ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Με λαμπρότητα γιορτάσθηκε ο Άγιος Δημήτριος

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2016 11:21

Μεγάλες εορτές και πανηγύρεις τελέσθηκαν σε πολλούς εορτάζοντες ιερούς ναούς της Λαρισαϊκής Εκκλησίας, αφιερωμένους στον Αγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο τον Μυροβλύτη και Θαυματουργό.

Ιδιαίτερα στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Τυρνάβου και στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, έλαβαν χώρα πλούσιες λατρευτικές εκδηλώσεις κατά το διήμερο της λαμπράς και ξεχωριστής αυτής πανηγύρεως του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου.

Νέα Σμύρνη

Πλήθη πιστών όμως από τη Ν. Σμύρνη και όλη τη Λάρισα, συμμετείχαν και στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πάνδημο εορτασμό του ενδόξου μεγαλομάρτυρος, Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου και Θαυματουργού, ανήμερα της εορτής, προκειμένου να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων και να ασπασθούν τις χαριτόβρυτες εικόνες του Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου και της Παναγίας Κριτσιλαριώτισσας, της και Ζωοδόχου Πηγής από τα Μύρα της Λάρισας. Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, π. Αχίλλιος μίλησε για την αγωνιστικότητα του εορταζομένου Αγίου, τη σθεναρά ομολογία του, το χριστοβίωμα και τη φλογερή δύναμη της πίστεώς του. Στο τέλος της πανηγυρικής αυτής θείας λειτουργίας ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος χειροθέτησε τέσσερις νέους αναγνώστες, ευλογημένα παιδιά της ενορίας, που διακονούν ήδη στο ιερό βήμα και στα αναλόγια της ενορίας και που διακρίνονται για το ήθος τους και την κατά Θεόν παιδεία τους, ευχηθείς σε αυτά καλή και ευλογημένη διακονία μέσα στην Εκκλησία του Χριστού, τη Θεοΐδρυτη και πλησίον των εφημερίων του ιερού ναού π.Γεωργίου και π.Φωτίου.

ΣΕ ΤΥΡΝΑΒΟ, ΔΕΛΕΡΙΑ, ΔΑΜΑΣΟΥΛΙ

ΤΥΡΝΑΒΟΣ( Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Με θρησκευτική ευλάβεια και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρχών και πολλών πιστών προχθές παραμονή και χθες ανήμερα της γιορτής τιμήθηκε ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης στον Τύρναβο, στα Δελέρια, τον οικισμό του Μαυρολίθου Αμπελώνα και στον οικισμό του Δαμασουλίου.

Στον ενοριακό ναό του Αγίου Δημητρίου Τυρνάβου προχθές Τρίτη στις 7.00 απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου.

Χθες, ανήμερα της γιορτής, τελέστηκε όρθρος και εορταστική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του αρχιερατικού επιτρόπου Τυρνάβου αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνού και με τη συμμετοχή των ιερέων της πόλης του Τυρνάβου.

Στον Τύρναβο πολλοί πιστοί χριστιανοί συμμετείχαν στον πανηγυρικό εσπερινό, την παραμονή της γιορτής, όπου χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ο οποίος μίλησε για τη δόξα και τον θρίαμβο του μαρτυρίου. Στο τέλος της ιεράς αυτής συνάξεως χειροθέτησε αναγνώστη τον φιλοπρόοδο νέο της ενορίας, Γεράσιμο Καραμπίνη, γιο του εφημερίου π. Ιωάννη, στον οποίο ευχήθηκε να διαπρέψει στην αρετή και την κατά Θεόν προκοπή μέσα στον αμπελώνα του Κυρίου.

Στον εσπερινό, παρουσία του κ. Ιγνατίου τον Δήμο Τυρνάβου εκπροσώπησε η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Τυρνάβου κ. Φανή Μπίλιου – Λαγκιόλη.

ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟΛΙΘΟ

Πλούσιες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου στον Μαυρόλιθο Βρυοτόπου Αμπελώνα στον εκεί πανηγυρίζοντα ιερό ναό. Χθες Τετάρτη ιερουργούντος του αρχιερατικού επιτρόπου Αμπελώνα πρωτ. Νεκταρίου Φωκίδη τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία, θείο κήρυγμα, αρτοκλασία και περιφορά της εικόνας του Αγίου Δημητρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου κ. Ρούλα Σουρλαντζή – Ζαχαράκη η οποία εκπροσώπησε τον Δήμο Τυρνάβου στις εκδηλώσεις, ο ναός του Αγίου Δημητρίου Μαυρόλιθου χτίστηκε το 1788 όπως αναγράφεται σε μια από τις εικόνες του τέμπλου. Είναι ρυθμού Βασιλικής με ενσωματωμένο το Νάρθηκα σαν ένα μικρό παρεκκλήσι. Στην είσοδο υπάρχει η εικόνα του Αγίου Νικολάου που ακουμπά με το ένα χέρι προστατευτικά την Αγία Ειρήνη σε μικρή ηλικία πράγμα σπάνιο σε αγιογραφίες. Στον επισκέπτη εντύπωση κάνουν και οι παλιές τοιχογραφίες στη βορεινή εσωτερική πλευρά του ναού. Πραγματικά στον ναό αυτό μπορείς να διακρίνεις την αγάπη που έχουν στον Άγιο οι χωριανοί μια και ο ναός λάμπει από καθαριότητα και περιποίηση. Οι πιστοί προσκυνητές του Αγίου Δημητρίου Μαυρόλιθου ήταν πάρα πολλοί και ο ναός πραγματικά ήταν γεμάτος και μέσα αλλά και στον προαύλιο χώρο. Στο τέλος της λειτουργίας έγινε περιφορά της εικόνας και αρτοκλασία στο προαύλιο του ναού. Ακολούθησε δεξίωση στο παλιό Δημοτικό Σχολείο που σήμερα άνοιξε τις πόρτες του να υποδεχθεί τους πιστούς. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους ασχολήθηκαν να μην λείψει σήμερα τίποτα από τον ιερέα Νεκτάριο αλλά και για τους πιστούς.

Επίσης ο Άγιος Δημήτριος γιορτάστηκε στα Δελέρια παρουσία του δημάρχου Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση και στο Δαμασούλι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass