσιογράφων του Δημοτικού Ραδιοφώνου με «παράλληλο» δημοσιογραφικό έργο σε φορείς του δήμου.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «όταν μετακινείς έναν δημοσιογράφο που κάνει πολιτικό ρεπορτάζ και κάνεις σύμβαση με άλλο δημοσιογράφο που επίσης κάνει πολιτικό ρεπορτάζ, χτυπάει άσχημα».

ΘΕΜΑΤΑ

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης, που συνεχίσθηκε και μετά τα μεσάνυχτα, αναμενόταν επίσης να συζητηθούν επίσης θέματα όπως, η έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η έγκριση δαπανών για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στο φετινό Παζάρι και η εκμίσθωση χώρου σκεπαστής αγοράς Νεάπολης για τη διοργάνωση Πολυκλαδικής Έκθεσης Θεσσαλίας 2017" κ.α.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass