ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γραφεία στη Λάρισα, δράσεις σε 6 δομές

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2016 10:11
Από δράση της Υπάτης Αρμοστείας στις Θερμοπύλες Από δράση της Υπάτης Αρμοστείας στις Θερμοπύλες

 Με τη λειτουργία Γραφείων και στη Λάρισα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εντείνει τις δράσεις της στην περιοχή.

Η παρουσία της Υπάτης Αρμοστείας στη Λάρισα ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο (από τον περασμένο Αύγουστο μίσθωσε και γραφεία) προσφέροντας πλέον υπηρεσίες σε έξι δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Κεντρική Ελλάδα, όπως στο Κυψελοχώρι Συκουρίου, στον Βόλο, στα Τρίκαλα, στις Θερμοπύλες, στη Ριτσώνα και στα Οινόφυτα.

Η 15μελής ομάδα της Υπάτης Αρμοστείας στη Λάρισα αποτελείται από προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων (Νομική Προστασία, Field, Διοίκηση, Οδηγοί, κτλ.) ενώ προβλέπεται η ενίσχυση της ομάδας με 10 ακόμα άτομα.

Η ομάδα της Υπάτης Αρμοστείας στη Λάρισα, παράσχει σειρά υπηρεσιών στις 6 δομές για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, όπως «προγράμματα ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης».

Για το έργο στην περιοχή, από την Ύπατη Αρμοστεία διευκρινίζεται στην «Ε», ότι «παρέχουμε πληροφόρηση και ενημέρωση στους πρόσφυγες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς και για τη διαδικασία ασύλου, μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης, σε γλώσσα που κατανοούν με τη βοήθεια διερμηνέων.

Επίσης, διευκολύνουμε τη μετακίνηση των προσφύγων προς τα Γραφεία Ασύλου για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους. Βοηθάμε στον εντοπισμό ευάλωτων περιπτώσεων (όπως ασυνόδευτοι ανήλικοι και θύματα έμφυλης βίας) και στην παραπομπή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες. Συμβάλλουμε στον συντονισμό και την ενδυνάμωση, μέσα από την προσφορά τεχνογνωσίας, των φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν παρουσία στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Τέλος, υλοποιούμε μια σειρά από προγράμματα και δράσεις, με τη συμμετοχή των ίδιων των προσφύγων και με σκοπό να καλυφθούν ανάγκες που έχουν εντοπίσει οι ίδιοι, όπως για παράδειγμα δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης για τα παιδιά στις δομές φιλοξενίας.

Για την υλοποίηση των παραπάνω και πολλών ακόμα δράσεων, η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται στενά με εταίρους και οργανώσεις, όπως το Danish Refugee Council, International Μedical Corps, Lighthouse, Γιατροί του Κόσμου, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, κτλ».

Να σημειωθεί τέλος ότι οι 90 εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μέσω κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ για τη στήριξη της δομής φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» θα εκπαιδευτούν από το προσωπικό του γραφείο της Υπάτης Αρμοστείας στη Λάρισα.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass