ΣΕ ΓΕΜΑΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Υπό προϋποθέσεις προοπτική για την Ελλάδα

* Ευάγγελος Βενιζέλος, Θανάσης Βακάλης και Χρήστος Χωμενίδης καθήλωσαν το κοινό με τις ενδιαφέρουσες ομιλίες τους

Δημοσίευση: 01 Νοε 2016 11:46

Του Κώστα Γκιάστα

Σε μια γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου «Divani», τρεις άνθρωποι με διαφορετικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας ο καθένας, ένας πολιτικός, ένας συγγραφέας και ένας επιχειρηματίας μίλησαν για τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της Ελλάδας και μέσα από επιχειρήματα και σκέψεις καθήλωσαν το κοινό.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, κ. Ευάγγελος Βενιζέλου, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «ΘΕΣγάλα», κ. Θανάσης Βακάλης αλλά και ο συγγραφέας κ. Χρήστος Χωμενίδης ήταν οι ομιλητές της εκδήλωσης που διοργάνωσε στη Λάρισα ο "Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση", με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Θεσμική εκτροπή και οικονομικό αδιέξοδο. Οι προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης».

Αρχικά μίλησε ο κ. Βακάλης που μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι: «Η παγκόσμια οικονομία κινείται με τους γνωστούς κανόνες: της αγοράς, της επιχειρηματικότητας, του σκληρού και δημιουργικού ανταγωνισμού, της καινοτομίας, της ποιοτικής και ποσοτικής εξέλιξης των αγαθών. Αναγνωρίζει εμπράκτως και ενθαρρύνει το δούναι και λαβείν και σε αναγκάζει να στοχεύεις στο win. Στους πιο ισχυρούς δε επιτρέπει μια ευελιξία να κινούνται πιο συχνά στο winwin.

Στη χώρα μας το οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζεται φαίνεται αυτιστικό ή ελαφρώς αυταρχικό. Δεν μπορεί να συντονιστεί και να ακολουθήσει το παραπάνω πρότυπο.

… Αντίθετα στη χώρα μας βλέπουμε η καινοτομία, η υγιής επιχειρηματικότητα, η συνέπεια, σχεδόν να τιμωρούνται, στον βωμό μιας απλουστευτικής λογικής συμψηφισμών. Και ταυτόχρονα βλέπουμε οι κανόνες που επιβάλλονται να ευνοούν αυτόν που δεν είναι συνεπής, τον ανέντιμο, αυτόν που δεν έχει θωρακίσει τα οικονομικά της επιχείρησής του, αυτόν που επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, όντας σίγουρος ότι το κράτος μπορεί να παρεμβαίνει στην οικονομία, επιβραβεύοντας επί της ουσίας την κακή διαχείριση. Κατά κάποιον τρόπο, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι και αυτοί βοηθούν στην ανάπτυξη. Στην ανάπτυξη της παραοικονομίας, της κακοδαιμονίας, της αισχροκέρδειας και της εγχώριας μιζέριας»

Στη συνέχεια της ομιλίας του στήριξε τις προτάσεις του σε δύο βασικές έννοιες: σταθερότητα και ευελιξία και εν κατακλείδι επισήμανε τα εξής: «Δεν μπορούμε πλέον να καθόμαστε απαθείς, θεωρώντας ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Όλοι οι πολίτες που συμμετέχουμε ή μπορούμε να συμμετέχουμε, ο καθένας από το μετερίζι του, στη δημιουργία νέων δεδομένων, πρέπει να αποδεχτούμε τον ρόλο μας και να δράσουμε. Καμία ανατροπή δεν γίνεται νομοτελειακά. Πρέπει να αναλάβουμε δράση η οποία δεν μπορεί πια να είναι μόνο θεωρητική»

Ο ΧΡ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ

Ο κ. Χωμενίδης αφού τόνισε πως ο κ. Βακάλης αποτύπωσε πολύ σωστά την πραγματικότητα επισήμανε πως «αν τα έλεγε αυτά δύο χρόνια πριν θα του έλεγαν πως τι τον έπιασε με τόση απαισιοδοξία καθώς θα έρθει η αριστερά και θα σκίσει τα μνημόνια. Τώρα ύστερα από δύο χρόνια αριστεράς κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Ακόμα και ο επίσημος κυβερνητικός λόγος είναι σε τεράστια απόσταση από την πραγματικότητα την οποία ζούνε όλοι οι συμπολίτες μας».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες… «Έγινε αυτή η ιστορία με το ΣτΕ και πώς αντιδρά η κυβέρνηση; Προτείνει τον Πολύδωρα για πρόεδρο. Δεν καταλαβαίνει πως πρώτα πρέπει να καταλάβει τι είναι αυτή η απόφαση και μετά να μιλήσει για πρόσωπα. Αυτό είναι το πρώτο ανεδαφικό. Το δεύτερο και βαθύτερο είναι πως έχει μετατρέψει σε μείζον θέμα του τελευταίου τριμήνου τη ρύθμιση του τηλεοπτικού πεδίου χωρίς να αντιλαμβάνεται πως αυτή η ιστορία είναι έωλη. Ότι οι άνθρωποι κάτω των 40 δεν βλέπουν πια τηλεόραση. Πως η ιδέα δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης θα είναι ιστορία. Θα τα έχουμε όλα μέσω ίντερνετ και θα διαλέγουμε το είδος και την ποσότητα που θέλουμε. Τελείωσε η τηλεόραση που ξέραμε. Είναι αστεία η υπόθεση επί της ουσίας».

Προσπάθησε να αφηγηθεί ως συγγραφέας τι έγινε και φτάσαμε ως εδώ λέγοντας πως το ερώτημα το έθεσε χωρίς να το ξέρει καν ο ίδιος, ο νομπελίστας Περουβιανός συγγραφέας, Μάριο Βάργκας Λιόσα με τίτλο «Πότε πήραμε την κάτω βόλτα» παρουσιάζοντας διάφορες εκδοχές.

Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος άρχισε λίγο ανάποδα, όπως ο ίδιος ανέφερε: «Ναι η Ελλάδα έχει προοπτική, μέλλον και μπορεί να επανέλθει στην κανονικότητα ενός κράτους – μέλους της Ε.Ε. Να αξιοποιήσει τις δυνάμεις που διαθέτει σε όλους τους τομείς, κερδίζοντας το χαμένο χρόνο και έδαφος, να ξαναγίνει μια χώρα που συνομιλεί με το μέλλον. Για να το πετύχουμε όμως αυτό, υπάρχει μια θεμελιώδης προϋπόθεση που αφορά την κοινωνία, τη νοοτροπία της, τα στερεότυπά της, την ταυτότητά της, το ερώτημα αν η ίδια η κοινωνία μπορεί να λάβει αποφάσεις μέσα στο πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε…» και συνέχισε πως πρέπει η ίδια κοινωνία να καταλάβει πως έκανε μια επιλογή βλαπτική αλλά η πρώτη προϋπόθεση είναι να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για το ποιοι έλεγαν αλήθεια και ποιοι ψέματα».

* Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης κ. Κων. Αγοραστός, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Νικ. Τσιλιμίγκας και η περιφερειακή σύμβουλος κ. Λίτσα Λιακούλη, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτής κ. Βασίλης Έξαρχος, ο γραμματέας του Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ κ. Γιαννούλας, ο πρώην διοικητής των νοσοκομείων Λάρισας κ. Κων. Καραμπάτσας, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Γιάννης Στεφανίδης, ο πρόεδρος των ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Π. Γούλας, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιάννης Μακρυγιάννης.

Συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Γιουρμετάκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass