ΕΣΠΑΣΑΝ ΛΑΜΠΕΣ ΒΥΘΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Βανδαλισμοί στο Κηποθέατρο

* Οι Λαρισαίοι σχολιάζουν τα συνθήματα στους τοίχους

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2016 12:00

Της Ζωής Παρμάκη, φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Έσπασαν παγκάκια, ξήλωσαν κυβόλιθους και πλάκες, κράσπεδα, πέταξαν πέτρες στην είσοδο μνημείου, βύθισαν τον χώρο στο σκοτάδι. Εικόνες καταστροφής στο πάρκο του Κηποθεάτρου. Σε έναν χώρο που τα καλοκαίρια δροσίζει τους Λαρισαίους αλλά και καθημερινά φιλοξενεί παιδιά και γονείς για παιχνίδι. Τα Σαββατοκύριακα ακόμα και του χειμώνα δεν είναι λίγοι εκείνοι που το επισκέπτονται.

Οι εικόνες όμως μαρτυρούν ότι κάποιοι δεν διαθέτουν κανόνες καλής συμπεριφοράς, δεν σέβονται τη δημόσια περιουσία, επικεντρώνονται στο να κάνουν καταστροφές στο πάρκο αντί να απολαμβάνουν τον περίπατό τους σε αυτό.

Ζημιές οι οποίες είναι κοστοβόρες για τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων και συγχρόνως δημιουργούν κινδύνους για τα μικρά παιδιά και για τους ποδηλάτες. Στο πέρασμά τους κάποιοι έσπασαν ένα τμήμα από παγκάκι, ξήλωσαν τον πεζόδρομο, έριξαν πέτρες στην είσοδο του μνημείου, ξήλωσαν την επιγραφή του, έσπασαν τις λάμπες ηλεκτροφωτισμού.

Το μνημείο Εθνικής Αντίστασης, έργο του διάσημου γλύπτη Φιλόλαου Τλούπα άλλο γκράφιτι δεν χωρά. Δεν έχει σημασία το μήνυμα που περιγράφεται στο μνημείο, ούτε τίθεται θέμα φύλαξης και ασφάλειας του χώρου καθώς δεν είναι δυνατό να φυλάσσονται πάρκα και παγκάκια προκειμένου να αποτραπούν οι βανδαλισμοί. Αλλά ένας χώρος που αποτελεί διέξοδο από το τσιμέντο του κέντρου της πόλης, ένας χώρος πρασίνου δεν μπορεί να υφίσταται βίαιες και αυθαίρετες παρεμβάσεις. Να αποτελεί «διέξοδο» της οργής ορισμένων.

Τα πάντα είναι εκτεθειμένα στην μπογιά εκείνου που θα διαλέξει τοίχο για να εκφράσει την ποδοσφαιρική του αγάπη, τα πολιτικά του πιστεύω, τον έρωτά του. «Κανένας δε το κάνει στον τοίχο του σπιτιού του. Θα προτιμήσει μια κεντρική τοποθεσία ή ένα μνημείο για να γράψει το σύνθημά του για να μοιραστεί τον έρωτά του με όλη την πόλη. Δεν είναι δυνατό να αναπτύσσεται ιδιοκτησιακή σχέση με τον δημόσιο χώρο. Ούτε να επικρατεί η λογική ότι επειδή είναι κάτι δημόσιο μπορεί ο καθένας να εκτονώσει πάνω σε αυτό την οργή του, τη βιαιότητά του», αναφέρουν στην «Ε» Λαρισαίοι που επισκέπτονται καθημερινά το Κηποθέατρο αλλά και την κοίτη του Πηνειού για τον περίπατό τους. «Τι πιο κακόγουστο από τη θέα ενός ξερού συνθήματος; Μου προκαλούν δυσφορία. Απαιτείται σεβασμός στην ιδιωτική και δημόσια περιουσία. Είναι θράσος και εγωιστικό να επιβάλεις την άποψή σου με αυτόν τον εκκωφαντικό τρόπο. Πρόκειται για μια μορφή καταπάτησης, καταστροφής της δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας», συμπληρώνουν.

Να διευκρινιστεί ότι το γκράφιτι είναι και τέχνη, έργα με γκράφιτι προκαλούν τον θαυμασμό του κοινού και πρόκειται για έργα που δεν εκμεταλλεύονται τον χώρο ενός μνημείου. Που σέβονται τους άσχημους και άδειους μπετονένιους τοίχους και τους διακοσμούν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass