ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΕΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ «ΑΣΤΕΓΟΙ»

Έμεινε και από καφενείο το Χειμάδι

* Το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο *Τι λένε οι κάτοικοι στην «Ε» ζητώντας λύση

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2016 12:15
Μόνο μέρος συγκέντρωσης των κατοίκων είναι τα παγκάκια στο πλάι της εκκλησίας Μόνο μέρος συγκέντρωσης των κατοίκων είναι τα παγκάκια στο πλάι της εκκλησίας

 ΧΕΙΜΑΔΙ Του Κώστα Τσόλα

Είναι ένα δυναμικό χωριό με καλλιέργειες και κτηνοτροφία μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το Συκούριο και σε κοντινή απόσταση από τη Λάρισα με περίπου 250 μόνιμους κατοίκους που το καλοκαίρι σχεδόν διπλασιάζονται. Ο λόγος για το Χειμάδι του Δήμου Τεμπών, πρώην Δήμου Νέσσωνος.

Κι όμως οι κάτοικοι του Χειμαδίου νιώθουν ότι ζουν στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδος και πάνω στα ψηλά βουνά και αυτό γιατί στερούνται εκείνο που στεριώνει την ελληνική ύπαιθρο και της δίνει δύναμη στην καθημερινότητα. Τους λείπει το καφενείο του χωριού. Μάλιστα. Το Χειμάδι εδώ και εννέα μήνες, από τον περασμένο Ιανουάριο, δεν έχει πλέον καφενείο και οι κάτοικοί του αποζητούν αυτή τη θαλπωρή, αλλά μάταια.

Η «Ε» χθες βρέθηκε στο Χειμάδι και συνομίλησε τόσο με τον πρόεδρο του χωριού όσο και με τους κατοίκους του, κυρίως ηλικιωμένους οι οποίοι λόγω έλλειψης καφενείου συγκεντρώνονται στην πλατεία στα παγκάκια στο πλάι της εκκλησίας.

Η πρώτη κουβέντα μετά το καλωσόρισμα ήταν: «Θέλουμε να σε κεράσουμε κάτι, καφέ, αναψυκτικό, ακόμα και ένα τσιπουράκι αλλά δεν μπορούμε διότι δεν έχουμε καφενείο. Κι εμείς εννέα μήνες «άστεγοι» είμαστε». Κουβέντα με χιούμορ, αλλά πικρό χιούμορ που δείχνει ότι αυτόν τον απλό χώρο συνεύρεσης, το καφενείο του χωριού, δεν τον έχουν. Δεν γκρινιάζουν για την οικονομική κρίση, τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους, γκρινιάζουν και ζητούν καφενείο.

Το πρόβλημα αναμένεται να γίνει ακόμα πιο έντονο τους χειμερινούς μήνες όπου με τις βροχές, τα χιόνια και το κρύο οι άνθρωποι του χωριού δεν θα μπορούν να σταθούν ούτε στα παγκάκια της πλατείας. Ακόμα και για τα κοινωνικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους χωριών και πόλεων όπως είναι ο καφές μετά από μια κηδεία ή μνημόσυνο ενός συμπατριώτη τους δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν.

Χθες στην πλατεία του Χειμαδίου συναντήσαμε τον πρόεδρο του χωριού κ. Λευτέρη Σεβδαλή και μας μίλησε για το πρόβλημα και τις νέες εξελίξεις. Επίσης συναντήσαμε τον μέχρι τώρα ιδιοκτήτη του καφενείου – ταβέρνας το οποίο λειτουργούσε ανελλιπώς 70 χρόνια με την ονομασία «Καλή καρδιά Περιβολίου». Ο κ. Βαγγέλης Νούσιος είχε την ευθύνη του καταστήματος τα τελευταία 40 χρόνια. Μας είπε: «Εκλεισα το κατάστημα όχι μόνο λόγω ηλικίας, αλλά και γιατί δεν υπήρχε μεγάλη πελατεία, τα έξοδα πολλά, ασφάλιση, φόροι, άλλα έξοδα, αλλά και εννέα μήνες τώρα κανένας δεν μου ζήτησε να το νοικιάσει».

Πέρα όμως από τον συγκεκριμένο χώρο δεν υπάρχει και άλλο κατάλληλο οίκημα για να γίνει χώρος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα ίδια περίπου λόγια και από τον ιδιοκτήτη καφενείου κ. Μιχάλη Στραβέλα οποίος έκλεισε την επιχείρησή του το 2005.

Ωστόσο οι κάτοικοι του χωριού είναι δεμένοι και ενωμένοι μεταξύ τους και προσπαθούν για την καθημερινότητα. Μάλιστα ο κ. Νούσιος ανέλαβε προσωρινά το κλάδεμα των μουριών στην πλατεία γιατί τα κλωνάρια μεγάλωσαν και όπως λέει εμποδίζουν τη διέλευση του λεωφορείου του ΚΤΕΛ.

Το Χειμάδι εδώ και 20 χρόνια είναι χωρίς σχολείο, χωρίς αρτοποιείο, τώρα και χωρίς καφενείο. Μόνοι ζωντανοί φορείς η εκκλησία, η ομάδα του χωριού, ο Α.Ο. Χειμαδίου και ένα παραδοσιακό μπακάλικο. Εκεί η κ. Ελένη Πίσσια προσφέρει τα απαραίτητα. Η ίδια συντροφιά με τη μικρούλα εγγονή της εξυπηρετεί ντόπιους, αλλά κυρίως τους περαστικούς οι οποίοι θέλουν να πιούν ένα νερό, ένα αναψυκτικό.

Η έλλειψη καφενείου στο χωριό τέθηκε ως πρόβλημα των κατοίκων του από αντιπροσωπεία προχθές κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών και μετά από συζήτηση και προτάσεις καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί τρόπος λύσης του προβλήματος, ο οποίος όμως δεν προβλέπεται να είναι σύντομος.

Τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης από τον πρόεδρο του χωριού κ. Λευτέρη Σεβδαλή και από νέους κυρίως συμπατριώτες του και αποφασίστηκε να ενοικιαστεί ένα κεντρικό οικόπεδο κι εκεί να γίνει από τον Δήμο Τεμπών μια προκάτ αίθουσα για χρήση καφενείου και ως χώρου γενικότερα συνάντησης των κατοίκων του χωριού.

Το κοινωνικό αυτό θέμα έχει συζητηθεί από τον πρόεδρο και τους κατοίκους του Χειμαδίου με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass