ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ «ΧΑΡΑ I» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΝΤΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

Όνειρο ετών έγινε πραγματικότητα

Δημοσίευση: 01 Νοε 2016 11:00

Εγκαινιάσθηκε χθες στη Λάρισα, το κτίριο του Κέντρου Ημέρας Ατόμων με Αυτισμό «ΧΑΡΑ I», μετατρέποντας ένα όνειρο ετών σε πραγματικότητα έπειτα από πολυετείς προσπάθειες του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας.

Το «ΧΑΡΑ I» από χθες λειτουργεί και επισήμως στη Λάρισα, αφού μεταστεγάσθηκε από την ομώνυμη κοινότητα του Δήμου Κιλελέρ, ανακουφίζοντας δεκάδες οικογένειες του νομού με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.

Το σύγχρονο κτίριο, δίπλα από τον ξενώνα «Ελευθερία» στη συνοικία της Νεάπολης, είναι ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας (με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας) και υλοποιήθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων ενώ χθες, σε μια σεμνή τελετή, εγκαινιάσθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό και τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, οι οποίοι εξήραν τα αποτελέσματα της συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων, προς όφελος της κοινωνίας.

Το Κέντρο «ΧΑΡΑ I» με τη μεταστέγασή του στη Λάρισα, θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερες οικογένειες με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού να φιλοξενηθούν σε σύγχρονες εγκαταστάσεις καλύπτοντας τις ανάγκες με ολοκληρωμένα προγράμματα, ξεπερνώντας επίσης τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούσε η καθημερινή μετακίνηση των παιδιών, μέχρι πρόσφατα, στο χωριό Χαρά του Δήμου Κιλελέρ.

ΜΗΝΥΜΑ

Τον αγιασμό τέλεσε ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Λάρισας π. Ιγνάτιος ενώ στις πολυετείς προσπάθειες του Συλλόγου «να σπάσει η σιωπή για τον αυτισμό» αναφέρθηκε εκ μέρους του Συλλόγου η Γιάννα Φασούλα.

Με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, κατά τον χαιρετισμό του, να σημειώνει πως «είναι μεγάλη μέρα σήμερα γιατί ένα έργο ανθρώπινο, ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες πολλών, παραδίδεται σε έναν Σύλλογο υγιή, δημιουργικό και δραστήριο. Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από εδώ είναι ότι όπου η κοινωνία ενώνει τις δυνάμεις της υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας ένωσαν τις δυνάμεις τους και πέτυχαν σε μια δύσκολη στιγμή να παραδίδουν ένα έργο ανθρώπινο και χρήσιμο. Ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2007-2013 με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ, το οποίο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Λαρισαίων.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι το έργο είναι λειτουργικό και σ’ αυτό συμβάλλει τα μέγιστα ο Σύλλογος. Έτσι συνεχίζεται το κοινωνικό έργο που ξεκίνησε μετά την πρωτοβουλία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Ελευθερία», του αείμνηστου Τάκη Δημητρακόπουλου αλλά και της κ. Δανάης Δημητρακοπούλου. Με συμμαχίες, με συνέργειες και με συλλογικότητα, σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας μπορούμε να πετύχουμε πολλά και μεγάλα έργα για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν για να ολοκληρωθεί αυτό το θεραπευτικό κέντρο που δίνει τη δυνατότητα να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων που βιώνουν μια φυσική και κοινωνική αδικία. Είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να βοηθήσουμε τις οικογένειες και τους ανθρώπους αυτούς που ανεβαίνουν καθημερινά το δικό τους Γολγοθά».

Με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, κατά τον χαιρετισμό του να τονίζει πως «η ολοκλήρωση του κτιρίου του Κέντρου Ημέρας, σηματοδοτεί την προσπάθεια που καταβάλλει από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου. Η ολοκλήρωση του έργου, συμπληρώνει την προσπάθεια που έχει καταβληθεί μαζί με τις αποφάσεις για τη μεταστέγαση του Σχολείου με μαθητές με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές αλλά και για τη μεταφορά του ΕΕΕΕΚ από τους Αγίους Αναργύρους στη Λάρισα.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση του έργου, αναδεικνύει και την αναγκαιότητα των συνεργειών των φορέων της Αυτοδιοίκησης αλλά και της κοινωνίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης, της στήριξης και της ανακούφισης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα». Για να ολοκληρώσει κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στη σημαντική στήριξη του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ελευθερία» στη στήριξη του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας.

ΛΥΣΗ

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας Ερη Καλογεροπούλου τόνισε στην ομιλία της πως «θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη μας Κώστα Αγοραστό με τον οποίο μας συνδέει ως σύλλογος μία σχέση ζωής. Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1998 με την προτροπή του αείμνηστου Τάκη Δημητρακόπουλου – μέχρι τότε ήμασταν παράρτημα της ΕΕΠΑΑ της Αθήνας.

Ο κ. Αγοραστός ως πρόεδρος τότε του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν πολλές φορές παρών στις συζητήσεις μας για την ανέγερση του κτιρίου του ξενώνα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και τους προβληματισμούς μας για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του στη συνέχεια. Από τότε σε κάθε βήμα μας, σε κάθε νέα προσπάθεια είναι δίπλα μας.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον δήμαρχό μας Απόστολο Καλογιάννη με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και χαίρομαι πραγματικά γιατί παρόλο που όπως είχε την ειλικρίνεια να παραδεχθεί στην πρώτη μας συνάντηση ότι δεν γνώριζε ιδιαίτερα για αυτισμό, φαίνεται ότι ενδιαφέρθηκε να μάθει, φαίνεται να κατανοεί τα προβλήματά μας με αποτελεσματικό τρόπο. Και βέβαια δεν θα μπορούσα να παραλείψω να ευχαριστήσω τον πρώην δήμαρχο Κώστα Τζανακούλη και τους συνεργάτες του για τη στήριξή του σε όλα τα χρόνια της θητείας του και γιατί επί των ημερών του ξεκίνησε η ανέγερση του κτιρίου.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τα στελέχη της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου για την άριστη συνεργασία καθώς και τον εργολάβο του έργου κ. Μπουλογιάννη.

Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, ο σύλλογός μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» καθώς με απόφαση του αείμνηστου Τάκη Δημητρακόπουλου χρηματοδοτήθηκε η ανέγερση του Ξενώνα μας. Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό είναι ότι η κ. Δανάη συνέβαλε στη δημιουργία του Κέντρου Ημέρας με την καθοριστική παρέμβασή της το 2005 στον τότε υπουργό Υγείας κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα.

Θυμάμαι που με πήρε μαζί της στη συνάντηση με τον υπουργό, κι όταν εκείνος της έδωσε το χέρι του για χειραψία, η κ. Δανάη αντί να τον χαιρετήσει, άρπαξε το χέρι μου και του το έδωσε. Μας σύστησε και του ζήτησε να προχωρήσει ή ένταξη του Κέντρου Ημέρας στη Λάρισα. Οι προσπάθειες είχαν αποτέλεσμα. Αρχές του 2006 εγκρίθηκε το έργο. Οφείλουμε πάντα ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στον Τάκη και τη Δανάη.

Έτσι το 2006 ιδρύθηκε το Κέντρο Ημέρας ΧΑΡΑ με δύο τμήματα που στεγάζονται σε ξεχωριστά κτίρια. Το ΧΑΡΑ Ι για άτομα με αυτισμό ηλικίας 16 ετών και άνω και το ΧΑΡΑ ΙΙ για παιδιά ηλικίας 2,5 έως 10 ετών. Το ΧΑΡΑ Ι στεγάστηκε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού Χαρά που μας παραχώρησε ο Δήμος Νίκαιας, ο τότε δήμαρχος Ρίζος Κομήτσας.

Οι κάτοικοι του χωριού αγκάλιασαν τα παιδιά μας, τα αποδέχθηκαν, έφτιαχναν κατασκευές μαζί με τα παιδιά, τα παιδιά επισκέπτονταν τα σπίτια τους στις γιορτές. Δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης η απόσταση ήταν πλέον σημαντικό πρόβλημα. Το ΧΑΡΑ Ι κινδύνευε να κλείσει. Η μεταστέγασή του στη Λάρισα ήταν μοναδική λύση. Το νέο κτίριο που εγκαινιάζουμε σήμερα φιλοξενεί πλέον το Κέντρο Ημέρας ΧΑΡΑ Ι και ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να φιλοξενήσει και νέες δράσεις του συλλόγου μας σε διαφορετικές ώρες.

Απομένει δήμαρχε να αποκαταστήσουμε και το ΧΑΡΑ ΙΙ. Θα θέλαμε σήμερα τη δέσμευσή σας για την έγκριση παραχώρησης του κτιρίου για το οποίο σας έχουμε ήδη ενημερώσει. Τα παιδιά και το προσωπικό μας ασφυκτιούν στο κτίριο που στεγάζονται σήμερα, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών. Ξεκινήσαμε με 15 παιδιά και αυτή τη στιγμή έχουμε 38 με αρκετές αιτήσεις σε εκκρεμότητα. Πέραν όλων των άλλων υπάρχει θέμα ασφάλειας. Ελπίζουμε ότι το σοβαρό αυτό πρόβλημα θα λυθεί σύντομα.

Τέλος θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους φίλους και συμπολίτες μας καθώς και τους εθελοντές μας για τη μικρή ή μεγάλη βοήθεια που μας προσφέρουν. Χάρη σε σας ο σύλλογός μας παρέχει μοναδικές υπηρεσίες στα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα» κατέληξε η πρόεδρος.

Τέλος η επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου «ΧΑΡΑ» και του ξενώνα «Ελευθερία» Φανή Μιδούχα, υπογράμμισε ότι οι δύο δομές λειτουργούν στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών δομών.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ

Σε ό,τι αφορά στο νέο κτίριο, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων διευκρινίζεται πως το Κέντρο Ημέρας στεγάζεται στο ισόγειο και στον α’ όροφο ενώ στον β’ όροφο του νέου κτιρίου στεγάζονται τα γραφεία του Συλλόγου.

Το ισόγειο περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για ομαδικές συναντήσεις, γραφείο επιστημονικού υπεύθυνου, χώρους υγιεινής και κουζίνα με δυνατότητα χρήσης και από τα ίδια τα φιλοξενούμενα άτομα

Ο 1ος όροφος περιλαμβάνει δύο αίθουσες δημιουργικής απασχόλησης, ψυχοκινητικής, επικοινωνίας και εκπαίδευσης οι οποίες εξυπηρετούν τόσο ομαδικές όσο και ατομικές συνεδρίες. Ο 2ος όροφος στεγάζει τα γραφεία του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας και περιλαμβάνει αίθουσα συναντήσεων γονέων και ομάδων εργασίας, αίθουσα ατομικής συμβουλευτικής, γραφείο διοίκησης, λογιστήριο και γραμματεία.

Στο υπόγειο του κτιρίου υπάρχουν βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο). Τα δύο κτίρια (παλιό και νέο) δεν βρίσκονται σε επαφή και επικοινωνία μεταξύ τους κάτι που θα γίνεται μόνο εξωτερικά μέσω του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου και με ξεχωριστές εισόδους.

Στον σχεδιασμό αλλά και κατά την κατασκευή του κτιρίου έχουν ληφθεί υπόψη όλοι οι κανόνες εξασφάλισης της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία καθώς και οι προδιαγραφές των κτιριακών υποδομών Μονάδων Ψυχοκινητικής Αποκατάστασης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Κιλελέρ Θαν. Νασιακόπουλος, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Ελ. Αναστασοπούλου, εκπρόσωποι της 1ης Στρατιάς, του ΑΤΑ, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαρισαίων, εκπρόσωποι φορέων, στελέχη της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος, αλλά και γονείς παιδιών με αυτισμό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass