Στην Επιτροπή Υγείας ο αντιφυματικός εμβολιασμός

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2016 11:08

Στην Επιτροπή Υγείας του Δήμου Λαρισαίων θα συζητηθεί τελικά το θέμα του αντιφυματικού εμβολιασμού, θέμα που συζητήθηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας μετά από πρόταση της δημοτικής παράταξης του κ. Εκτ. Νασιώκα.

Συνεδρίαση στην οποία, εκτός ημερήσιας διάταξης, συζητήθηκε το θέμα της μεταστέγασης του 4ου ΕΠΑΛ στο σχολικό συγκρότημα που μέχρι πρότινος στεγαζόταν το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπως και το θέμα της τοποθέτησης του κ. Μάνθου Σαρρή στη θέση του γενικού γραμματέα του Δήμου, μετά από ερώτηση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένας Καραλαριώτου.

Για το θέμα του αντιφυματικού εμβολιασμού ο κ. Νασιώκας τόνισε πως εδώ και 3 χρόνια τα παιδιά δεν εμβολιάζονται κατά της φυματίωσης ενώ με πρόσφατη απόφαση του γεν. γραμματέα του Υπ. Υγείας Ι. Μπασκόζου αλλάζει το καθεστώς. Για να προτείνει να ελεγχθούν τα παιδιά που δεν εμβολιάσθηκαν αυτή την τριετία και παράλληλα να ξεκινήσει η εφαρμογή της Οδηγίας, ζητώντας το θέμα να συζητηθεί στην Επιτροπή Υγείας.

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής ο δημοτικός σύμβουλος Γιάν. Μπουσμπούκης διευκρίνισε ότι επιστημονικά θέματα δεν μπορούν να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο κρίνοντας θετική την απόφαση που ελήφθη από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για το νέο καθεστώς διευκρινίζοντας ότι «ακόμη και ο αντιφυματικός εμβολιασμός δεν προφυλάσσει από τη φυματίωση».

Με τον δημοτικό σύμβουλο Δημ. Μπαμπαλή να σημειώνει πως το ίδιο καθεστώς ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διευκρινίζοντας ότι με το θέμα των ελλείψεων στο παρελθόν «υπήρξε ζήτημα τύπου και όχι ουσίας» και πως «ο εμβολιασμός γίνεται για να προφυλαχθούν τα παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου».

Ο δημοτικός σύμβουλος και διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστ. Αντωνίου διευκρίνισε πως στο ζήτημα της πρόληψης δεν υπήρξε πρόβλημα, τονίζοντας ότι ένα θέμα που υφίσταται σήμερα «αφορά στον αντιγριπικό εμβολιασμό όλων όσοι φιλοξενούνται σε καταυλισμούς προσφύγων», θέμα που θα διευθετηθεί.

Η κ. Καραλαριώτου συμφώνησε με τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή σημειώνοντας επίσης την ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού με αφορμή και τη λειτουργία του καταυλισμού στο Κουτσόχερο. Σύμφωνος ήταν και ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης ενώ εκ μέρους της παράταξης Διαμάντου ο σύμβουλος Μαρ. Ξηρομερίτης, διαβάζοντας στο σώμα την εγκύκλιο Μπασκόζου ζήτησε «να εξετασθεί με σοβαρότητα η πρόταση Νασιώκα» αλλά και, όπως είπε, «να κινηθούμε με υπευθυνότητα».

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ Π. Κρίκης τόνισε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής «η στρατηγική είναι, το κόστος του εμβολιασμού να μεταφερθεί στην ατομική ευθύνη της οικογένειας» και πως «η κυβερνητική απόφαση στρέφεται κατά των λαϊκών στρωμάτων» ζητώντας να διασφαλισθεί, γενικότερα, ο δωρεάν εμβολιασμός.

Στη δευτερολογία του ο κ. Νασιώκας διευκρίνισε ότι η πρότασή του «δεν αμφισβητεί την απόφαση του Υπουργείου Υγείας» και πως συμφωνεί «με το νέο καθεστώς» επιμένοντας να συζητηθεί το θέμα την Επιτροπή Υγείας εκφράζοντας επιφυλάξεις για την εφαρμογή της απόφασης από τις κρατικές δομές.

Με τον κ. Μπαμπαλή να χαρακτηρίζει «πολιτικά επικίνδυνη» την τοποθέτηση του κ. Ξηρομερίτη, ως προς το σκέλος των προσφύγων, σημειώνοντας ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ επιτηρεί επιδημιολογικά» αυτά τα θέματα, και πως «ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει για να προστατευθούν τα παιδιά των προσφύγων και όχι γιατί κινδυνεύει η κοινωνία και τα γύρω χωριά των καταυλισμών», με τον κ. Σούλτη να προτείνει τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Υγείας η οποία δεν έχει συνέλθει μέχρι σήμερα.

ΓΕΝΙΚΟΣ

Νωρίτερα η κ. Καραλαριώτου ζήτησε να πληροφορηθεί αν ο γενικός γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων Μάνθ. Σαρρής ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του, εάν αμείβεται και εάν υπάρχει θέμα με το πτυχίο του.

Ο δημαρχεύων κ. Σούλτης (ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης απουσίαζε χθες σε ταξίδι στο εξωτερικό) τόνισε πως «ο κ. Σαρρής έχει τοποθετηθεί με ΦΕΚ από τον περασμένο Μάιο και ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Ελεγκτικού, μέχρι σήμερα δεν αμείβεται».

Με τον κ. Σαρρή να διευκρινίζει πως «νόμιμα ασκώ καθήκοντα με βάση και το ΦΕΚ» και πως για το θέμα (της ισοτιμίας) του πτυχίου του ΚΑΤΕΕ που διαθέτει, μια και για τη θέση απαιτείται πτυχίο Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ «ο Επίτροπος έχει θέσει ερώτημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο αναμένεται να αποφανθεί».

Η κ. Καραλαριώτου διευκρίνισε πως «δεν είναι προσωπικό το θέμα» ρωτώντας τον κ. Σαρρή αν «ασκεί το επάγγελμα του διαφημιστή» με τον κ. Σαρρή να απαντά «όχι, εδώ και τρία χρόνια» με τον κ. Τζανακούλη να σημειώνει πως τα πτυχία των ΚΑΤΕΕ έχουν ισοτιμηθεί με αυτά των ΤΕΙ.

4ο ΕΠΑΛ

Πριν την ημερήσια διάταξη η διευθύντρια του 4ου ΕΠΑΛ Λάρισας Σωτηρία Ντάφου, παρουσία εκπαιδευτικών του σχολείου, ζήτησε τη μεταφορά του σχολείου στο κτίριο που στεγαζόταν το Τμήμα Βιοχημείας Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να επιλυθεί το κτιριακό πρόβλημα.

Με τον κ. Σούλτη να τονίζει ότι ο Δήμος Λάρισας έχει ήδη λάβει αυτή την απόφαση «ακόμη και αν το κτίριο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ» με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Αλ. Μπατζανούλη να σημειώνει πως «από Δευτέρα ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης» με το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετεί ομόφωνα τη σχετική απόφαση.

Να σημειωθεί τέλος ότι με πρωτοβουλία της παράταξης του ΚΚΕ, το Δημοτικό Συμβούλιο – ομόφωνα επί των παρισταμένων - εξέδωσε ψήφισμα στήριξης του δημάρχου Πατρών Κώστα Πελετίδη που «διώκεται επειδή δεν διευκόλυνε τη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass