ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Σ.ο.Φ.ΛΑ.: 70 χρόνια κοντά στο φαρμακείο και τον ασθενή

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2016 11:30

Ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Λάρισας (Σ.ο.Φ.ΛΑ), συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια σταθερής πορείας ανάπτυξης και αποτελεσματικής στήριξης του φαρμακείου και του ασθενή.

Μια πορεία που ξεκίνησε το 1946, σε συνθήκες πάρα πολύ άσχημες για τη χώρα, εμφορούμενη από το πνεύμα του συνεταιρισμού των Αμπελακίων, η οποία την έφτασε σήμερα να στηρίζεται δυναμικά στα πόδια της και να ετοιμάζει τα επόμενα βήματά της.

Εκείνη την εποχή υπήρχαν στη Λάρισα μόλις 11 φαρμακεία και οι ανάγκες οδήγησαν τους ιδιοκτήτες των 9 από αυτά να συνεταιριστούν. Τα φαρμακεία τότε ήταν ουσιαστικά σημεία πρωτοβάθμιας θεραπείας, καθώς γίνονταν σε αυτά έστω και μικρές, στοιχειώδεις ιατρικές πράξεις – κάποια από αυτά φιλοξενούσαν άλλωστε και γιατρούς.

Η προμήθεια και η διανομή των φαρμάκων ήταν μία μεγάλη περιπέτεια, καθώς το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της μεταπολεμικής χώρας ήταν άθλιο, η επάρκεια φαρμάκου δεν ήταν καλή, οπότε έστελναν συνεργάτες τους μέχρι και στο εξωτερικό για να έρθει έγκαιρα το προϊόν στον Λαρισαίο ασθενή που το είχε ανάγκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχαν εμπόδια ακόμα και για τις συνελεύσεις του συνεταιρισμού, αφού θεωρούνταν … συνάθροιση και απαιτείτο άδεια της χωροφυλακής για την πραγματοποίησή τους!

Οι εγκαταστάσεις του Σ.ο.Φ.ΛΑ. βρίσκονταν αρχικά στη στοά Μπούρα, στη συνέχεια στην οδό Δήμητρας, αργότερα στην αρχή της Νικηταρά, στην 31ης Αυγούστου, στον αριθμό 36 της οδού Ρούσβελτ όπου συστεγάζονταν και τα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, στην γωνία των οδών Ασκληπιού και Κύπρου και εντέλει, από τον Ιούλιο του 1993, στον ιδιόκτητο χώρο που απέκτησε και συνεχίζει να χρησιμοποιεί επί της Ρούσβελτ 73.

Ορόσημο θεωρείται για την πορεία του συνεταιρισμού η χρονιά του 1975, όταν προστέθηκαν πολλά νέα μέλη.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κάτι που χαρακτηρίζει διαχρονικά τον Σ.ο.Φ.ΛΑ. είναι η επένδυση στην τεχνολογία, μια επένδυση κάποιες φορές επώδυνη οικονομικά για τα μέλη, ακόμα και σε συγκυριακά δύσκολες συνθήκες, όπως οι σημερινές, μια επένδυση που αποδείχθηκε ότι αποτέλεσε εφαλτήριο προς τα υψηλά επίπεδα ποιότητας στη διανομή φαρμάκου που σήμερα έχει κατακτήσει.

Πρόκειται για την πρώτη εταιρία της Λάρισας που μηχανογραφήθηκε, μετά από σχετική απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου … το 1983. Στελέχη της εκπαιδεύτηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80 σε καίριες διαδικασίες, όπως η τιμολόγηση, η διαχείριση του στοκ και του χρήματος, κλπ.

Από το 1985 ο Σ.ο.Φ.ΛΑ. είναι μέλος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας και από το 2000 στον ISCOFAR που συγκεντρώνει και αναλύει στοιχεία όλων των συνεταιρισμών προκειμένου να γνωρίζουν οι εταιρίες την πορεία της αγοράς.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 εντάχθηκε στον πρώτο κόμβο του ίντερνετ για on line παραγγελίες, ούσα από τις πρώτες εταιρίες που αξιοποίησαν δημιουργικά τις δυνατότητες του διαδικτύου.

Το 2007 αξιοποίησε την web επικοινωνία με τα φαρμακεία μέλη του, βαδίζοντας παράλληλα με τις προοπτικές του «ψηφιακού μέλλοντος», επενδύοντας χρήματα, καθώς όλοι κατανοούσαν την ανάγκη αντίστοιχων επενδύσεων.

Την ίδια χρονιά, αγοράστηκε οικόπεδο 3,2 στρεμμάτων στην παλιά εθνική οδό που αν και για μεγάλο διάστημα έμπλεξε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας μετά από αλλαγή χρήσης γης, σήμερα θεωρείται ζήτημα προς επίλυση, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων.

Άξια αναφοράς είναι η επένδυση ποσού άνω των 350.000 ευρώ, το 2014, μεσούσης δηλαδή της κρίσης, στην τεχνολογία wms, με νέο δυναμικό ταινιόδρομο που περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα, ταχύτερο και από ρομπότ, το οποίο μπορεί να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, είναι όμως ήδη εκτελέσιμο κατά 90%.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, ο συνεταιρισμός έχει σήμερα τη δυνατότητα έκδοσης 13.000 παραστατικών on line σε μηνιαία βάση, τη διατήρηση πάντα μεγάλου στοκ για την εξυπηρέτηση των αναγκών και μέχρι 460.000 κομμάτια σε παραγωγή.

ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Όπως τονίζει ο σημερινός πρόεδρος του Σ.ο.Φ.ΛΑ., Πέτρος Καφανέλης, «η ιστορία έδειξε πόσο αναγκαία ήταν η δημιουργία του συνεταιρισμού, τον επέβαλε ουσιαστικά η ίδια η ζωή. Διατήρησε ζωντανό το συνεταιρισμένο φαρμακείο, έδινε τον ρυθμό στην αγορά και προστάτευε από οποιαδήποτε αυθαιρεσία. Ακόμα και τις δύσκολες μέρες των capital controls, δεν άφησε χωρίς φάρμακα τα φαρμακεία και στήριξε οικονομικά τα μέλη του, διατηρώντας ήρεμη και την κοινωνία».

Σήμερα, ο συνεταιρισμός λειτουργεί με 127 μέλη, απασχολεί 34 υπαλλήλους που εργάζονται εντατικά και με αυταπάρνηση, διατηρεί υπεύθυνο φαρμακοποιό, κατέχει ISO από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα της διακίνησης των φαρμάκων.

«Ο Σ.ο.Φ.ΛΑ. είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας, με συνεχή θετικό οικονομικό πρόσημο που παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι έτοιμος για τα επόμενα βήματα», καταλήγει ο κ. Καφανέλης, με τον οποίο συζητήσαμε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του συνεταιρισμού.

Όπως δε αποκάλυψε ο πρόεδρος του Σ.ο.Φ.ΛΑ., το επόμενο διάστημα θα συγκεντρωθεί σε έναν συλλεκτικό τόμο ολόκληρη η ιστορία του συνεταιρισμού, με βάση πρακτικά παλαιότερων συνεδριάσεων, φωτογραφικό υλικό και τις διηγήσεις μελών και πρώην προέδρων του.

Στη συζήτηση, εκτός του κ. Καφανέλη συμμετείχαν ο διευθυντής Ευστάθιος Τσιάλτας, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Δασταμάνης, ο ταμίας Γιάννης Σιούλας και το μέλος του Εποπτικού, Πέτρος Σταυράκης.

Στη μεγάλη, επετειακή εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα ο συνεταιρισμός θα τιμηθούν οι εν ζωή διατελέσαντες πρόεδροι και μέλη του διοικητικού και εποπτικού συμβουλίου, καθώς και η εφημερίδα «Ελευθερία», η οποία, όπως επισημαίνει ο κ. Καφανέλης, «έχει γράψει και εξακολουθεί να γράφει την ιστορία της πόλης».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Η εκδήλωση για τα 70χρονα του Σ.ο.Φ.ΛΑ.

Ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Λάρισας, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων λειτουργίας του, διοργανώνει σήμερα Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου επιστημονική εκδήλωση – ενημέρωση.

Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Palace, από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η επετειακή εκδήλωση.

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης θα παρουσιαστούν εισηγήσεις για την αειφόρο ανάπτυξη ως ευκαιρία για το φαρμακείο, τη φροντίδα της ακμής στο φαρμακείο, την ομοιοπαθητική, την προστασία του πληθυσμού με τον εμβολιασμό, την κνίδωση ενηλίκων και παιδιών, τους διατροφικούς – ορμονικούς και φαρμακευτικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού και τη φαρμακοκαλλυντική αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass