Η ΛΑΡΙΣΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΤΩΝ «ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Συγκεντρώνει 60 λίτρα τηγανέλαιο τον μήνα

* Με αυξανόμενο ρυθμό η συλλογή χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων

Δημοσίευση: 08 Νοε 2016 12:23

Της Λένας Κισσάβου

Τουλάχιστον εξήντα λίτρα τηγανέλαιο τον μήνα, συγκεντρώνεται από Λαρισαίους, στα δοχεία που υπάρχουν στη στέγη των «Ενεργών Πολιτών» Λάρισας, στην οδό Παναγούλη, σε μια προσπάθεια να συμβάλει ο καθένας ξεχωριστά με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτή η ποσότητα, τείνει να είναι αυξανόμενη, σύμφωνα με τα στοιχεία εφαρμογής του εγχειρήματος τα τελευταία τρία χρόνια, και αν προσθέσουμε και το τηγανέλαιο που συγκεντρώνεται σε κάποια σούπερ μάρκετ της Λάρισας, που εφαρμόζουν ανάλογο πρόγραμμα συλλογής του, τότε πιθανόν η ποσότητά του να ξεπερνά τα εκατό λίτρα το μήνα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό στην καλύτερη λειτουργία των αποχετεύσεων και στη μείωση της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα. Κάθε λίτρο λάδι που ρίχνουμε στην αποχέτευση, μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερό.

Την αυξανόμενη ανταπόκριση των Λαρισαίων στη συλλογή τηγανέλαιου, θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν οι «Ενεργοί Πολίτες» Λάρισας, προγραμματίζοντας δράσεις ευαισθητοποίησης, ενώ παράλληλα σχεδιάζουν να διευρύνουν τον χάρτη των σημείων, όπου οι πολίτες μπορούν να ρίχνουν το άχρηστο τηγανέλαιο.

Με το σκεπτικό οι κάδοι συγκέντρωσης τηγανέλαιου, να είναι σε περισσότερα σημεία στην πόλη και ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί εύκολα και συχνά να έχει πρόσβαση σε αυτά, σκέφτονται να επισκεφθούν την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου και να συζητήσουν μαζί της το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν τέτοιοι κάδοι σε σχολεία.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν, θα καλλιεργείται παράλληλα στους μαθητές, η περιβαλλοντική συνείδηση στην πράξη, όπως αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και με την ανακύκλωση χαρτιού, όπου υπάρχουν ανάλογοι κάδοι σε σχολεία.

ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Να σημειωθεί ότι σε σχολεία της Ελλάδας, όχι μόνο συγκεντρώνεται τηγανέλαιο, αλλά χρησιμοποιείται και ως καύσιμη ύλη, για τη θέρμανσή τους.

Παράδειγμα, εφαρμόστηκε πιλοτικό πρόγραμμα στον δήμο Πάτρας, κατά το οποίο τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια (τηγανέλαια) που συλλέγονται από δεκάδες σχολεία, μετατρέπονται, μετά από επεξεργασία σε βιοκαύσιμο.

Τα τηγανέλαια που συλλέχθηκαν από 23 σχολεία, που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής και μετατροπής τηγανέλαιων σε βιοκαύσιμο, επιστράφηκαν μετά από επεξεργασία στα ίδια τα σχολεία και τοποθετήθηκαν στις δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης, όπου το βιοκαύσιμο αναμεμειγμένο με το πετρέλαιο θέρμανσης, αποτελεί ιδανικό καύσιμο θέρμανσης.

Ανάλογο πρόγραμμα εφαρμόστηκε στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, για την προώθηση και διεύρυνση των δράσεων ανακύκλωσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΤΟ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΟ

Η ύλη που παράγεται από την επεξεργασία του τηγανέλαιου, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, είναι φιλική προς το περιβάλλον εξαιτίας των πολύ χαμηλών ρύπων που παράγονται κατά την καύση της σε σχέση με το συμβατικό πετρέλαιο.

Υπάρχουν εταιρίες στη χώρα μας που δραστηριοποιούνται στη συγκέντρωση των χρησιμοποιημένων βρώσιμων λαδιών και στην παραγωγή βιοκαυσίμων.

Τo βιοντίζελ που παράγεται μετά από κατάλληλη επεξεργασία αυτών των λαδιών, βιοαποικοδομείται, δεν είναι τοξικό, έχει σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε θείο, αυξημένη λιπαντικότητα, μειωμένη εκπομπή αιθάλης, μειωμένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (λόγω του ανανεώσιμου χαρακτήρα του). Οι εκπομπές ρύπων του βιοντίζελ είναι 40-50% χαμηλότερες από αυτές του ντίζελ με εξαίρεση τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass