ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Προκλητική η πρόταση για Πολύδωρα στο ΕΣΡ…

Δημοσίευση: 01 Νοε 2016 12:04

Του Κώστα Γκιάστα

Προκλητική και συνάμα βλαπτική για τους ίδιους τους εμπνευστές της, χαρακτήρισε την πρόταση Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος χθες από τη Λάρισα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν ανέβει στο βήμα για την ομιλία του στην εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση» βρήκε χρόνο για να σχολιάσει στους δημοσιογράφους την επικαιρότητα και στάθηκε φυσικά στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Μίλησε για την απόφαση του ΣτΕ με την ιδιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου χαρακτηρίζοντας «τα… πράγματα προφανή και αυτονόητα». Χρησιμοποίησε την έκφραση πολιτικής παρακμής, που είχε χρησιμοποιήσει για την κυβέρνηση και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες νωρίτερα και αναφέρθηκε στον ρόλο της Κεντροαριστέρας.

Πιο συγκεκριμένα:

«Με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών που είναι ένα σύμπτωμα, η κυβέρνηση δεν έχει βρεθεί απλώς σε πολιτικό αδιέξοδο αλλά έχει διαμορφώσει συνθήκες πολιτικής παρακμής και η παρακμή αυτή επηρεάζει την καρδιά του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, τους θεσμούς. Όλα δε αυτά συμβαίνουν την ώρα που η οικονομία δεν μπορεί να αναταχθεί, δεν μπορεί να ξεπεράσει τον φραγμό της ύφεσης δηλαδή τις επιπτώσεις της πολιτικής που άσκησαν ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ιδίως το πρώτο εξάμηνο του 2015 αλλά και όλη την περίοδο από τότε που εξελέγη μέχρι σήμερα. Ενώ η χώρα χρειάζεται κινητοποίηση των δημιουργικών της δυνάμεων και ένα εθνικό σχέδιο και στρατηγική αυτό όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά γίνονται κινήσεις άτσαλες και τελικά βλαπτικές και για την οικονομία και για τη δημοκρατία.

* Πώς σχολιάζετε την απόφαση του ΣτΕ;

Για μένα ως καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου αυτά είναι πράγματα προφανή και αυτονόητα. Είχαμε επί μήνες την αντισυνταγματικότητα του λεγόμενου νόμου Παππά από την πρώτη στιγμή, από το φθινόπωρο του 2015. Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαμε αναπτύξει στη Βουλή, προσωπικά το είχα κάνει τρεις φορές, έγιναν καθ' ολοκληρίαν δεκτές από την ολομέλεια του ΣτΕ. Μόνο όποιος είναι παντελώς άσχετος ή είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει με θράσος και χυδαιότητα τους θεσμούς, δεν καταλαβαίνει τα πράγματα αυτά.

* Μιλήσατε για πολιτική παρακμή. Την ίδια ακριβώς έκφραση χρησιμοποίησε και ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, προ ολίγου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο. Ο ίδιος συμπλήρωσε όμως ταυτόχρονα πως χρειαζόμαστε εκλογές άμεσα. Ποια η δική σας άποψη;

- Εκλογές δεν μπορεί να επιβάλει η αντιπολίτευση. Εκλογές θα ήταν η σωστή επιλογή για τον κ. Τσίπρα αν είχε αίσθηση του εθνικού συμφέροντος και αν είχε και μια μέριμνα κάπως διορατική για την παράταξή του. Αυτό διότι η παραμονή της κυβέρνησης αυτής στην εξουσία είναι πιο δυσμενής παράγοντας όχι μόνο για την πολιτική αλλά και για την οικονομία. Η αλλαγή του πολιτικού συστήματος, ή αλλιώς περιβάλλοντος για να το πω καλύτερα είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε όλοι μαζί ενωμένοι και κυρίως οι αυθεντικές δυνάμεις που έχει η κοινωνία και η οικονομία, για την εθνική ανάκαμψη που είναι εφικτή. Μέσα στη χώρα υπάρχουν ενδογενείς πόροι, δυνάμεις που μπορούν να το κάνουν αυτό αλλά δυστυχώς εγκλωβίζονται στην υφιστάμενη πολιτική κατάσταση, στον συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώθηκε από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά.

* Η Κεντροαριστερά τι πλαίσιο πρέπει να έχει;

-Αυτό που ονομάζεται κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική παράταξη, τα διάφορα σχήματα πρέπει να ενωθούν για να μπορούν να έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική και αξιοπιστία, είναι ο θεματοφύλακας της εθνικής στρατηγικής. Εμείς κουβαλήσαμε το βάρος της δύσκολης στρατηγικής, οι άλλοι σταδιακά προσχώρησαν στις δικές μας απόψεις. Οι απόψεις μας δικαιώνονται εκ των πραγμάτων. Αυτό που κυριαρχεί για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ είναι η απόλυτη διάψευση σε όλα. Διάψευση σημαίνει απογοήτευση αλλά σημαίνει και ανάληψη πολιτικής ευθύνης και εφόσον αυτή είναι η στρατηγική εμείς είμαστε οι θεματοφύλακες και πρέπει να παίξουμε τον ρόλο αυτό. Πρέπει όποιοι είναι πραγματικά δημοκράτες και έχουν πραγματικά ευρωπαϊκό προσανατολισμό να κινηθούν στην κοίτη που διαμορφώνει η δική μας στρατηγική, για την οποία παλεύουμε επί χρόνια.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τον κ. Πολύδωρα για το ΕΣΡ…

-Νομίζω πως αυτό το θέμα εξαντλήθηκε. Νομίζω πως ήταν τόσο προκλητικό και απλοϊκό στη σύλληψή του που έβλαψε τους εμπνευστές του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass