Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΤΗΝ 11η ΓΙΟΡΤΗ ΧΑΛΒΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ:

Ποιοτικά προϊόντα έχουμε. Η οργάνωση λείπει

* Στόχος η κατοχύρωση του ονόματος προέλευσης του χαλβά Φαρσάλων

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2016 12:22

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε", του Αχ. Μπακαλέξη)

Αυλαία χθες των τριήμερων εκδηλώσεων για την 11η Γιορτή Χαλβά Φαρσάλων που διοργάνωσε ο Δήμος Φαρσάλων με τη συμμετοχή του Συλλόγου Χαλβαδοποιών - Ζαχαροπλαστών

και τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου στα Φάρσαλα, παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου.

Στόχος των εκδηλώσεων ήταν η προβολή του φημισμένου χαλβά Φαρσάλων, η διατήρηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η παρουσίαση και προώθηση προϊόντων τοπικών παραγωγών και επιχειρήσεων καθώς και η ανάπτυξη εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων.

Για τέταρτη χρονιά στο πλαίσιο της 11ης Γιορτής Χαλβά έγινε έκθεση τοπικών προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς σε περίπτερα που διατέθηκαν από τον Δήμο Φαρσάλων. Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων προσφέρονταν δωρεάν το φημισμένο τοπικό προϊόν (χαλβάς Φαρσάλων), ενώ λειτούργησαν περίπτερα παρασκευής και διάθεσης του προϊόντος.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου με το 8ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών - "Παραδοσιακά ακούσματα και χοροί του τόπου μας", όπου εμφανίστηκαν τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων:

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρού, Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλικίου, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Μυρίνης Καρδίτσας, Σύλλογος Σαρακατσαναίων Φαρσάλων, Σύλλογος Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων, ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων και Μ.Ε.Σ. Αγίου Θωμά Λάρισας.

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2016 άρχισαν με την ξενάγηση των επισήμων στα περίπτερα παρασκευής, δοκιμής και πώλησης χαλβά καθώς και στα περίπτερα έκθεσης των τοπικών προϊόντων.

Κατόπιν έγιναν χαιρετισμοί επισήμων πριν την έναρξη της συναυλίας με τον Μπάμπη Στόκα και τον Κώστα Παρίσση.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Κων/νος Δερλός, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, οι βουλευτές κ. Χρήστος Κέλλας και Γ. Κατσιαντώνης, ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κ. Νίκος Τσιλιμίγκας.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ

Οι ομιλητές, μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι "Η Γιορτή του Χαλβά γίνεται με στόχο την προώθηση του προϊόντος στην αγορά της χώρας αλλά και την κατοχύρωση του ονόματος προέλευσης, ώστε να γίνει η οικονομική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής, ώστε να βγει από την απομόνωση, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και το μέλλον της να είναι ευοίωνο. Γι' αυτό η εκδήλωση αυτή δεν πρέπει να είναι μια συνηθισμένη εκδήλωση πανηγυρικού χαρακτήρα, αλλά πρέπει να αποκτήσει και αναπτυξιακό χαρακτήρα για τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής".

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

«Έχουμε σήμερα μπροστά μας μια μοναδική ευκαιρία διότι τα προϊόντα μας δεν συγκρίνονται ούτε σε ποιότητα ούτε σε γεύση. Αυτό που χρειάζεται είναι να βγούμε οργανωμένα, με σύστημα, με επιμονή, με αποφασιστικότητα στις διεθνείς αγορές. Και ταυτόχρονα να πιστοποιήσουμε την ποιότητα των προϊόντων μας, να τα τυποποιήσουμε, να τα κάνουμε επώνυμα».

Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του στην 11η Γιορτή Χαλβά και την Έκθεση Τοπικών Προϊόντων στα Φάρσαλα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κ. Αγοραστός, «η ευκαιρία για την Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλία είναι τώρα γιατί

-Ο πληθυσμός στον πλανήτη αυξάνεται με πολύ γοργό ρυθμό και μαζί αυξάνεται η ζήτηση για τρόφιμα.

-Στο μεν αναπτυσσόμενο κόσμο, όσο βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο, τόσο αυξάνεται η ζήτηση για ζωικές πρωτεΐνες, άρα αυξάνεται η ζήτηση για κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα,

Στο δε ανεπτυγμένο κόσμο αυξάνεται η ζήτηση για υγιεινά προϊόντα και τα λεγόμενα προϊόντα ταυτότητας, που συνδέεται με την ποιότητα, τα βιολογικά-οργανικά χαρακτηριστικά τους, το «δίκαιο εμπόριο».

Ως Περιφερειάρχης αλλά πρωτίστως ως Θεσσαλός πηγαίνω σε πολλές γιορτές τοπικών προϊόντων σ’ ολόκληρη την περιφέρεια. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι η Θεσσαλία είναι πραγματικά ένας ευλογημένος τόπος που παράγει τα πάντα. Στη Θεσσαλία βρίσκεται ο μεγαλύτερος κάμπος της Ελλάδας, είναι η καρδιά της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», επισήμανε ο κ. Κώστας Αγοραστός και ανέδειξε τις πολλές αξιόλογες προσπάθειες που γίνονται στον αγροτικό τομέα και στα Φάρσαλα.

«Πίστη στον εαυτό μας χρειάζεται, πίστη στον Έλληνα που διαχρονικά βγαίνει νικητής», προέτρεψε και υπογράμμισε: «Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το σύνθημά μας, ο στόχος μας είναι «Κοινωνική Ευημερία μέσω της Παραγωγής». Μόνο έτσι μπορούμε με βιώσιμο τρόπο και να ξαναφτιάξουμε τον τόπο μας αλλά και να σηκώσουμε ολόκληρη την κοινωνία στα πόδια της, να προχωρήσουμε στο μέλλον όλοι μαζί.

Το αξίζουμε. Το μπορούμε. Κι εδώ στα Φάρσαλα γίνομαι περισσότερο αισιόδοξος ότι θα το καταφέρουμε!».

ΚΕΛΛΑΣ: ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ. ΤΙΣ ΑΞΙΖΟΥΜΕ

«Με την άνευ προηγουμένου φοροκαταιγίδα που βιώνουν σήμερα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρήσεις και όλες οι παραγωγικές τάξεις γενικότερα, μάλλον προς διαιώνιση της κρίσης οδεύουμε, παρά προς την έξοδο από αυτήν».

Αυτό ανέφερε στον χαιρετισμό του, ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Χρήστος Κέλλας, στα εγκαίνια της 11ης Γιορτής Χαλβά, που διοργανώθηκε στην πόλη των Φαρσάλων.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την “άψογη”, όπως την χαρακτήρισε, εκδήλωση, επεσήμανε την αναγκαιότητα, έμπρακτης υποστήριξης από την οργανωμένη πολιτεία, ανάλογων προσπαθειών, τονίζοντας:

«Εδώ, στα Φάρσαλα, έχετε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Να αναδείξετε το συγκεκριμένο προϊόν, σήμα κατατεθέν της περιοχής. Αντίστοιχες περιπτώσεις, συναντάμε σε όλη τη χώρα. Αυτό δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας. Εκεί ακριβώς οφείλει το κράτος να εστιάσει. Να δώσει κίνητρα στον παραγωγικό μας ιστό, από τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, μέχρι τον ελεύθερο επαγγελματία και τον επιχειρηματία, να παράξει, να αναδείξει και να προωθήσει τα προϊόντα του».

Επικρίνοντας μάλιστα την Κυβερνητική πολιτική, δήλωσε:

«Στην Κυβέρνηση οφείλουν επιτέλους να στραφούν στην πραγματική οικονομία, γιατί μόνο αυτή θα φέρει θέσεις εργασίας, χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία και ανάπτυξη στον τόπο. Το αποτυχημένο μοντέλο που επιλέγουν οι Κυβερνώντες σήμερα, δεν έχει να προσφέρει τίποτα απολύτως στη χώρα, παρά ύφεση, απογοήτευση και μιζέρια».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Κέλλας, επεσήμανε, «Αυτή η γιορτή, έγινε θεσμός χάρη στην αγάπη με την οποία την περιβάλλετε όλοι. Εύχομαι κάθε χρόνο να πάει και καλύτερα και πραγματικά να ζήσουμε καλύτερες μέρες, γιατί τις αξίζουμε».

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Κατόπιν έγινε η μεγάλη συναυλία με τον Μπάμπη Στόκα και τον Κώστα Παρίσση και το συγκρότημά τους που καταχειροκροτήθηκαν από πλήθος κόσμου, για την υπέροχη βραδιά που τους πρόσφεραν με τα τραγούδια τους.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 με το 15ο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου Φαρσάλων, στο οποίο εμφανίστηκαν οι παρακάτω Χορωδίες: Παιδικό Τμήμα Δημοτικής Χορωδίας Φαρσάλων, Δημοτική Χορωδία Γιαννιτσών, Δημοτική Χορωδία Λιβαδειάς, Δημοτική Χορωδία Λιβαδιών Λάρνακας Κύπρου και Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις της 11ης Γιορτής Χαλβά Φαρσάλων συνδιοργανώθηκε από τον ΟΠΑΚΠΑ του Δήμου Φαρσάλων και τον Γυμναστικό Σύλλογο Φαρσάλων (Σκακιστικό Τμήμα) το 1ο Ανοικτό Ατομικό Τουρνουά Σκακιού Φαρσάλων, που διεξήχθη στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων.

Στις εκδηλώσεις για την 11η Γιορτή Χαλβά Φαρσάλων συμμετείχαν οι κάτωθι χαλβαδοποιοί - ζαχαροπλάστες: Κώστας Σιαμέτης, Γιώργος Δημητρίου, Αυγουστίνος Αζάς, Χρήστος Γούναρης, Βασίλης Σίμος, Δημήτρης Αλεξόπουλος, Αθανάσιος Αρχοντής, Αχιλλέας Καταραχιάς, Κώστας Κυρίτσης.

Ακόμη, συμμετείχαν παραγωγοί τοπικών προϊόντων και διάφοροι σύλλογοι:

Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι παραγωγοί: Βιοτεχνία Ζυμαρικών "Το Σπιτικό της Άρτεμις" - Άρτεμις Δημητρακοπούλου, Βιολογικός Αμπελώνας Β.Κ. Στράτου, Ζαχαροπλαστείο Κυρίτση "Τα Γλυκά της Γιώτας", "ΑρλεκΟίνων Χώρα" Βιολογική - Αμπελουργία – Οινοποιία, Στατήρη Μαρία "Παραγωγός Μελιού Bee Natural", "Therma Fresh" Φυσικός Χυμός Ροδιού - Γρ. Γκουντόπουλος, "Το Κτήμα της Ηλιάδας" Οικοτεχνία - Μυργιώτη Ηλιάδα, "Κοιλάδα του Ενιπέα" - Φυσικά προϊόντα ποιότητας, AFROMEX, Συσκευασίες Τοπικών Προϊόντων - Δημ. Γακόπουλος και οι Σύλλογοι: Χαμόγελο του Παιδιού, 2ο Σύστημα Προσκόπων Φαρσάλων, Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., Αιμοδοτικός Σύλλογος Φαρσάλων, Εμπορικός Επιχειρηματικός Σύλλογος Φαρσάλων.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, οι βουλευτές κ. Χρ. Κέλλας, κ. Νίκος Παπαδόπουλος, κ. Γιώργος Κατσιαντώνης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κ. Νίκος Τσιλιμίγκας, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Φαρσάλων κ. Βάιος Νικολάου, πολιτευτές, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, τοπικοί σύμβουλοι, στρατιωτικές αρχές, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass